BF/Wassenaar 1 - SHTV 2⅔

afbeelding van Pegasus

De externe competitie lijkt ieder jaar vroeger te beginnen. Het eerste mocht al op 24 september (waar blijft dat verslag, Sander?) en wij vier dagen later. Dat is wel heel kort na onze jaarvergadering waar iedereen kennis kan nemen van de teamopstellingen en speeldata. Bovendien lijkt de club aan een maandagavondsyndroom te lijden. Daarom besloot ik om asap zo veel mogelijk spelers van het tweede en derde te polsen voor beschikbaarheid. Helaas kwam mijn voorgevoel uit en kreeg, wat de eerste krachtmeting voor het tweede had moeten worden, meer het karakter van een oefenwedstrijd voor het derde.

Tot dusver leek het niet mee te zitten, maar gelukkig is SHTV sterk in de breedte. Sterker dan BF/Wassenaar wat minder teams heeft. Daarom was mijn hoop dat we op de onderste borden het verschil konden maken. Nu had ik  mezelf opgeofferd om op het eerste bord te spelen. Let wel, omdat eigenlijk niemand dat wilde en niet omdat ik mezelf op voorhand kansloos achtte. Het geluk was aan mijn zijde toen Timo door een achteloze zet een solide maar passieve stelling kreeg. Objectief was er niets mis mee, maar dit was niet wat hij wilde. Een woeste poging tot een uitbraak kostte veel materiaal voor nul activiteit, zodat hij snel de strijd staakte.

Ben, op bord 7, kreeg op zet twee wat waarschijnlijk een nieuwtje van zwart was te zien. Veel navolging zal het niet krijgen. Ben bouwde een enorm ruimte overwicht op en sloeg zich toen de tijd rijp was door de zwarte stelling heen.

Op het laatste bord kreeg Ed een gambiet voorgeschoteld van het lokale jeugdtalent. Na zes zetten waren beide 'out of book' en verzonken in gepeins wat Ed na een suboptimale zet een stuk koste voor een tweetal pionnen. Daar kwam nog een derde bij. Ed stuurde aan op een eindspel. Doch ook de jeugdspeler wist wat hem te doen stond, pionnen rapen en remise aanbieden. Ed vond dat na overleg de terechte uitslag.

Het gambiet dat Olav op het vijfde bord bracht had zijn tegenstander al lang niet meer gezien. Dit leidde tot tactische problemen en uiteindelijk stukverlies. Het slot met dame met twee lichte stukken tegen twee torens met een loper en vrije a-pion leek nog spannend te worden.

De eer voor het beslissende punt was de nieuwe aanwinst Meile. De enige die vrijwillig voor bord twee koos. Even dacht ik dat hij remise wilde gaan aanbieden, maar koos hij er toch voor om voor het volle punt te gaan.

Theo kreeg al snel een pion te pakken, maar zette alles op een aanval die tegen de witte koning leek te zijn gericht. Uiteindelijk was het een niet te stuiten vrijpion die wit deed opgeven.

Vijf spelers van het derde waren al goed voor 4½ punt tegen BF/Wassenaar 1. Dat belooft veel voor de strijd in groep 1B.

Resteerden Ton en Rik, die lang streden. Ton had druk en leuke kansen voor een kwaliteit, maar de zwartspeler wist die te neutraliseren. Rik verdedigde lang in een compliceerde partij tot in hij in tijdnood last had van een blinde vlek wat een toren kostte.

Na dit goede begin breekt een soort herfstreces aan, want de volgende wedstrijd is twee maanden later. Hopelijk zijn we dan bijna compleet.

 

#BF/Wassenaar 11638-SHTV 21799-
1Timo Bottema1941-Karl Baak18330-1
2Joop Beijersbergen1873-Meile Tamminga17790-1
3Eric van der Marel1874-Ton Bodaan18351-0
4Jasper Zijlstra1722-Rik Pronk19021-0
5Willem Groothuis1637-Olav van Leeuwen18430-1
6Gerard Meijer1541-Theo Bovenlander17590-1
7Frans Blaauw1375-Ben Spierings17060-1
8Dusan Cvetkovic1139-Ed Olvers1734½-½

Reacties

Vreemd dat ik wel kon winnen van het jeugdtalentje in de pk van de HSB.