Bekerteam naar halve finale

Het duurde even voor we een datum hadden gevonden en toen het dan eindelijk zo ver was, had ik vier dagen om evenzoveel spelers op de been te krijgen voor de wedstrijd tegen Raadsheer-Corbulo, die zoals verwacht met een zware delegatie naar de Bosbeskapel kwam. Aan onze kant waren de eerste drie borden van het eerste team om uiteenlopende redenen niet beschikbaar en daarom werd een team samengesteld uit sterke en strijdlustige spelers. En strijdlustig waren ze! Het duurde niet lang of op alle borden was de strijd ontbrand.

Ton opende de score. Zijn tegenstander had weliswaar de witte stukken, maar kreeg geen greep op de stelling van onze man. Ton speelde zich rustig naar een beter stelling toe en toen hij ook nog een pionvork op loper en paard op het bord wist te krijgen, verzonk zijn opponent in gepeins. Het punt was niet lang daarna een feit.

Marco leidde zijn witte stukken naar goede velden en prikte al in een vroeg stadium door de zwaktes in de stelling van zijn tegenstander heen. Het leverde hem een toren op. Het paard dat de toren op a8 verschalkte ging vervolgens als een dolle tekeer en de zwartspeler moest, ondanks dat hij zijn beide volbloeden in de aanval had staan, lijdzaam toezien hoe Marco de zaak steeds verder vereenvoudigde. Het materieel voordeel werd zwart tenslotte te veel.

Armin had de tegenstander met de scherpste en meest tactische speelstijl tegenover zich. Die kreeg zelfs twee verbonden vrijpionnen in het centrum en leek voor problemen te gaan zorgen, maar Armin hield het hoofd koel, had veel stukken in de buurt van de boertjes staan en wist ze onschadelijk te maken. Daarna toog hij aan het vereenvoudigen van de stelling, om te eindigen met een lopereindspel met een pluspion. Gebruik makend van een betere loper en actievere koning, sloeg hij keihard toe toen zijn tegenstander nog een pion in de aanbieding deed, waarna hij opgaf en de wedstrijd voor ons gewonnen was.

Sander was het langst bezig. Hij kwam goed uit de opening en wist via de damevleugel wat druk uit te oefenen, maar de witspeler zette koppig zijn hakken in het zand en pareerde alles, intussen loerend op tegenspel. Na ruim twee uur spelen moesten beide kemphanen tot de conclusie komen dat geen van hen de overhand zou gaan krijgen en werd het punt gedeeld.

Met deze forse overwinning zijn we door naar de halve finale van de HSB-bekercompetitie, waar het team van Promotie ons wacht. Vóór 25 maart zullen we met een viertal de strijd in het hol van de Zoetermeerse leeuw moeten gaan aanbinden.

 

SHTV1926-Raadsheer-Corbulo18563½- ½ 
1Marco van Straaten1998-Muhannad Kamar18911-0 
2Sander Pauw1926-Martin Mellens1891½-½ 
3Armin Segger1859-Joost Scholten18591-0 
4Ton Bodaan1921-Titus Hylkema17811-0