Stukkenjagers 2 - SHTV 1

SHTV 1 komt weer net te kort

Voor de tweede keer heeft SHTV met 4,5 – 3,5 verloren. Dit keer van het team van De Stukkenjagers uit Tilburg.

Gezien de sterkte van de tegenstander waren we van te voren al niet te optimistisch. Hier kwam nog bij dat we het ook nog zonder Maarten en Melchior moesten stellen. Gelukkig hadden we de beschikking over Marco en Koos.

De wedstrijd begon verrassend: Ton Bodaan, aan bord 1 als kanonnenvoer, wist remise te bereiken. Marco stond een kleine kwaliteit voor, maar de stelling was nog zeer complex. Zelf stond ik al vrij slecht in een variant van het aangenomen damegambiet die ik nog nooit had gezien. Hans had een stuk geofferd voor drie pionnen en aan de andere borden was nog niet veel duidelijk.

Het leek dus allemaal nog wel mee te vallen...

Marco kreeg te maken met een niet te pareren matdreiging en zelf blunderde ik in een al lastige stelling een kwaliteit weg. Ik ploeterde nog even door en besloot toen de handdoek in de ring te gooien: 2,5 – 0,5.

Kort hierna gaf ook Sander het op. Hij maakte een soortgelijke fout als ik. Stijn kwam ook onder grote druk te staan en moest het kort hierop ook opgeven. We zouden weer zonder matchpunten blijven deze middag…

Toch was de rest van de match plezierig, want Mike had ondertussen een interessante stelling opgebouwd. Hij had een stuk ingeleverd, maar daar twee opgerukte verbonden vrijpionnen voor terug gekregen. Dit gaf hem veel tactische kansen. De tegenstander had die ook, maar die was zich er gelukkig niet van bewust. Mike ontsnapte aan een mat in twee en na enig zwoegen konden wij weer een punt erbij tellen.

De strijd aan bord 8 was zonder twijfel het spectaculairst. Koos, 14 lentes jong, beweerde in de trein als een veteraan op leeftijd dat hij uitsluitend nog voor zijn plezier speelt. Dat was te zien: Koos smeet het ene stuk na de andere naar de koning van de tegenstander. De tegenstander raakte in tijdnood in deze Tilburgse kermis de draad kwijt en hiermee kon Koos zijn eerste overwinning in de KNSB-competitie noteren.

Alleen Hans was nu nog bezig. Hij had ondertussen de stelling geopend en een vrijpion gecreëerd. Het extra stuk van zijn tegenstander stelde weinig voor en het leek vrijwel onmogelijk dat Hans de partij nog zou verliezen. Het duurde nog wel flink wat zetten. Kort nadat er buiten een demonstratie van dierenactivisten was gepasseerd, kon Hans de beslissende klap uitdelen.

Het lijkt het lot van SHTV dit seizoen: net te kort komen. De tweede helft van het seizoen krijgen we minder sterke tegenstanders, misschien winnen we dan alles met 4,5 – 3,5.