SHTV 1 moeizaam uit de startblokken

Zoals bekend mag worden verondersteld is ons vlaggenschip na vier jaar KNSB te hebben gespeeld teruggevallen naar de Promotieklasse van de HSB. Hoewel twee spelers om persoonlijke ambities voor een andere club in de KNSB zijn blijven spelen, heeft het merendeel van het team er voor gekozen om te proberen onze club via een kampioenschap naar de KNSB terug te loodsen.

Op donderdag 29 september jl. stond de eerste ronde op het programma, thuis tegen RSC-Belgisch Park 1. Deze promovendus heeft zich versterkt met Peter Monté (oud-Vogelwijker en de afgelopen jaren actief voor DD) en de ‘transfer-vrije’ Hans Zwartveld (rating 2061). Laatstgenoemde speler kon net als de sterke Bart Verbaan (rating 2031) niet meespelen tegen ons en dat is achteraf bezien maar goed ook.

Marco van Straaten moest wat later dan de rest beginnen, aangezien zijn tegenstander te laat kwam. Desondanks was Marco wel als eerste klaar. We konden niet lang genieten van de voorsprong. Maarten Stolte kwam slecht uit de opening, kon niet meer rokeren en bleef in de tang van de tegenstander die het karwei overigens netjes afmaakte. Een teleurstellende nederlaag, maar Maarten kennende sterkt hem dat alleen maar voor de volgende partij.

Teleurstellingen stapelden zich op toen bij Koos Roeleveld een ogenschijnlijk winnende koningsaanval niet door liep en hij een remiseaanbod kreeg en daarnaast Sander Pauw en Melchior Vesters remise wilden aanbieden. Niet veel later waren deze drie halfjes een feit en was de stand 2½-2½.

Jan Willem Le Grand kreeg in het middenspel een stuk cadeau toen de tegenstander een pion snoepte met waarschijnlijk het idee de dame en koning op een lijn te krijgen en materiaal te winnen, maar dit plan kostte alleen maar materiaal en onze JW bleef geduldig schuiven en dreigde ook nog de vijandelijke dame in te sluiten.

De teamleider dacht dat clubkampioen Hans Segers aan het topbord de teamwinst veilig ging stellen, maar kwam bedrogen uit. Hans was een pion kwijtgeraakt, maar was een interessante aanval begonnen die materiaal leek op te leveren. Dat deed het weliswaar, maar slechts tijdelijk, waarna de tegenstander een sterke tegenaanval plaatste en het in tijdnood beter deed dan onze man.

Alles hing nu af van Mike Hoogland die een zware partij tegen Peter Monté speelde. Een vroege koningsaanval van de tegenstander werd gepareerd en in het middenspel werd een kwaliteit gewonnen. Desondanks was het nog hard werken om de buit binnen te halen, maar Mike bleef koelbloedig en de 4½-3½ teamwinst was een feit.

Een moeizame overwinning op een team, dat in de sterkste opstelling zeker de nodige punten gaat afpakken van onze concurrenten.

SHTV 1 (1976)           RSC-Belgisch Park 1 (1822)     4½-3½
Hans Segers (1960)         Hans v/d Zijden (1858)       0-1
Sander Pauw (2067)         Gerard Milort (1966)        ½-½
Melchior Vesters (1985)      Sherief El Sayad (1765)       ½-½
Mike Hoogland (2025)        Peter Monté (1986)         1-0
Maarten Stolte (2036)       Peter Ingenhoes (1793)       0-1
Jan Willem le Grand (-)      Ton v/d Zijden (1868)        1-0
Marco van Straaten (1944)     Dennis Wareman (1787)        1-0
Koos Roeleveld (1812)       Floris de Leeuwe (1716)       ½-½