Derde team op dreef

Maak de borst maar nat, want DCSV komt op bezoek. Al jaren is het een vaste waarde in de tweede klasse en mag dit team nooit onderschat worden. Ben moest opnieuw als captain voor het eerste team fungeren en werd vervangen door Peter. Geen slechte ruil. Zelf gaf ik er de voorkeur aan om non-playing captain te zijn, maar Armin bleek bereid om voor de derde maal de opengevallen plaats in te nemen. DCSV bleek echter ook noodgedwongen een paar invallers ingezet te hebben en die hadden een veel lagere rating. Het werd een gedenkwaardige avond.

Het eerste uur was er aan drie borden nog niet veel aan de hand. Jan van D. en René stonden (inmddels zoals gewoonlijk) goed, Armin had een prettige stelling en ook de andere Jan leek dit keer succesvol te gaan worden. Nico had een open a-lijn, waar ik de indruk had dat hij daar goede zaken zou kunnen doen, maar 20 minuten later kwam hij naar me toe. Zijn tegenstander had remise aangeboden. Die bleek ook nog eens de greep op de a-lijn te hebben verkregen, dus het aanbod mocht aangenomen worden.

Daarna vielen snel achter elkaar een paar uitslagen. Jan van D. en René haalden hun puntje binnen en niet veel later hield de tegenstander van Armin het ook voor gezien. Aan de andere borden stond het minstens gelijk, met Jan V. als beste kanshebber om met een koningsaanval de match binnen te halen. Zijn tegenstander bleek echter een sluwe speler en vond steeds de beste verdediging.

Peter werd de matchwinnaar, want hij was inmiddels in een eindspel met loper en paard terecht gekomen waar hij de keus had tussen pionwinst op de dame-vleugel of een tactisch grapje dat een stuk zou opleveren. Zijn opponent zag het niet en ging voor het redden van de pion.

Piet was in een eindspel terecht gekomen dat er gelijk uitzag, maar het was zetten tellen en daar bleek Piet handiger in.

Eduard fluisterde me even later in dat hij een grote fout had gemaakt en inderdaad, zijn tegenstander kreeg initiatief, won een kwaliteit en ging op zoek naar de winst. Daarbij onderschatte hij de combinatie loper en vrijpion die Eduard er tegenover wist te zetten. In opkomende tijdnood greep hij mis en viel het punt toch nog aan ons toe.

Jan V. was het langst bezig. Zijn aanval was afgeslagen en hij moest nu in tijdnood proberen zijn stelling te houden. Zijn tegenstander had niet minder tijdproblemen en er ontspon zich een foutenfestival waar de kansen per zet keerden. Toeschouwers van beide kampen moeten dit met kromme tenen hebben staan volgen. Pas toen Jan een vrijpion wist te promoveren was het gedaan; twee zetten later zette hij mat.

En daarmee werd een afgetekende overwinning, waar op voorhand niet op was gerekend, een feit. Ons derde heeft nu de meeste bordpunten in de poule, maar moet nog steeds DD 5 en Scheve Toren 2 boven zich velen. Met nog twee ronden te gaan is er plotseling weer kans op het kampioenschap, maar dan moeten we twee keer winnen en hopen dat de concurrentie punten gaat morsen.

SHTV 3 (1742)             DCSV 1 (1564)              7½-½
Eduard Supit (-)            Ton Paalvast (1756)            1-0
Nico Gouzij (1742)           Robert Boermans (1682)          ½-½
Peter Vorstermans (1950)        Arjen Hofman (1558)            1-0
Jan Verheijen (1640)          Marc Jager (1706)             1-0
Piet Sikkes (1728)           Rens ter Veen (1735)           1-0
Armin Segger (1882)          Paul Steenweg (1576)           1-0
René Weerts (1629)           Bram Nederpel (1358)           1-0
Jan van Delden (1621)         Twan van Helfteren (1141)         1-0