Eerste team zet zegereeks voort

Voor ons topteam is de competitie halverwege en we zijn nog op koers. Aleksander en Jan Willem waren verhinderd en in hun plaats had ik Karl en Evert Baak ingezet. Met enig husselen van de spelers hoopte ik dat we de vier sterke spelers van de gastheren op het verkeerde been konden zetten. Toen we waren gearriveerd, bleek hun team ook twee invallers te hebben. Omdat één van de ontbrekende spelers de eerstebordspeler was, zag ik het wel zonnig in, maar het spreekwoord van de beer en de huid bleek volledig van toepassing.

Maarten had het heel gemakkelijk. Al in de opening pakte zijn tegenstander het vierpaardenspel niet goed aan en kwam snel met de rug tegen de muur te staan. Maarten activeerde zijn stukken en na een uurtje spelen was ons eerste punt wel binnen. Melchior had op dat moment een interessante stelling bereikt waarbij beide spelers kansen leken te hebben. Marco was zonder veel moeite uit de opening gekomen en had licht initiatief verkregen. Twan durfde het ook nu weer aan om een positionele opening te spelen. Het middenspel leverde dan ook een complexe stelling op waar nog niet goed duidelijk was wie de beste papieren had. Dan had Peter een stuk overzichtelijker stelling, waarin zijn tegenstander stevig van zich afbeet en de deur leek dicht te houden. Sander had het lastig tegen routinier Carel Gijsen. Niet dat hij minder kwam te staan, maar overtuigend beter zag het er ook niet uit. Voor Karl gold min of meer hetzelfde en Evert pakte het rustig aan tegen de voorzitter van de KNSB, met onduidelijke vooruitzichten. De broers gaven allebei na de partij aan dat ze wel beter hadden gestaan in het begin, maar daarna met mindere zetten hun voordeel hadden weggegeven.

Even na negen uur kwam Evert naar mij toe. Hij had een remiseaanbod gehad, maar ik had even eerder alle borden bekeken en was er niet gerust op. Evert stond op dat moment iets beter en moest dus doorspelen. Even later was het de beurt aan Karl met dezelfde vraag. Alle muziek was wel uit zijn stelling verdwenen, zo liet hij weten, en dat was eerder mijn indruk ook al. Daar moesten we dus een halfje incasseren. Intussen leken Melchior en Marco niet veel verder te komen en was de stelling van Twan nog steeds superspannend en lastig in te schatten. Twan’s tegenstander had een stuk voor twee pionnen geofferd en had meer ruimte. Of dat voldoende was, was nog niet goed duidelijk. De zwartspeler had er een vrijpion in het centrum voor gekregen. Evert verloor langzaam elk voordeeltje dat hij nog had en Sander stond met een slechte loper en een goed paard tegen een paardenkoppel ook niet op snelle winst. En op dat moment kwam Peter naar me toe om te vragen hoe we er voor stonden. Hij moest doorspelen en winnen. Met allemaal remises zouden we ook winnen, maar er hoeft er maar één te struikelen...

En Peter vond de goede weg. Gedecideerd won hij een kwaliteit en dwong zijn tegenstander tot overgave. Evert bood vervolgens remise aan, want elk voordeel was verdwenen en hij vreesde inmiddels voor zijn stelling. Vier partijen afgerond en 3-1 voor. Melchior had minstens remise en Marco had een plusremise in handen, die hij mocht verzilveren. Even later volgde Melchior, want hij was niet zeker of het verstandig was om op winst te spelen. Bij Sander leek het op zijn best remiseachtig en de stelling van Twan was nog steeds tweesnijdend.

Maar Sander speelde zijn zwakke loper om, sloot de damevleugel af en nadat de laatste stukken van het bord waren geruild wist hij met een leep zetje het pionneneindspel in zijn voordeel te beslissen. Plotseling was de buit binnen, terwijl Twan langzaamaan in een vereenvoudigde stelling terecht was gekomen. Hij zadelde zijn tegenstander op met een geïsoleerde vrije dubbelpion, blokkeerde die vakkundig en maakte de overmacht van zijn paard te gelde. De zwartspeler stribbelde nog wel tegen, maar gaf tenslotte op. Waarmee opnieuw een (zwaarbevochten) superscore op het formulier kon worden opgeschreven.

En zo kwam ons eerste team (tijdelijk?) op de eerste plaats van de Promotieklasse. Voor de kerst speelt Botwinnik 1 nog een wedstrijd en kan ons team weer passeren. Wij gaan nu een ‘winterstop’ in, omdat we in ronde 5 vrij zijn.

 

BF/Wassenaar 11718-SHTV 119522 -6  
1Timo Bottema2013-Melchior Vesters2153½-½ 
2Eric van der Marel1947-Marco van Straaten1998½-½ 
3Joop Beijersbergen1902-Twan van der Togt19810-1 
4Jasper Zijlstra1626-Maarten Stolte20500-1 
5Arash Hoseni1521-Peter Vorstermans19090-1 
6Carel Gijsen1764-Sander Pauw19260-1 
7Gerard Meijer1586-Karl Baak1804½-½ 
8Eddy Schuyer1384-Evert Baak1797½-½