Monsteroverwinning

De derde wedstrijd van ons eerste team was een ontmoeting met het eerste van de jonge fusievereniging Raadsheer-Corbulo, bestaande uit een kwartet sterke spelers en een kwartet iets minder sterke spelers. Het zou de eerste keer worden dat ons team met het voltallige basisteam kon aantreden. Helaas was Maarten verhinderd op de speeldag, maar gelukkig is men van de Voorburgse club bereid om vooruit te spelen en een week voor de feitelijke match ging onze man op bezoek in Woonzorgcentrum De Mantel om het team op voorsprong te kunnen zetten. Dat lukte prima en zo begonnen we met de rest aan de taak Maarten’s voorbereidende werk een goed vervolg te geven.

Twan lukte het niet goed om in de opening met zwart voldoende bewegingsruimte te creëren. Zijn zwartveldige loper had alleen parkeergelegenheid op b8, waardoor de toren op a8 ook nagenoeg immobiel werd. Daar stond tegenover dat er nog veel pionnen op het bord stonden en de witspeler moest gaan zoeken naar wegen om de zwarte stelling te slechten.

Melchior kwam goed uit de opening en stond voor de taak gaten te schieten in de zwarte stelling van zijn tegenstander. Hij kwam langzaam beter te staan en nam de zwakke pion op e6 op de korrel. Als die zou vallen, zou zijn voordeel nog duurzamer worden.

Op bord vier speelden twee Marco’s tegen elkaar, beide solide spelers die niet snel in een wilde stelling zouden komen. Ook solide, als altijd, was Aleksander. Hij zette zijn stukken op zijn gemak goed neer en begon toen te zoeken naar mogelijkheden om de druk te vergroten. Sander, naast hem, stak meer tijd in de opening dan zijn opponent, maar daar kreeg hij dan ook wat voor. Hij moest alleen wel blijven uitkijken voor tegenstoten.

Peter had het in zekere zin het zwaarst tegen ‘betonschaker’ Edo Nitzsche door diens onverzettelijkheid. Het duurde dan ook lang voor er tekening in de strijd kwam en Peter gaten kon gaan prikken in de witte stelling. Jan Willem had een soortgelijke partij aan het laatste bord, met een iets duidelijker kans op voordeel.

In de partij van Aleksander kwam de doorbraak het eerst. Hij rolde de stelling van zijn tegenstander op en na vijf kwartier spelen stonden we op 2-0. Slechts enkele minuten later kwam Marco vragen of hij remise mocht maken en gelet op de tussenstand mocht hij dat van mij. De andere Marco was het met de onze eens en de vrede werd getekend. Een rondje langs de borden leerde dat Twan nog steeds problematisch stond, Melchior flink voordeel had bereikt en Sander ook aan het langste eind leek te gaan trekken. Peter worstelde door in een stelling met alle pionnen nog op het bord, maar Jan Willem prikte door de zwarte stelling heen en toucheerde een punt. De vraag die nu restte was wie de matchwinner zou gaan worden, Melchior of Sander?

Het werd Sander, die in het eindspel de laatste weerstand van zijn tegenstander brak. Enige tijd later volgde Melchior. De verrassendste ontwikkelingen vonden op dat moment plaats op het topbord. De tegenstander van Twan had wat minder nauwkeurig gespeeld en Twan wist zich los te wurmen uit de greep van de witte stukken. Sterker nog, hij kreeg de kans om voordelig af te ruilen en met een paard en een pion extra een greep te doen naar de macht. En het werd nog mooier, want Peter brak eindelijk door en schoof zich naar winst.

De laatste fase van Twan’s partij heb ik niet meer gevolgd (voorbereidingen voor een weekendtoernooi combineren slecht met het teamleiderschap), maar ik was er wel gerust op. Tot mijn verbazing eindigde de partij in remise, hoewel dat wel terecht is, aangezien beide spelers kansen hebben gehad.

En daarmee kwam er een monsterscore op het wedstrijdformulier te staan en had SHTV 1 de meeste bordpunten in de tussenstand, hoewel nog steeds een matchpunt achter op Botwinnik 1. Als we deze lijn echter kunnen vasthouden is het kampioenschap als doel zeker niet te hoog gegrepen.

 

SHTV 11983-Raadsheer-Corbulo 117887-1
1Twan van der Togt1981-Muhannad Kamar1891½-½
2Melchior Vesters2153-Martin Mellens18911-0
3Maarten Stolte2050-Joost Scholten18591-0
4Marco van Straaten1998-Marco Vogelenzang1900½-½
5Aleksander Henke1982-Titus Hylkema17811-0
6Sander Pauw1926-Rob van Drunick17391-0
7Peter Vorstermans1909-Edo Nitzsche16881-0
8Jan Willem le Grand1863-Ben Toledo15541-0