Eerste matchpunt voor SHTV 3 is binnen

Na de  nederlaag tegen Promotie 4 was SHTV 3 in de tweede ronde gekoppeld aan een tegenstander met een vergelijkbare gemiddelde rating: DD 5. Uit voor ons, dus een bezoekje aan het Nationaal Schaakgebouw en een avondje schaken in een inspirerende omgeving.

Vijftien schakers zaten om tien voor acht achter de borden. Mijn tegenstander aan bord 4 was er nog niet dus ik had mooi de gelegenheid de beginfase van de partijen te volgen. Ben moest aan bord 1 met wit het Boedapester gambiet bestrijden, een opening die hij zelf met zwart ook altijd speelt. Lastig om je eigen variant te bestrijden, alsof je jezelf onderuit moet halen. Met een pion meer moest wit toestaan dat zijn structuur kwetsbaar leek, maar op een gegeven moment zag ik een witte dame op d4 die behoorlijk onaantastbaar leek, minimaal remise leek mogelijk. Op bord 2 speelde Ed met wit een gelijkopgaande Hollandse partij. Roy maakte op bord 3 zijn HSB-debuut. We weten dat hij het niet van openingskennis moet hebben. In de Tarrasch-variant schoof zwart de c-pion door naar c4, waardoor de druk op het witte centrum verdween en Roy de pion op d5 onder schot kon nemen. Ruben zat rechts van mij en speelde een rustige positionele Siciliaan met Le2. Met pionnen op c4 en e4 had hij veld 1d5 stevig onder controle en moest zwart erin berusten dat de pion op d6 kwetsbaar bleef. Op bord 6 was Jan in ieder geval in staat het initiatief naar zich toe te trekken. Zijn tegenstander positioneerde met wit een loper op c2 en sloot die vervolgens in met pionnen op b3, c4 en d3. Danny opende met een gesloten Siciliaan en liet vervolgens zijn f-pion in snel tempo los op de zwarte stelling. Bij Piet ten slotte een tamelijk normale Siciliaan. Het leek erop dat Piet aanvalskansen wist te creëren met een dame op d4 en een paard op g4.

Inmiddels vroeg de teamleider van DD of ik ermee akkoord ging dat er op bord 4 een vervanger werd ingezet. Ja hoor, geen probleem. Mijn tegenstander moest wel forse achterstand in tijd accepteren en snel een Spaanse stelling opbouwen.

Zo rond 10 uur zag het er niet goed uit. Vooral aan de lagere borden hadden we problemen. De aanvalskansen van Piet waren meer schijn dan werkelijkheid en hij moest langzamerhand accepteren dat hij in het nauw werd gedreven. Danny maakte een blunder en kwam een stuk achter te staan. Hij kon alleen nog proberen wat opportunistische tegenacties op te zetten. Twee nullen aan borden 7 en 8 waren uiteindelijk het resultaat. Jan stond lange tijd goed, maar de winstkansen leken toch langzamerhand uit de stelling weg te glijden. En ook op bord 5 geen prettig gezicht. Ruben moest erin berusten dat zwart met de loper de centrale pion op e4 kon nemen, en eigenlijk had ik de nul al geteld. Ruben kwam echter met de mededeling dat hij een mogelijkheid zag om eeuwig schaak af te dwingen. Vanuit het teambelang geredeneerd kon het geen kwaad om door te vechten, maar de stelling maakte dit bijna onmogelijk.

Het eerste goede nieuws kwam van Ben. Er kwam uiteindelijk een materieel gelijk eindspel op het bord. Gezien de 2-0 achterstand wees Ben echter een remiseaanbod af en dat pakte goed uit. Met een kleine combinatie won hij een pion en toen de tegenstander dacht de pion terug te winnen, volgde een dubbele aanval op koning en stuk. Het eerste winstpunt van SHTV 3 in de competitie. En ook een onverwachte opsteker bij Ruben. Zijn tegenstander weigerde zich neer te leggen bij remise. Er dreigde met de koning op h7 een aftrekschaakje met stukwinst, maar zwart liet de koning staan en nam daarmee te veel risico. Stukwinst en uiteindelijk een punt. Op bord 6 waren inmiddels de kansen wel gekeerd. Hoe het precies is gegaan heb ik niet goed kunnen zien, maar Jan moest berusten in de nederlaag. Een 3-2 achterstand dus, met op drie borden nog felle strijd.

Niet zonder horten of stoten, maar Roy wist zijn eerste partij in de HSB-competitie winnend af te sluiten. Roy gaf eerst een gewonnen stelling min of meer uit handen en moest een eindspel spelen met een kwaliteit tegen twee pionnen. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord met een pion meer. Zag er ingewikkeld uit, maar in tijdnood maakte de tegenstander niet de juiste keuzes. Daarnaast tegenslag op bord 2, gewonnen stelling voor Ed maar een misgreep betekende het einde van de partij.

Aan mij dus de schone taak om bij een achterstand van 4-3 nog een matchpunt binnen te slepen. En zo waar, dat lukte. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ik het verschil van ca. 100 ratingpunten niet echt waar kon maken. Het eindspel was gelijk en waarschijnlijk had mijn tegenstander dat ook gemakkelijk kunnen houden als hij wat meer tijd had gehad. Maar met nog een paar minuten op de klok werd het spel van wit onzorgvuldiger en uiteindelijk kreeg ik een paar pionnen in de schoot geworpen, die ik dankbaar incasseerde.

Al met al een terechte uitslag, we hadden hier wat geluk en daar wat pech. Goed dat we ons eerste matchpunt binnen hebben. Donderdag 8 december tegen Novelty Destroyers, dat zal een zware wedstrijd worden.

 

DD 51649-SHTV 316544-4
Frans Engering1622-Ben Spierings17350-1
Tom Vokurka1741-Ed Olvers17121-0
Erik van der Graaf1712-Roy van der Smitte0-1
Hans Smallenbroek1574-Meile Tamminga16880-1
Jaco Arkesteijn1655-Ruben Wiegerinlk16520-1
Jan-Kees Bartel1645-Jan Verheijen16361-0
Frans Wentholt1605-Danny Lindhout15571-0
Piet Hofstee1637-Piet Sikkes15971-0