Bekerteam wint loterij tegen DD

De eerste ronde van de HSB-beker had ons gekoppeld aan DD.  Op donderdag 3 november was de thuiswedstrijd, waarbij vooraf nog twee zaken moesten worden geregeld. Er werd geloot voor de kleurverdeling: DD kreeg wit aan de borden 1 en 3. En er zou worden geloot bij een gelijk spel. Schakers klaar? Schaken maar! Na twee uurtjes spelen zag het er goed uit. Op geen enkel bord nadeel was mijn beeld en op alle borden activiteit vanuit het SHTV-kamp. Dat belooft veel goeds zou je zeggen.

Hans Segers was als eerste klaar. Hij was in de aanval en liet een paardvork toe die hem een kwaliteit kostte, maar die geen kwaad leek te kunnen in de weg naar voren. Dat viel in de praktijk toch wel tegen. En toen ging de mobiel van tegenstander Reinhard Henn af. Wedstrijdleider Rik Pronk was onverbiddelijk, conform het reglement moest hij het punt aan Hans toekennen. Overigens was dit niet het eerste punt dat Reinhard via zijn mobiel aan ons schonk; begin 2012 kreeg SHTV 1 op bezoek bij DD 3 ook al een punt cadeau.

Erik van der Raaf speelde op het topbord tegen Jan Joost Lindner. Erik ging voortvarend van start, snoepte een pion en ging met zijn vrijpionnen lopen. De tegenstander verdedigde goed en dirigeerde op de andere vleugel zijn eigen pionnen ook naar voren, je moet toch wat. Terwijl Erik de genadeklap wilde uitdelen, kwam een misrekening hem duur te staan. De vijandelijke pion was iets te ver doorgeschoten en niet meer te stoppen. Daarmee kwam de score op 1-1. Evert Baak was tegen Wim Reimer ook goed uit de startblokken gekomen. Materieel was het gelijk, maar de stukken van Evert waren een stuk actiever en het leek een kwestie van tijd. Maar de heren manoeuvreerden heen en weer en remise leek wel een terechte uitslag. Maar omdat de borden 2 en 3 nog zoveel stukken hadden dat het alle kanten op kon, moest Evert het nog even proberen. Toen hij onder de 5 minuten kwam, wilde ik hem uit zijn lijden verlossen door remise aan te laten bieden, maar Wim is een sluwe vos en die probeerde het nog even mede gezien de grote tijdvoorsprong. Een klein combinatie had grote gevolgen en we stonden opeens 2-1 achter.

Knokken voor een gelijk spel en dan hopen op de loting, dat scenario had ik vooraf niet voorzien. Eerst maar een gelijk spel zien te halen. Eduard van Dijk speelde tegen Lothar van der Sluijs een prima partij. Hij kwam in een eindspel met een pion meer en viel naar vermogen aan, maar de eigen koning stond niet veilig. Er werd nog remise aangeboden, maar het was Eduard al duidelijk dat hij moest winnen. De partij ging als een nachtkaars uit toen de tegenstander een toren in liet staan. 2-2 en loten om de winst. Rik had twee koningen verstopt in twee doosjes. Als DD de witte koning zou kiezen waren zij door, maar ze openden het doosje met de zwarte koning. Met de hakken over de sloot door naar de 2e ronde!

 

SHTV1975-DD18992-2
1Erik van der Raaf2090-Jan Joost Lindner20840-1
2Eduard van Dijk1980-Lothar v/d Sluijs18311-0
3Hans Segers1936-Reinhard Henn18441-0
4Evert Baak1892-Wim Reimer18380-1