Met frisse moed toch ten onder

Daar gingen we dan. De eerste externe partij van het jaar, WSC 6 -SHTV 4. We hadden, door de afschaffing van SHTV 5 en nieuwe leden, meerdere nieuwe spelers rondlopen bij SHTV 4. Daarnaast is er een nieuwe teamcaptain, één met weinig ervaring. Ondanks de vele nieuwe gezichten is de ambitie groot bij de teamcaptain; meedoen om het kampioenschap, dat is het doel. Helaas waren er voor de eerste partij meerdere afzeggingen waardoor er wat gepuzzeld moest worden. Gelukkig waren er genoeg invallers die zich wilden inzetten voor de club.

Eén van de spelers (ik zal geen namen noemen) kreeg zoveel honger van de spanning dat hij maar even langs de snackbar was gegaan om een broodje bal en een patatje oorlog te halen. Dit kon je bij het begin van de partij goed in de hele zaal ruiken. Misschien hielp het om de tegenstanders af te leiden.

Jaap en André waren tegelijk klaar met hun partij, met verschillende resultaten. André vond een prachtig dameoffer, dat tot mat zou leiden, waardoor zijn tegenstander, Anton Lohuis, maar opgaf. Jaap verloor een stuk en zag het niet meer zitten. Vooral voor André was dit een figuurlijke klap in het gezicht. Hij stond bij de bar te glunderen dat hij zijn team op voorsprong had gezet en toen moest ik hem vertellen dat het alweer gelijk stond. Zijn stemming daalde aanzienlijk.

Geurt Jan, onze supersub, kreeg een flink overwicht in zijn stelling en wist ook nog materiaal te winnen, waardoor zijn tegenstander geen perspectief meer zag. Thomas stond na de opening een stuk achter, waarbij hij niet genoeg compensatie had om een mooie aanval op te zetten en verloor uiteindelijk de partij.

Ikzelf kwam in een bedrukde stelling te staan. Mijn plan was een pion te offeren om meer controle te krijgen, echter had ik gemist dat mijn tegenstander rustig mijn pion met zijn paard kon nemen (en niet met een pion, zoals ik berekend had), waardoor mijn stelling helemaal instortte.

Claudia ruilde een stuk om voor twee pionnen van haar tegenstander, waardoor de koning open kwam te staan. Ik laat maar in het midden of dit een bewust offer of een gemiste zet was. De aanval op de koning leek onvoldoende, maar ze won het stuk terug en leek zelfs te gaan winnen op een gegeven moment. Helaas wist haar tegenstander eeuwig schaak te geven en was de eerste en enige remise van de avond een feit.

De stand was 3½-2½ met nog twee bezige partijen, er was nog van alles mogelijk. Zowel Kawang als Eric kregen een remiseaanbod, maar beiden speelden door in teambelang.

Kawang had het lastig tegen Bertus de Groot. Kawang offerde een pion voor een aanval, dit leek dreigend. Bertus zag steeds de goede verdediging en won uiteindelijk in het eindspel. Eric speelde erg solide en ging met een pion meer het eindspel in. Hij kwam echter in tijdnood waarna hij een misrekening maakte en uiteindelijk de partij helaas verloor.

En zo gingen we allen bedroefd met een verlies van 5½-2½ weer terug naar Den Haag. Volgende partij spelen we weer uit, ditmaal bij Raadsheer-Corbulo. Dan gaan we (hopelijk) op volle sterkte voor de winst.

 

 WSC 61312-SHTV 414585½-2½
1Anton Lohuis1066-André Wagner15840-1
2Remco Trompetter1414-Eric Alvares15511-0
3Leen Prins1495-Geurt Jan van der Meiden16320-1
4Peter de Vries1409-Thomas Luk13151-0
5Marcel Dijkshoorn1289-Jaap Luyendijk15441-0
6Marco Zwanenburg1431-Maarten van der Vegt12661-0
7Michel van Bergenhenegouwen1148-Claudia Fasil1314½-½
8Bertus Groot1243-Kawang Choi 1-0