Weer volop jeugdschaken!

En weer was het een weekend met een groot aanbod jeugdschaak. Op 19 februari organiseerde de HSB in het clubgebouw van Haeghe Ooievaar zowel het jeugdkampioenschap voor meisjes t/m 12 jaar als de finale van het jeugdkampioenschap voor de C-jeugd. Helaas was het jeugdkampioenschap voor meisjes met maar zeven deelnemers matig bezocht, in voorgaande jaren was het veel drukker. Maar leuk voor ons: drie van de zeven waren SHTV’ers. Eerlijk is eerlijk: de overige vier deelnemers waren echt heel goed en Kevser, Jools en Melania hadden het zo nu en dan zwaar. Toch haalden ze alle drie minstens een punt binnen, Melania twee en Kevser zelfs drie. En het belangrijkste: er werd fel gestreden om de punten maar het bleef zoals gewoonlijk een super gezellig toernooi. Ik ben ervan overtuigd dat als onze meiden veel blijven spelen en oefenen, ze volgend jaar nog beter voor de dag zullen komen.

Het jeugdkampioenschap voor de C-jeugd was in de vorm van een vierkamp. Luka is eigenlijk nog een D-speler, dus kwalificatie voor de finale was al een mooie prestatie. En een mooi resultaat: winst, remise, verlies – een tweede plaats, net niet genoeg voor kwalificatie voor het Nederlands kampioenschap.

Alsof het zo al niet druk genoeg was: 20 februari de slotdag van het kampioenschap voor de D-jeugd. Met voor SHTV wederom Luka en Shinsaku. Voor Shinsaku was het de eerste keer dat hij op zo’n hoog niveau mee kon doen. Met een eindresultaat van 3 uit 9 mag hij heel tevreden zijn, een plaats in de middenmoot. Tot zijn grote teleurstelling was het net niet voldoende voor het Nederlands kampioenschap. Volgend jaar een nieuwe poging en goede kans dat Shinsaku dan in de top meedoet. Bovenaan was er de tweestrijd tussen Noah Ritzerveld en Luka. Ze speelden remise tegen elkaar en wonnen tot de negende ronde hun overige partijen. De laatste ronde was er net een te veel voor Luka. Remise en Noah wint, dus Noah is kampioen en Luka tweede. Gelukkig hebben ze zich beide gekwalificeerd voor het Nederlands kampioenschap. Heel benieuwd hoe ze het daar doen: talent genoeg in de Haagse regio, maar ook de concurrentie zit niet stil. Voorlopig mag Luka tevreden zijn. En natuurlijk moeten dan ook zijn trainers William van Zanten en Ton Bodaan genoemd worden, die Luka de afgelopen tijd heel goed begeleid hebben.