Wedstrijd DD 7 - SHTV 4

(Verslag: Henk Bouma)

Door regen en wind waren de noeste leden van het vierde team van SHTV getogen naar het traditierijke gebouw van Discendo Discimus om aldaar hunne krachten te meten met het zevende team van laatstgenoemde vereniging.

Inclusief de plaatsvervangend teamleider waren er 9 SHTV’ers gearriveerd, hetgeen de plaatsvervangend teamleider in de ideale positie bracht om als non-playing captain op te treden en zich onverwijld aan het schrijven van het verslag te zetten. In zijn euforie over de succesvolle opkomst vergat hij nog om iemand aan het achtste bord te plaatsen, maar gelukkig werd hij daar door attente teamgenoten op geattendeerd. In de stilte na de aftrap (afzet of hoe heet dat bij een schaakwedstrijd?) die door de ambiance van het gebouw nog plechtiger werd dan gewoon trokken beide teams tegen elkaar ten strijde.

Voor Andreas aan het 8e bord was het zijn maidenpartij in een competitiewedstrijd van SHTV. In de Italiaanse opening van wit ging Andreas met zwart mee en wist weldra een kwaliteit te winnen, waarbij nog als extra kwam dat de witte koning gevaarlijk bloot in het centrum kwam te staan. De afwikkeling kostte Andreas weinig moeite en het eerste punt voor SHTV was binnen.

Lex speelde een snelle partij aan het vierde bord de eerste 20 zetten waren snel voorbij met een pionnenruil in het centrum en een aanval van Lex met een paard en een dame op de vijandelijke koningsstelling. Een ingewikkelde afruil kostte Lex een toren, waarvoor hij niet genoeg compensatie verkreeg. Hij kon het daardoor niet langer standhouden en verloor de partij, stand 1-1.

Wim Vermeulen met wit speelde aan bord 7 een positionele partij waarbij de witte stukken niet verder kwamen dan de vierde rij en de zwarte stukken niet verder dan de vijfde rij. Helaas zag Wim een paardvork over het hoofd en verloor daarmee de partij. Hij bood daarop genereus zijn royement aan de vereniging aan, maar ik vertelde hem dat het bestuur daar over gaat en niet de teamleider. Stand 2-1.

Benjamin Cor wilde niet aan het tweede bord spelen omdat hij perse met wit aan het derde bord wilde winnen. Hoewel de zwarte pionnen op de damevleugel naar voren stormden, wist Cor zijn kalmte te bewaren en gaf zijn tegenstander zo weinig mogelijk aangrijpingspunten. In het middenspel stond een stelling met wederzijdse dreigingen die volledig in evenwicht was. De beide spelers zagen dit in en tekenden voor remise; stand 2½-1½.

Aan het eerste bord drong Danny al na een paar zetten diep in de stelling van zijn tegenstander door met daarbij een röntgenaanval op de zwarte dame, wat aan zijn tegenstander veel bedenktijd kostte. Vervolgens ruilde Danny twee paarden en een loper tegen een toren, maar nam daarbij wel alle rokadepionnen van zijn tegenstander mee. Het overwicht van de lichte zwarte stukken was net genoeg om de koningsaanval af te weren, waarna er voor Danny geen houden meer aan was. Stand 3½-1½.

Op bord 2 ruilde Rob met zwart al snel de lichte cavalerie af, waarbij de witte pionnen ver oprukten. Rob verdedigde zich heel taai met twee torens en een dame, maar hij redde het niet en moest opgeven. Stand 4½-1½.

Aan bord 6 beet Kees zich met zwart vast in een Franse verdediging tegen de doorschuifvariant van wit, waarbij de beide pionnenketens in elkaar vast dreigden te lopen. Na een geforceerde dameruil was het venijn uit de stelling verdwenen en nadat ook de lichte stukken niet meer op het bord stonden bleef er een remise eindspel over van pionnen en een ongelijke loper: 5½-1½.

De langstdurende partij was tevens de spannendste. Ard, een trouw lid van SHTV maar helaas vaak op donderdag verhinderd, liet blijken dat hij het schaken nog niet verleerd was en met zijn witte pion op d5 dreigde hij spoedig ook nog met een paardvork op de zwarte koning en de dame. Tegelijk nam hij de zwarte koningsstelling onder vuur. Met een dameoffer, dat geen van de andere aanwezigen had aangedurfd, dreef hij de zwarte koning steeds verder de witte stelling in. Aan het eind zag hij een complexe matzet over het hoofd, waarna de krijgskansen ten gunste van zwart keerden. Eindstand 6½-1½.

 

DD 7 (1552)              SHTV 4 (1446)             6-2
Maurice Westerhuis (1735)       Danny Lindhout (1608)         1-0
Tom Vokurka (1593)          Rob Dijkstra (1495)          1-0
Dimitri Karagantcheff (1492)     Cor Kanters (1417)          ½-½
Toon van Weel (1560)         Lex van der Meer (-)         1-0
Jan Kaan (1561)            Ard van der Zwart (1441)       1-0
Kees van Hulst (1562)         Kees van Gelder (1539)        ½-½
Gijs van den Berg (1403)       Wim Vermeulen (1174)         1-0
Jos Neefjes (1508)          Andreas von Imhof (-)         0-1