Vlaggenschip ook ruim langs WSC 2

Op 2 februari jl. speelde SHTV 1 thuis tegen WSC 2. Het was de eerste keer dat deze teams van de fusieclubs elkaar troffen. Toen in seizoen 2006/2007 Vogelwijk en Haagse Toren de krachten hadden gebundeld werd SHTV 1 meteen kampioen van de promotieklasse en promoveerde naar de KNSB, terwijl WSC 2 de weg andersom nam. De afgelopen jaren speelde ons eerste team in de KNSB en WSC 2 in de promotieklasse.

Als eerste was Sander klaar. Een gelijkopgaande strijd eindigde in remise.

Marco’s tegenstander had een stuk geofferd op f6 ten gunste van een mataanval. Marco wist echter handig de dames te ruilen, de aanval af te wenden en het stuk voor te blijven.

Koos ging het eindspel in met een dame tegen twee torens en een paard. Eerlijk gezegd had ik dit punt al afgeschreven, want de drie stukken zouden de klus moeten klaren. Maar Koos bleef stug doorvluggeren terwijl zijn tegenstander in tijdnood zat. Toen het paard werd veroverd leek remise onvermijdelijk, maar de koning en torens werkten niet goed samen en Koos wist ook een toren te pakken te krijgen, waardoor de volle buit werd binnen gesleept.

Geruisloos had Melchior, sinds de ratinglijst van 1 februari jl. onze hoogste ratinghouder met 2166, ook een vol punt te pakken.

De teamwinst werd veilig gesteld door onze clubkampioen aan het topbord. Hans had in de opening enigszins gedwongen een stuk geofferd tegen twee pionnen, maar dit pakte erg goed uit en het stuk werd zelfs teruggewonnen. Een spannende partij die fraai werd afgerond.

De tussenstand was nu 4,5-0,5 en ook de overige drie borden leken te gaan winnen. William, ons nieuwe (oud-)lid, speelde in plaats van Jan Willem. Hij mist nog wat wedstrijdritme, want het ging nog wat roestig zoals hij zelf omschreef. Er was veel tijd geïnvesteerd in een complexe stelling, maar hij had een duidelijk plan en wat restte was een gewonnen eindspel waarin wel secuur moest worden gewerkt.

Maarten leek halverwege de avond op remise af te koersen, maar hij had het initiatief en dat leidde allereerst tot pionwinst. Een toreneindspel met drie tegen één pion werd rustig uitgespeeld.

Mike leek ook te gaan winnen, maar de winstweg met ongelijk materiaal stokte en in zware tijdnood kon Mike geen zetten meer vinden en ging door zijn vlag. Een teleurstellend einde van een leuke partij.

SHTV 1 (1996)             WSC 2 (1863)               6½-1½
Hans Segers (1934)           Johan Voorberg (1906)           1-0
Sander Pauw (1978)           Thierry Bieger (1967)           ½-½
Melchior Vesters (2166)        Ard Dekker (1893)             1-0
Mike Hoogland (2023)          Frans Vreugdenhil (1906)         0-1
Maarten Stolte (2012)         Marco Kuyvenhoven (1937)         1-0
William van Zanten (2098)       Dirk van Nieuwkerk (1790)         1-0
Marco van Straaten (1966)       Douwe Pietersma (1646)          1-0
Koos Roeleveld (1792)         Leo Duijvesteijn (1856)          1-0

Na 6 ronden staan we op de derde plaats met 3 matchpunten en 9 bordpunten achterstand op koploper DD 2. In de laatste drie ronden moet DD 2 dan twee keer verliezen om nog kans te maken op het kampioenschap.