Vlaggenschip ondanks nederlaag in veilige haven!

Zaterdag 7 april speelde SHTV 1 een ‘uitwedstrijd’ tegen Schaakhuis 1. Schaakhuis was al veilig in de middenmoot van klasse 3F, maar SHTV kon wel degelijk nog degraderen. Om niet afhankelijk te zijn van andere uitslagen, was een matchpunt wel zo prettig. Wij speelden zonder Stijn Gieben en de zieke Peter Vorstermans, maar met Sherief El Sayad en William van Zanten. Schaakhuis speelde niet in de sterkste formatie, waardoor we zeker kans hadden op een mooi resultaat.

Dat gevoel werd versterkt toen Sander Pauw op bord 2 een remiseaanbod kreeg van Raymond Liem, een van de sterkere spelers bij Schaakhuis. Van mij mocht Sander het aannemen en de meeste spelers hadden dit ook aangenomen, maar na heel lang nadenken kwam er een mooie zettenreeks op het bord die tot materiaalwinst en waarschijnlijk winst in de partij zou leiden. Bij de beslissende klap greep Sander gruwelijk mis. In plaats van een pion met de dame te slaan, sloeg hij met de toren. Dat gaf de tegenstander kans om een kruispenning te plaatsen met het mat achter de paaltjes in het vizier. Pijnlijk om te zien, maar als we de slotzet even vergeten blijft het knap gezien dat Sander in een ogenschijnlijk gelijke stelling de winstweg vond.

Bart Verbaan speelde een leuke partij tegen Bilal Yalçin (in ieder geval om vanaf de zijlijn te volgen) met wederzijdse kansen. Toen Bart niet meteen een stuk terugsloeg, maar met tempo eeuwig schaak met matkansen in wilde bouwen, kwam hij van een koude kermis thuis. De tegenstander had een ver opgerukte, vrije centrumpion en een dubbele aanval op een gepend stuk. Dat was minstens 1 probleem te veel. De 2-0 achterstand was een feit.

Bij Hans Segers bleef de stoel van de tegenstander in eerste instantie leeg. De tegenstander was blijkbaar vergeten dat hij moest spelen, werd vervolgens als ‘onderweg’ beschouwd, om uiteindelijk toch maar niet te komen. Met het wedstrijdreglement in de hand kwamen de teamleiders tot de conclusie dat er een andere speler mocht plaats nemen. Er waren er genoeg aanwezig, wat tot een soort luxeprobleem leidde. Ik Oei werd de tegenstander en het werd een uiteindelijk een eindspel met elk een loper, paard en wat pionnen, waarin de heren remise overeen kwamen.

William van Zanten was een kwaliteit achter gekomen tegen Harold Metselaar, maar had als compensatie verbonden vrijpionnen in het centrum. De tijd ging echter ook een rol spelen en ondanks snel en actief spel kon William niet voorkomen dat hij meer materiaal dreigde te verliezen.

De resterende borden gaven weinig hoop om nog van een matchpunt te dromen. Dat was ook niet meer nodig, want de nederlaag van Alex Hut volgde snel. Alex had een kwaliteit geofferd en probeerde met het loperpaar tegenspel te creëren, maar tegenstander Hans Zwartveld speelde het zeer degelijk en kwam met de zware stukken binnenvallen. Daarmee werd het al vroeg in de middag 4½-½.

Redden wat er te redden valt dus, want wie weet worden bordpunten nog cruciaal in de degradatiestrijd. Er kon een halfje worden bijgetekend door Twan van der Togt, die er met oud-clubgenoot Mike Hoogland een mooi gevecht van had gemaakt dat eindigde in een toreneindspel.

Geen heel of half punt helaas bij Wouter Noordkamp, die tegen Rijnko Baas een kwaliteit had ingeleverd en heel lang heeft moeten keepen. Daar kwam Wouter nog een eind mee, maar het was een kwestie van tijd totdat de tegenstander de winstweg had gevonden en de stand op 6-1 bracht.

Het slotakkoord kwam van de partij tussen Sherief El Sayad en Gerard Milort. Teamgenoten in RSC-Belgisch Park 1 (eerder in de week schouder aan schouder gedegradeerd uit de Promotieklasse van de HSB), maar tegenstanders in de KNSB. Eigenlijk wilden we dit juist voorkomen, want de heren kennen elkaar door en door en het is wellicht leuker om juist tegen andere spelers te spelen. Maar aan beide kanten werd hierop geanticipeerd, met als uitkomst dat ze aan bord 4 toch tegen elkaar speelden. Sherief was lekker in de aanval op de koningsvleugel, maar moest noodgedwongen verdedigen om geen materiaal te verliezen. Het werd een soort kat-en-muisspel van aanval en verdediging, waarin beide heren een pion konden promoveren en uiteindelijk de vrede tekenden.

Een onverwachte harde 6½-1½ nederlaag, maar het leed werd iets verzacht door het bericht dat DSC 2 kampioen is geworden door De Baronie, onze concurrent onderin, te verslaan. Daarmee zijn wij gelukkig al voor de slotronde in veilige haven en speelt SHTV 1 ook volgend seizoen 3e klasse KNSB. Deze teamleider is tevreden!

 

Schaakhuis 11988SHTV 12007-
1Hans Zwartveld1992Alex Hut19631-0
2Raymond Liem2122Sander Pauw19641-0
3Mike Hoogland2188Twan van der Togt2101½-½
4Gerard Milort2055Sherief el Sayad2093½-½
5Rijnko Baas1899Wouter Noordkamp20581-0
6Harold Metselaar1894William van Zanten19811-0
7Ik Oei2033Hans Segers1946½-½
8Bilal Yalçin1724Bart Verbaan19481-0