Vlaggenschip loopt averij op

Op dinsdag 1 november jl. speelde SHTV 1 de uitwedstrijd tegen Promotie 2. Onze mannen hadden in de eerste ronde nipt RSC Belgisch Park 1 verslagen, terwijl Promotie 2 de onderlinge strijd met Promotie 3 winnend had afgesloten.

Op basis van de ratings mag je Promotie 2 als titelkandidaat beschouwen. Op papier waren wij wat sterker en een kleine overwinning zou mogelijk moeten zijn. Dat heeft er een lange tijd ook wel ingezeten, maar aan het eind van de avond mochten we blij zijn dat we een gelijk spel veilig hebben gesteld.

De score werd geopend door Mike, of liever gezegd zijn tegenstander. Die had Mike’s koning gevangen op een open g-lijn, waardoor een nederlaag niet meer af te wenden was.

Maarten was er op gebrand om te winnen. Hij speelde erg snel en kwam een pion voor, maar die werd weer terug veroverd door zijn tegenstander. Het eindspel met elk een toren, ongelijke loper en wat pionnen was reden voor een remiseaanbod van de tegenstander. Zo zag het er wel naar uit, maar Maarten probeerde het toch nog. Toen de torens geruild waren zat er echt niet meer dan remise in.

De tegenstoot van SHTV kwam van Ton, die Marco verving. Ton had aanvankelijk een kwaliteit in moeten leveren, maar toen de tegenstander een giftige pion sloeg, was Ton er als de kippen bij om materiaal in te nemen.

Koos begon ziek aan de wedstrijd en wellicht heeft dat ook zijn schaakstukken van slag gemaakt. In een slechte stelling voerde de tegenstander de druk op de koning op en leek materiaal te winnen. Met actief tegenspel kwam Koos los en had mede door de grote voorsprong in tijd de beste papieren. Het eindspel met elk een paard en enkele pionnen eindigde toch in remise.

Jan Willem had een zware avond. Zijn tegenstander speelde zeer aanvallend, maar onze man had een verrassende tegenaanval die er veelbelovend uit zag. In de praktijk was het niet voldoende en het verlies van de kwaliteit was de inleiding op groter verlies.

De tussenstand was nu 3-2 in ons nadeel, maar desondanks zat een kleine overwinning er nog in. Dit baseerde ik mede door al het fraais aan bord 1, waarin onze clubkampioen met een stukoffer de koningsstelling open brak en de dame wist te veroveren. Er moest nog wel even secuur worden doorgespeeld en een tegenaanval worden gepareerd, maar dat deed Hans erg ontspannen.

3-3 gelijk en Sander en Melchior stonden allebei een pion voor. Bij Sander stonden nog bijna alle stukken op het bord. Met het ruilen begon het huilen, want na het optrekken van de rookwolken bleef er voor zijn koning weinig beschutting over tegen de vijandelijke stukken.

Melchior, kersvers HSB-kampioen, had er deze avond zin in. Hij manoeuvreerde beter met zijn stukken dan de tegenstander en dwong een vijandelijk paard naar de rand waarna deze zich gewonnen moest geven. Met een stuk meer was de rest niet meer moeilijk en was de 4-4 op het scorebord een feit.

Promotie 2 (1935)         SHTV 1 (1987)            4-4
Ron Landsbergen (1952)       Hans Segers (1931)         0-1
Joost Mostert (1991)        Sander Pauw (2067)         1-0
Jan Blankespoor (1952)       Melchior Vesters (2052)       0-1
Han Baas (1915)          Mike Hoogland (2026)        1-0
Nico Peerdeman (1910)       Maarten Stolte (2036)        ½-½
Harry Boerkamp (1934)       Jan Willem le Grand (2019)     1-0
Maarten Wichhart (1928)      Ton Bodaan (1951)          0-1
Bert Ouwens (1898)         Koos Roeleveld (1812)        ½-½

In de volgende ronde tegen DD 2 op donderdag 24 november a.s. zal er een schepje bovenop moeten worden gedaan.