Vierde team blijft met gemak op koers

Ons beoogde kampioensteam voor dit seizoen reisde op donderdag 30 oktober af naar Zoetermeer Oost, waar het 2B-Home alweer jaren de vaste locatie is van schaakvereniging Botwinnik. Omdat twee spelers verhinderd waren met goede redenen (vakantie resp. trouwdag), ging ik op zoek naar twee vervangers. Dat bleek vrij lastig om vergelijkbare redenen als boven vermeld: werk, weekje weg, vakantie. Gelukkig had Pim van der Meiden geen andere verplichtingen en kon ook Thomas Luk als laatste aan de selectie worden toegevoegd. Eric was voor de gelegenheid naar voren opgeschoven, zodat Pim op bord 2 en Thomas op bord 6 zou spelen. Het werd een herhaling van de eerste wedstrijd.

Pim, oorspronkelijk op bord 6 gedacht, keek op van zijn promotie en verzuchtte dat we alvast een nul konden noteren. Dat bleek ook het geval, alleen niet zoals hij het voorzien had. Na een goede tien minuten spelen zette hij zijn tegenstander mat.
Frans deed het inmiddels ook niet slecht en stond al snel veel beter. Het was een kwestie van tijd. Thomas schoof rond acht uur aan, juist aangekomen na eerst een bezoek aan onze jeugdclubavond, en begon voortvarend. Eric kwam goed uit de opening en ik had goede hoop dat hij zijn onfortuinlijke verlies uit de vorige wedstrijd zou gaan wegpoetsen. Franck was daar ook al mee bezig en Rik stond zó goed dat het bij hem een kwestie van tijd zou zijn. Zelf speelde ik tegen een vrij nieuw lid van de Zoetermeerse club, een jongeman die pas een jaar schaakt en al duidelijk structuur in zijn spel heeft. In de opening bleek daar nog niet veel van, want ik won snel twee pionnen, maar daarna werd het toch lastiger. Met halfopen lijnen en diagonalen tot zijn beschikking, werd het nog een stevig getouwtrek. Lex was de enige die een moeilijke stelling had gekregen. Een goed ondersteunde vrijpion op f7 gaf zijn tegenstander veruit de beste kansen.
Frans was als tweede klaar. Zijn tegenstander vond het materiaalverlies wel genoeg en even later volgde de tegenstander van Thomas, die doelgericht door onze jeugdkanjer werd opgerold. En toen kon Rik niet achterblijven en was het eerste matchpunt binnen.
Intussen had ik een wending niet goed bekeken en werd opeens geconfronteerd met de keuze tussen een paard geven of een kwaliteit. Omdat er nog 14 pionnen op het bord stonden, leek het laatste de verstandigste optie. Het paard bleek een aantal zetten later inderdaad van doorslaggevend belang. Een paar tactische wendingen dwongen mijn tegenstander tot het teruggeven van de kwaliteit en omdat ik geforceerd alle stukken kon afruilen, restte een pionneneindspel van zeven tegen vier pionnen. Dat liet mijn opponent zich niet meer bewijzen en de match was binnen, zelfs een kwartier sneller dan de vorige keer.
Franck had de eer om nog een zesde punt aan onze score toe te voegen. Zonder veel problemen had hij een goede stelling uitgebouwd tot een overwinning. Maar toen was de koek wel zo’n beetje op, zoals later bleek.
Eric stond nog steeds niet slecht, maar was verwikkeld in een ingewikkelde, scherpe stelling met weinig materiaal. Hij had het initiatief en de partij leek zijn kant op de kantelen, maar een te optimistisch plan verzwakte zijn achterste rij en koelbloedig prikte de Zoetermeerder door de zwarte stelling heen. Toen twee van zijn stukken zonder ruilen in de doos dreigden te verdwijnen, gaf Eric op.
De tegenstander van Lex was intussen een beetje de weg kwijtgeraakt en zocht naar allerlei manieren om zijn voordeel vast te houden, maar Lex besloot een kwaliteit te geven om de witte vrijpion weg te werken en kreeg daardoor tegenspel met zijn overgebleven toren. Na nog lange tijd manoeuvreren, moest de witspeler tot de conclusie komen dat hij niet meer verder kwam en het punt werd gedeeld.

En zo is de tweede wedstrijd binnen. Het vierde team gaat nu, door de terugtrekking van een team uit de poule, een winterstop in, terwijl de andere teams in december nog in actie gaan komen. Op 15 januari volgt de eerste van twee pittige confrontaties met onze concurrenten voor het kampioenschap tegen Lierse 2.

 

Botwinnik 51316-SHTV 415291½-6½
1Arent Modderman1312-Rik Pronk18680-1
2Hans van Asperen1277-Pim van der Meiden13380-1
3Pelle Albers -Franck Melssen16330-1
4Husham Al Sam1320-Eric Alvares16141-0
5Jorg Hoogerwerf -André Wagner16190-1
6Piet Soeterbroek1335-Thomas Luk12400-1
7Pieter de Groot1400-Frans Coers15950-1
8Eric Caspers1252-Lex van der Meer1323½-½