Veronderstelde reuzensprong richting handhaving blijkt muizenstapje
Op 5 april speelde SHTV K1 in de achtste ronde tegen De Amstel 1 uit Uithoorn. Gezien de stand op de ranglijst de beste kans om nog een keer te winnen en zodoende aan degradatie naar de 4e klasse te ontkomen. Na een middag met spannende partijen en de nodige gemiste kansen stond er een 5-3 overwinning op het scorebord. Uiteindelijk bleken in drie partijen vrijpionnen beslissend belangrijker dan materiaal en werden ze deze keer ook op de juiste wijze benut.
Kent u de springprocessie van Echternach? In deze processie om Sint Willibrord te herdenken, intussen UNESCO werelderfgoed, trekken pelgrims door de stad door drie stappen vooruit te zetten en vervolgens weer twee achteruit. Ik moest aan deze vergelijking met onze wedstrijden in 2025 denken omdat ik Echternach bijna jaarlijks bezoek voor het traditionele rapidtoernooi dat daar half juni gehouden wordt, in combinatie met een vakantie. Overigens zeker een aanrader om eens mee te doen, ook vanwege de mooie omgeving. Dit jaar valt het toernooi in het weekend na Pinksteren en dat betekent dat het met de juiste planning mogelijk is om de springprocessie eens in het echt te zien. Overigens is het ritme van drie stappen vooruit en dan twee achteruit al sinds 1947 afgeschaft en springt men tegenwoordig alleen nog maar vooruit.
De laatste fase van het seizoen van het eerste kent een vergelijkbaar verloop. De teamleider was vooraf voor zijn doen ongebruikelijk optimistisch door te verkondigen dat winst in deze wedstrijd wel voldoende zou zijn voor handhaving en dat we op papier zowel op teamgemiddelde als naar verwachting op minstens zes borden een hogere rating zouden hebben, en dat er dus alle kans was om te winnen. Dat was ook wel nodig, want na vijf ronden waren we nog niet van onze plaats (en de nul punten) gekomen, waarna twee goede wedstrijden twee belangrijke stappen in de goede richting waren. De derde stap kon deze zaterdag gezet worden.
Alle spelers waren opvallend gemotiveerd. De dag voor de wedstrijd gingen vele appjes en mailtjes heen en weer met partijen van mogelijke tegenstanders en suggesties voor openingskeuzes. Op de dag zelf bleek om tien voor een bijna iedereen al aanwezig. Maar erg fijn was vooral dat Peter er weer bij was. Na een periode van ziekte en herstel durfde hij het weer aan om mee te doen. Ik gaf aan dat hij vooral moest doen wat hij prettig vond en dat bleek na zo’n anderhalf uur een remise te zijn. Met wit kwam hij niet in de problemen en maakte soepel remise. Eigenlijk was dit al goed voor twee matchpunten want daarmee ontlopen we een eventuele puntenaftrek omdat een basisspeler niet voldoende vaak heeft gespeeld.
Bij Daniël werd het ook remise. Met wit bereikte hij niet veel en remise leek een terecht resultaat. Sander zat al snel aan te kijken tegen een witte batterij op de diagonaal a3-f8 die de zwarte koning in het centrum hield. Ik vond het er maar eng uit zien, maar Sander wist eerst de dreigende loper te ruilen en vervolgens de dame. Althans, ik dacht toch dat het zo ging. Er bleef een eindspel over waarin wit een geïsoleerde pion had, maar wel ter compensatie het loperpaar. Sander zal die loper dus toch wel niet geslagen hebben. Uiteindelijk verpieterde dit ook vrij snel naar remise.
Het zou dus op de andere vijf borden moeten gebeuren. De Amstel heeft één sterke speler met rating van bijna 2200 en ik had mezelf bij het bepalen van de opstelling maar op bord 1 gezet. Gezien de moeite die het dit seizoen kost om gewonnen stellingen daadwerkelijk tot winst te voeren, leek het me beter om op bord 1 niet te winnen dan op bord 8. Desondanks verliep de partij eigenlijk prima en ik had de indruk dat ik toch wel flink voordeel had. Bij het oordeel over de andere borden overheerste echter weer het gebruikelijke realisme (sommigen op de club noemen dit pessimisme) in plaats van de optimistische blik over de uitkomst van het seizoen. Twan had in de opening een pion geofferd, maar mijn indruk was dat hij toch niet heel veel had bereikt. Ja, er stond een wit paard op f6, maar zwart leek de boel behoorlijk onder controle te hebben en na een voor mij onverwachte wending had ik het idee dat ook Twan een beetje schrok van wat er gebeurde. Maarten had op zet 11 al een remiseaanbod gekregen, maar wilde er nog wel even voor spelen. Het leek lang gelijk op te gaan. Op een gegeven moment offerde hij een kwaliteit in ruil voor een vrijpion. Ik had twijfels of dit wel goed ging. Bij Tobias had ik weinig twijfels meer. Hij had in de opening wat tijd nodig om de theorie te herinneren en besloot op een gegeven moment een kwaliteit te offeren. Hij dacht daarvoor voldoende compensatie te krijgen, maar dat viel tegen. Hij had wel wat druk, maar het leek mij totaal onvoldoende om nog een goed resultaat te halen. Alleen bij Hubert leek het nog wel oke. Hij had twee lichte stukken voor een toren en een pion en dat leek me wel gunstig met zijn speelstijl. Helaas ging er nog een pion af en zwart wist Huberts activiteit behoorlijk in te perken.
De partij van Tobias eindigde in een meevaller. In totaal gewonnen stelling speelde zijn tegenstander onschuldig een pion op, daarmee missend dat Tobias na massale stukkenruil twee sterke vrijpionnen overhield in ruil voor zijn kwal achterstand. Daarmee had Tobias al remise, maar wit moest het vervolg ook zeer zorgvuldig spelen om niet te verliezen. Dat lukte niet en Tobias won! Zijn tegenstander riep na afloop wel vijf keer dat verliezen niet erg was, maar wel van een Duitser, maar zo’n reactie maakt de overwinning vooral nog wat zoeter.
[Event "KNSB-competitie 3e klasse D"] [Site "SHTV 1 – De Amstel 1"] [Date "2025.04.05"] [Round "8.3"] [White "Konst, Rik"] [Black "Li-Behn, Tobias"] [Result "0-1"] [ECO "C56"] [FEN " r5k1/b1p2q1p/2p3p1/p1Np1b2/Pr1B1P2/2P5/1P3QPP/4RRK1 b - - 0 23"] [PlyCount "82"] [EventDate "2025.??.??"] [SourceVersionDate "2025.04.08"] 23... Rxd4 {Wit heeft al een plus. Tobias besluit een kwaliteit te offeren in ruil voor compensatie} 24. Qxd4 {Slaan met de c-pion is beter} Qf8 25. b4 Bb6 26. Ra1 Re8 27. Rfe1 Be4 28. Qf2 Qf6 29. Qg3 axb4 30. cxb4 Qd4+ 31. Kh1 Qxb4 32. Nxe4 Rxe4 33. f5 Qd6 34. fxg6 hxg6 35. a5 $4 { Wit stond totaal gewonnen, maar deze zet geeft een half punt weg} Qxg3 36. hxg3 Rxe1+ 37. Rxe1 Bxa5 38. Rc1 d4 {Het is hier al lastig voor wit. Er is nog maar één zet die remise maakt.} 39. Rxc6 $4 {En dat is niet deze!} (39. Rc4 d3 40. Rd4 d2 41. Rd8+ Kf7 42. Kg1 Ke7 43. Rd3 c5 44. Kf1 c4 45. Re3+ {De enige} Kd6 46. Ke2) 39... d3 40. Rc1 d2 41. Ra1 c5 {De pionnen zijn niet meer te stoppen.} 0-1
Helaas ging het vervolgens bij Hubert vreselijk mis. Hij pakte een pion maar miste een penning die een stuk kostte. Met een kwaliteit minder streed hij nog lang door, maar een goed resultaat kwam er niet meer.
In mijn eigen partij slonk de bedenktijd terwijl ik nog veel zetten moest doen en deed daardoor overhaast een vooraf geplande zet die het voordeel in één keer weggaf en het werd nog erger toen wit via een dameoffer een paard kon winnen of afruilen naar een gewonnen pionneneindspel. Achteraf bleek ik al twee zetten verder te zijn dan ik dacht, maar het notatieformulier was nogal vaag afgedrukt en het bleek dat ik in de eerste kolom tot twee keer toe drie zetten in twee vakjes had genoteerd. De derde keer, zo rond zet 25, viel me op dat ik dat deed, maar toen overheerste vooral de onzekerheid of ik het daar wel echt fout had gedaan. De eerdere fouten vielen pas op toen ik opmerkte dat de witspeler al 42 zetten had staan terwijl ik pas bij de 40 was. Een leermomentje voor de volgende wedstrijd met tijdcontrole in de Bosbeskapel. Dat zal pas in het nieuwe seizoen zijn, zo september, oktober. Maar ik begreep dat er 2000 formulieren gedrukt zijn, dus voorlopig zijn we er nog niet van af. Maar goed, de partij ging verder. Wit won dus een paard, maar het leek er toch sterk op dat ik met enig stellingsgeluk nog eeuwig schaak had. En dat was ook zo. Toch een mooi resultaat, remise met zwart tegen een veel sterkere speler. Ondanks dat er ook nu wel meer in had gezeten. Maar omdat het uiteindelijk voor de matchpunten niet uitmaakte, kon ik me daar wel mee verzoenen.
[Event "KNSB-competitie 3e klasse D"] [Site "SHTV 1 – De Amstel 1"] [Date "2025.04.05"] [Round "8.1"] [White "Donkers, Joran"] [Black "Noordkamp, Wouter"] [Result "1/2-1/2"] [ECO "A46"] [FEN "r4rk1/2npq1pp/p1bNp3/1p1nPp2/P1pP1P2/6P1/1PPNQ1BP/R4RK1 b - - 0 16"] [Annotator "Wouter"] [PlyCount "93"] [EventDate "2025.??.??"] [SourceVersionDate "2025.04.05"] 16... c3 {Hier was ik wel tevreden over. Als wit op c3 slaat, wit zwart een pion. Bij eerst slaan op b5 kan zwart een kwaliteit pakken.} 17. bxc3 (17. axb5 axb5 (17... cxb2 18. bxc6 bxa1=Q 19. Rxa1 dxc6 {is ongeveer in evenwicht, maar leek de witspeler in de analyse niet zo goed voor hem}) 18. bxc3 Nxc3 {en zwart is in het voordeel}) 17... Nxc3 18. Qd3 Bxg2 19. Kxg2 Nxa4 20. Rfb1 Nb6 21. c4 bxc4 22. N2xc4 Nbd5 23. Nb6 {Hier moest ik lang over nadenken. Tab8 of ruilen op b6? Tegelijkertijd was er het notatieprobleem} Nxb6 24. Rxb6 Rab8 {Zonder echt na te denken gespeeld omdat dat een zet eerder nodig was. Maar nu is het vooral zonde van de tijd. Laat de dekking van a6 los, na wits volgende zet staat de toren ook nog eens verkeerd en de bedoeling was toch al om g5 te spelen. Waarom dan toch deze zet?} (24... g5 25. Rc1 Nd5 26. Rxa6 gxf4 {en zwart heeft het initiatief en het voordeel}) 25. Qb3 Rxb6 26. Qxb6 Nd5 (26... Qd8 {was nog een alternatief, maar ik besloot de pion op a6 maar op te geven en me alsnog op de koningsvleugel te richten}) 27. Qb7 g5 28. Rxa6 gxf4 29. Ra8 {Ik verbaasde me hier dat wit zomaar zijn koningsvleugelpionnen laat slaan, maar er blijkt een diepe gedachte achter te zitten} fxg3 30. Rxf8+ Kxf8 (30... Qxf8 31. Qxd7 {voorkomt de komende stukwinst (als ik die had zien aankomen), maar ziet er onprettig uit. Het stellingsoordeel is ook hier overigens 0.00}) 31. Qa8+ Kg7 32. Qxd5 {Dat was schrikken. Slaan leek me een verloren pionneneindspel op te leveren, maar gelukkig is er nog een alternatief.} gxh2 (32... exd5 33. Nxf5+ Kf7 34. Nxe7 Kxe7 35. Kxg3 {blijkt toch remise te zijn, maar vereist wel meer aandacht}) 33. Qf3 Qh4 34. Kh1 Kf8 {Om te voorkomen dat wit met schaak een dame kan tussenplaatsen op de g-lijn} 35. Qa8+ Kg7 36. Qg2+ Kf8 37. Qxh2 Qe1+ {Na het spelen van deze zet had ik spijt dat ik niet op d4 had geslagen...} 38. Qg1 Qh4+ 39. Qh2 {Krijgt een 'herkansing', maar gelukkig zag ik nu wel dat dit niet kan} Qe1+ (39... Qxd4 40. Qh6+ {Tja, slaan op h7 is niet verplicht} Kg8 41. Qg5+ Kf8 42. Qf6+ Kg8 43. Qf7+ Kh8 44. Qf8#) 40. Kg2 Qe2+ 41. Kg3 Qg4+ ( 41... f4+ 42. Kh3 Qh5+ 43. Kg2 f3+ {werkt net niet en geeft gewoon een pion - en daarmee de partij - weg.}) 42. Kf2 Qxd4+ 43. Ke1 Qa1+ 44. Kf2 Qd4+ ({ Na afloop vroegen enkele teamgenoten nog of dameruil zwart nog kansen zou hebben gegeven. Het leek mij verloren, maar dat klopt niet: het is nog steeds remise} 44... Qb2+ 45. Kg1 Qxh2+ 46. Kxh2 Ke7 47. Kg3 Kd8 {Deze kant om brengt de zwarte koning het snelst bij de witte pion} 48. Kf4 Kc7 49. Ne8+ Kc6 50. Ng7 Kd5 {Zwart heeft na d6 minimaal remise, maar als wit het goed speelt zit er ook niet meer in. Ik had het misschien wel moeten proberen} 51. Nh5 d6 52. Nf6+ Kc6 53. Nxh7 dxe5+ 54. Kxe5 Kd7 55. Ng5 {is niet meer heel spannend}) 45. Kf3 Qd3+ 46. Kf4 Qd4+ 47. Kf3 {Helaas niet Kg5 en zwart wint alsnog} 1/2-1/2
Twan speelde weer een fraaie partij. Ik had het natuurlijk helemaal verkeerd gezien. Hij zette zijn tegenstander onder druk en sloeg een remiseaanbod af, waardoor ik wist dat het eigenlijk wel goed zat. Hij won uiteindelijk twee pionnen en kreeg een interessant toreneindspel wat echter eenvoudig gewonnen bleek doordat hij op beide vleugels een vrijpion had. Twan won daarmee voor de vierde keer dit seizoen en dat is vaker dan zes van de zeven andere basisspelers gezamenlijk…
Hieronder de partij, deze keer helaas zonder commentaar van Twan.
[Event "KNSB-competitie 3e klasse D"] [Site "SHTV 1 – De Amstel 1"] [Date "2025.04.05"] [Round "8.2"] [White "Van der Togt, Twan"] [Black "Eveleens, Wim"] [Result "*"] [ECO "C10"] [FEN "1kr4r/pbp1qp1p/1p2pNpP/3pP3/2nP1P2/2PB2P1/P3Q3/1R1R2K1 b - - 0 23"] [Annotator "Wouter"] [PlyCount "95"] [EventDate "2025.??.??"] [SourceVersionDate "2025.04.08"] 23... Nd6 {Hier dacht ik dat er iets ongeplands was gebeurd, maar dit is juist niet zo'n goede zet, waar Twan goed van profiteert} 24. a4 a5 25. Rb3 Ne8 26. Ng4 f5 27. exf6 Nxf6 28. Nxf6 Qxf6 29. Re1 Bc6 {Dit is geen handige. Nu komt wit echt in het voordeel} 30. Bb5 Be8 31. Bxe8 Rcxe8 32. Qa6 e5 33. dxe5 Qc6 34. Qxa5 Rhf8 35. Qb5 Kb7 36. Rd1 $2 {biedt zwart de kans om het evenwicht te herstellen} Qxb5 37. Rxb5 c6 {De beslissende fout} (37... g5 { is een stuk beter, want het versplintert de witte pionnenstructuur enigszins} 38. fxg5 Rg8 39. Rbxd5 Rxg5 40. Kg2 Re6 {is nog gelijk}) 38. Rb4 Re6 (38... g5 {is nu te laat} 39. fxg5 Rxe5 40. Rg4) 39. Rdb1 c5 40. Rb5 g5 {en nu ook} 41. a5 gxf4 42. Rxb6+ Rxb6 43. Rxb6+ Kc7 44. Rf6 {Dit vond ik wel een mooie zet} Rg8 45. Rf7+ Kc6 46. Rg7 Rf8 47. gxf4 Rxf4 48. a6 *
Het slotakkoord was voor Maarten. Hij is de zevende basisspeler, die als enige andere wel meer dan één partij gewonnen heeft. Dromen over winst bleek in deze ronde lange tijd wat te veel van het goede, hij kreeg wel voordeel, maar dat verpieterde ook weer. Ook een kwaliteitsoffer in ruil voor liefst drie vrijpionnen leverde niet het gewenste resultaat op. Hij wist de partij wel binnen de remisegrenzen te houden, wat goed zou zijn voor twee matchpunten. Net na de tijdnoodfase had het toch mis kunnen gaan. Zie de partij op zet 45. Hier d7 vindt Maarten tot licht voordeel leiden, maar Stockfish beoordeelt de stelling als +4 door gewoon een toren te offeren op d4 met allerlei promotiemotieven en mat op de onderste rij. Maar goed, ook wit zag dit niet. Wit zag even later wel iets anders en kwam met een onverwacht offer. Maarten schrok zich wild, maar zag uiteindelijk op het juiste moment de juiste weerlegging. Daarna was het net als bij Tobias wit die met een kwaliteit meer zorgvuldig moest spelen om een setje vrijpionnen te stoppen en ook hier lukte dat niet en dus won Maarten zelfs nog. Zie onder voor de partij met commentaar van Maarten zelf.
[Event "KNSB-competitie 3e klasse D"] [Site "SHTV 1 – De Amstel 1"] [Date "2025.04.05"] [Round "8.5"] [White "Theo Hendriks"] [Black "Maarten Stolte"] [Result "0-1"] [ECO "C48"] [FEN "r1bq1rk1/pp3ppp/2p2n2/3pp3/B2bP3/3P3P/PPP1NPP1/R1BQ1RK1 w - - 0 11"] [WhiteElo "2022"] [BlackElo "2029"] [Annotator "Wouter"] [PlyCount "112"] [EventDate "2025.??.??"] 11. c3 {Met remiseaanbod! Het deed mij goed dat de tegenstander er kennelijk niet zo'n zin in had. Iets beter was trouwens 11. Nxd4 waarna de stelling in evenwicht blijft. Na de partijzet begint het initiatief mijn kant op te komen.} Bb6 12. Ng3 Qd6 13. Qf3 Kh8 14. Bg5 Ng8 15. exd5 cxd5 {Deze pion is op weg naar de overkant!} 16. Bb3 f6 17. Be3 Bxe3 18. fxe3 Ne7 19. e4 {Interessant is 19. d4, waarna wit geen slechte loper (hoeft) te krijgen.} Be6 20. Nf5 Bxf5 21. exf5 a5 22. Kh1 a4 23. Bc2 d4 24. c4 b5 25. b3 a3 26. Qe4 Rac8 {Dreigt 27... Nd5! om met dat paard binnen te dringen.} 27. Bd1 Qd7 28. Bg4 Nc6 29. Rf2 Nb4 30. Rd2 Na6 31. Bf3 {Wederom met remiseaanbod.} Nc5 32. Qg4 bxc4 {De computer vindt dit prima, maar achteraf vond ik het praktischer om eerst 32... Rfe8 te spelen, zodat er ook e5-e4 in de stelling komt.} 33. dxc4 {Allebei een verbonden vrijpion!} Rb8 34. Re1 Na6 35. Bd5 Nc7 36. Be4 Qe7 37. Red1 Na6 38. Bd5 Rfd8 39. Re2 Rxd5 40. cxd5 Qd6 41. Rc2 Nb4 42. Rc4 $6 Nxa2 43. Qg3 {Gespeeld na lang nadenken en ik was getroffen door de veelzijdigheid van deze zet. Er dreigt nogal het een en ander. Wanneer wit een toren op de zevende rij zet dreigt hij mat. Hij dreigt Rxd4, waarna meteen dreigingen op de achtste rij ontstaan.} Qf8 44. d6 Nb4 $6 {Mijn enige slechte zet, bleek achteraf.} 45. Rdc1 {45. d7! had wit licht voordeel gegeven. Hij dreigt dan te verdubbelen op de c-lijn en Rc8 te spelen.} Na2 46. Ra1 Nc3 47. Rxa3 Ne4 48. Qf3 Nxd6 49. Rca4 e4 50. Qf4 {Op dit moment won Twan (4-2) en verloor Hubert (4-3), dus ik wist dat remise genoeg was voor de teamoverwinning. Ik dacht wel dat ik beter stond, maar ik zag ook dat het allemaal nogal listig was. Ik was aan zet en bood remise aan. Natuurlijk zei mijn tegenstander dat hij mijn zet wilde zien, want volgens de regels kon hij het na mijn zet ook nog aannemen (totdat hij zelf weer een zet doet). Je kan je ook afvragen of mijn tegenstander überhaupt wel geïnteresseerd was in remise, gezien de 4-3 achterstand, maar het was voor De Amstel niet perse nodig om matchpunten te scoren en mijn tegenstander had eerder al twee keer remise aangeboden.} Nb5 {Dit was mijn eerste ingeving geweest (Ra3 aanvallen zal toch wel goed zijn) en na lang nadenken dacht ik dat dit inderdaad het beste was. Maar mijn tegenstander, die achteraf verklaarde wel voor remise te voelen, had speciaal op deze zet geanticipeerd:} 51. Qxb8 {?!!? Ik ben in jaren niet zo geschrokken. To-táál geen rekening mee gehouden! En ik dacht meteen dat ik ging verliezen, want er zou toch gaan volgen 51/\ Qxb8 52. Ra8 Kg8 53. Rxb8+ Kf7 54. Rxb5 en twee torens is echt te sterk voor het koppel e4-d4. Wat een ellende! Kon ik nou echt niet mijn paard houden? - Dan was er misschien nog een kans met die vrijpionnen? Volgens mij laat ik uiterlijk niet zoveel zien op zo'n moment, ik heb natuurlijk geleerd om stoïcijns te zijn. Maar van binnen was dit toch wel zwaar. Ik zit gewoon een matchpunt weg te geven! En daarmee waarschijnlijk de handhaving in de derde klasse! En na de wedstrijd gaan we uit eten en dan ga ik allemaal relativerende opmerkingen maken! Wat verschrikkelijk! En ik kreeg ook heel kinderachtig medelijden met mezelf, omdat ik dacht dat ik tot dit moment goed gespeeld had en er echt voor was gegaan. Wat gemeen allemaal.} Qxb8 52. Ra8 {Wedstrijdleider André Wagner mocht en ging natuurlijk niets zeggen, maar hij had al lang gezien dat zwart toch nog over een resource beschikt!} Qg8 $1 {Hier zette ik mijn stoïcijns masker af. Dit hoef ik niet te verliezen, wat een opluchting!} 53. R3a5 $2 { Verliest een cruciaal tempo, hoewel de remise voor een sterveling bijna niet te zien is: 53. Rxg8+ Kxg8 54. Ra8+ Kf7 55. Kg1 e3 56. Kf1 d3 57. Rd8 d2 58. Ke2 Nc3+ 59. Kxe3 d1Q 60. Rxd1 Nxd1 61. Kd2!! En hiermee houdt wit het paard gevangen. Wij dachten na afloop dat het paard natuurlijk zou winnen van de vrije b-pion.} (53. Rxg8+ Kxg8 54. Ra8+ Kf7 55. Kg1 e3 56. Kf1 d3 57. Rd8 d2 58. Ke2 Nc3+ 59. Kxe3 d1=Q 60. Rxd1 Nxd1+ 61. Kd2) 53... d3 54. Rxg8+ Kxg8 55. Rxb5 d2 56. Rd5 e3 {Wit geeft op.} 0-1
Daarmee kwam de eindstand op 5-3 en was ook de derde stap naar handhaving gezet. Helaas kwam ’s avonds de ontnuchtering toen bleek dat concurrent DSC 2 onverwacht van nummer twee LSG 3 had gewonnen. Na drie stappen vooruit dus ook een stap terug. Op de ranglijst zijn we niet veel opgeschoten, want we staan nog steeds negende. Nog een stap terug via verlies in de laatste ronde is dus erg vervelend. Momenteel horen we bij de beste nummers 9 van de derde klasse, wat net genoeg is voor handhaving, maar het lijkt toch wel onwaarschijnlijk dat dit na een verliespartij nog steeds zo is. Een troost: de processiegangers in Echternach behalen ondanks de twee stappen terug uiteindelijk wel hun doel. Of is de vergelijking met Achilles en de schildpad in ons geval een betere? Voor wie deze niet kent: Achilles is de snelste loper in het Griekse rijk. Hij houdt een wedstrijd met een schildpad, die een voorsprong krijgt. Achilles denkt hem zo in te halen, maar de schildpad helpt hem uit de droom: als Achilles is waar de schildpad net was, is de schildpad alweer een stukje verder en als Achilles vervolgens op die nieuwe plek aankomt, is de schildpad daar ook alweer voorbij. Telkens als Achilles aankomt waar de schildpad net was, is die alweer verder. Achilles haalt de schildpad dus nooit in.
‘Schildpad’ DSC 2 liep deze ronde overigens sneller dan wij door met liefst 6-2 te winnen, maar – om maar in dezelfde beeldspraak te blijven - gelukkig zijn er in onze poule meerdere schildpadden om in te halen, die elkaar bovendien in de weg gaan lopen. En daar zegt het verhaal niets over. Vanwege het resterende programma is een overwinning in de slotronde in ieder geval genoeg voor handhaving.
10 mei spelen we in Overschie. Het is duidelijk dat we wel wat supporterssteun kunnen gebruiken.
SHTV 1 | 1993 | De Amstel 1 | 1989 | 5 - 3 |
---|---|---|---|---|
Wouter Noordkamp | 1960 | Joran Donkers | 2194 | ½ - ½ |
Twan van der Togt | 2112 | Wim Eveleens | 1991 | 1 - 0 |
Tobias Li-Behn | 1977 | Rik Könst | 2055 | 1 - 0 |
Daniël van Loenen | 2006 | Patrick van Lommel | 1948 | ½ - ½ |
Maarten Stolte | 2029 | Theo Hendriks | 2022 | 1 - 0 |
Peter Vorstermans | 1949 | Carel Kok | 1933 | ½ - ½ |
Sander Pauw | 1947 | Michiel Spook | 1855 | ½ - ½ |
Hubert Schoen | 1961 | Andre Breedveld | 1916 | 0 - 1 |
- Login om te reageren
Reacties
Mooi verslag weer Wouter .
Mooi verslag weer Wouter . Dank !