Veel kinderen bij Grand Prix SHTV

Precies 120 jeugdige schakers hadden zich afgelopen zondag verzameld in de aula van de Hofstadmavo voor de Grand Prix van SHTV. Na een jaar van lockdowns was dit de tweede keer dat een dergelijk toernooi in Den Haag werd gespeeld. De belangstelling was groot. Al anderhalve week van tevoren waren alle plaatsen vergeven. En als we onszelf niet een limiet van 120 deelnemers hadden opgelegd, hadden we nog veel meer jeugdschakers kunnen ontvangen.

En waar we ook blij mee waren: maar liefst 27 SHTV’ers hadden zich opgegeven. En ze hebben zich kranig geweerd.

Er waren op dit toernooi twee formule 1-groepen en negentien ‘gewone’ groepen. De formule 1-groepen zijn voor wat meer gevorderde spelers. Ze zitten in een apart zaaltje (rust) en krijgen meer bedenktijd. In groep A deed Luka mee. En met veel succes! Met twee overwinningen en een remise werd hij eerste. En in groep B eindigde Jesper met twee overwinningen en een nederlaag gedeeld eerste.

In groep 1 mocht Tijmen op het laatst invallen. Niet gemakkelijk, in de hoogste groep krijg je sterke tegenstanders. Maar Tijmen wist met twee uit vijf een mooie gedeelde derde plaats te behalen.

Shinsaku werd met vier overwinningen winnaar van groep 2. Zeyd bleef maar een klein stukje achter: gedeeld tweede met 3 punten. Imran moest hier genoegen nemen met een zesde plaats met 1 punt.

Ryoga wilde natuurlijk niet achterblijven bij zijn broer! Vijf partijen in groep 3, vijf overwinningen; geweldig. Bruno en Stijn moesten het antwoord schuldig blijven op zoveel schaaktalent: Bruno werd gedeeld derde, Stijn gedeeld vijfde.

Groep 4 geen STHV-winnaar: Ishak haalde een gedeelde tweede plek met 2,5 punt, Zahra werd vijfde met 1,5 punt.

In groep 5 en 6 behaalden de SHTV’ers weer prijzen. Daniel won groep 5 met 4 punten, Shae won alles in groep 6 en Bart eindigde als gedeeld tweede.

In groep 8 deed Hasan mee. Drie overwinningen en twee nederlagen: een mooie derde plaats. En Huseyin was deze keer een groep lager ingedeeld. In deze groep heel weinig krachtsverschil: 4 uit 10 is een mooie eindscore, maar in deze groep werd hij keihard laatste.

Caspar was er voor het eerst, en werd in groep 11 heel knap derde. En een groepje lager deed Berkay mee. Hij had het niet gemakkelijk: 1,5 punt en zesde plaats.

In groep 13 een prijs voor Antoni: met 5,5 punt gedeeld tweede. En Sven was de winnaar van groep 14 met maar liefst 9 punten! In groep 15 nog een winnaar: Michael met 10 uit 10, dus alles gewonnen. Yuto haalde in deze groep 4 punten en werd vijfde.

Kevser speelde mee in groep 16 en deed heel goed mee: twee potjes gewonnen en een keer remise. En ook een paar partijen verloren, maat toch een mooie score.

Neil was hevig teleurgesteld dat hij net een derde prijs miste: 5 uit 10 en daarmee vierde. Er komen nog heel veel kansen Neil! Keito moest nog een beetje wennen: 1 punt. Toch een potje gewonnen! En in groep 18 en 19 twee keer tweede plaatsen: Melania met 6 uit 10 en Jo met 7 uit 10.

Kortom: hele mooie resultaten voor de STHV’ers. Hopelijk doen jullie volgende keer weer mee. De prijswinnaars mogen het waarschijnlijk in een hogere groep proberen. En als het deze keer niet zo lukte: je krijgt weer een nieuwe kans en volgende keer gaat het vast beter.

Op de site van de HSB staat een mooi verslag van André met foto’s.