Teleurstellend gelijkspel SHTV 1

Op vrijdag 2 maart jl. moest ons eerste team naar Pijnacker afreizen, waar Scheve Toren 1 ons opwachtte. Als teamleider zag ik eerdere pogingen om zoveel mogelijk gezamenlijk naar uitwedstrijden af te reizen mislukken, maar deze keer zou het op twee spelers na lukken vanaf de Bosbeskapel, toch? Wellicht had ik er nog explicieter bij moeten vermelden dat het ook de bedoeling was om gelijktijdig te vertrekken, want toen ik de Bosbesstraat in kwam lopen, kwam een auto volgepakt met schakers mij tegemoet. Het scheelde weinig of ik had vertwijfeld bij de kerk staan wachten. De tweede auto kwam enkele minuten later en daar zaten we erg ruim.

Enfin, we waren op tijd en compleet aan de start. En iets later kwamen ook Ton en Armin het team aanmoedigen in sporthal “Het Baken” binnen. Maarten en Jan Willem hadden afgezegd en wat is het dan een luxe dat je ze kan vervangen door William en Peter. De partij van Koos was al snel beslist. Door een fout was hij een stuk kwijt geraakt en de tegenstander gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Mike speelde tegen dezelfde tegenstander als enkele weken daarvoor in de bekercompetitie. Hij kreeg met dezelfde kleur en openingsvariant te maken en terwijl bij Mike de zetten van zelf leken te gaan, verbruikte de tegenstander zeeën van tijd. De stelling werd door Mike ogenschijnlijk soepel tot winst omgezet en de stand was weer gelijk. Marco was een pion achter gekomen en speelde een zware pot. Hij wist echter beetje bij beetje beter komen te staan en met een paar krachtzetten was het opeens uit en stonden we op een 2-1 voorsprong. Die voorsprong was virtueel al ingezet door William die zijn tegenstander overspeelde op de koningsvleugel. De reden dat dit punt zo lang op zich liet wachten lag niet aan William, maar aan de tegenstander die erg lang nadacht in een hopeloze stelling. Een tegenstoot van Scheve Toren kwam aan het bord van Melchior. Hij had al eens eerder van Kentstra verloren en was uit op revanche. In de opening snoepte Melchior een pion, om zich vervolgens in te graven op de onderste rijen. Zijn tegenstander speelde volop de aanval en met succes. Er kwam ongelijk materiaal op het bord in het voordeel van de tegenstander, die het karwei afmaakte. Sander zat grieperig achter het bord en dan helpt een lange manoeuvreerpartij niet mee. Ik had als teamleider voorlopig op een halfje gerekend, maar toen een pion werd gewonnen en Sander het initiatief had hoopte ik op meer. Het is onduidelijk of de tegenstander een remise had kunnen afdwingen, maar Sander bleef scherp tot het einde en zorgde voor de 4-2 voorsprong. Naast hem had Peter het zwaar. Hij kwam achter in tijd, verloor een pion en later ging meer materiaal verloren. Peter probeerde nog een tegenstoot, maar die werd gepareerd en op dit bord moest zodoende een nul worden geïncasseerd. Nu kwam alles aan op onze clubkampioen. Het was meteen vanuit de opening opletten geblazen. Hans stond materieel een pion achter, maar leek de stelling onder controle te hebben en dat stemde de teamleider positief. Remise was immers al genoeg voor de teamwinst en misschien zat er zelfs meer in. In hevige tijdnood werd door beide spelers dankbaar gebruik gemaakt van de 10 seconden extra per zet en afruilen van stukken leverde de nodige tijd op, maar verslechterde de positie van Hans die een tweede pion achter kwam. Toen door een paardvork de toren verloren dreigde te gaan, was het einde partij. Opmerkelijk genoeg viel er geen enkele remise te noteren in dit 4-4 gelijke spel.

Scheve Toren 1 (1882)         SHTV 1 (1987)               4-4
Kees Dekker (2063)           Hans Segers (1931)            1-0
Wim Kentstra (2052)          Melchior Vesters (2052)          1-0
Jeroen Kleijn (1680)          William van Zanten (2097)         0-1
Rudi de Smit (1916)          Mike Hoogland (2026)           0-1
J. de Graaf sr. (1857)         Sander Pauw (2067)            0-1
Dave Theijn (1759)           Peter Vorstermans (1950)         1-0
Aad van Gent (1845)          Marco van Straaten (1959)         0-1
Michel Hubert (-)           Koos Roeleveld (1812)           1-0

Als er nog illusies waren over een kampioenschap, dan waren die met deze 4-4 voorbij. Zeker toen koploper DD 2 ook van Botwinnik 1 wist te winnen. Met nog 2 ronden te gaan is de 2e plaats de hoogst haalbare. Dan moet wel nog Promotie 2 worden bijgehaald, dat in de slotronde de koploper ontmoet.