Stof smaakt niet lekker

Het verschil tussen een teamleider die elke keer een verslag moet schrijven over een gewonnen wedstrijd en één die dat moet doen van een verloren wedstrijd is dat het eerste inspirerender kan zijn. De overeenkomst daarentegen is dat het steeds lastiger wordt om nog iets zinnigs aan de wereld kenbaar te maken. "Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt", om Goethe te citeren. Desondanks zal ik andermaal proberen om een opnieuw verloren wedstrijd te verslaan. Deze keer gaat het drama over de eerste wedstrijd van 2016, die ons vierde team gelukkig thuis mocht spelen. Op papier niet de laatste thuiswedstrijd overigens, maar met de slotronde in Zoetermeer in het vooruitzicht wel fysiek. En ze waren er toch maar weer om Scheve Toren 2 tegengas te geven, met Jaap als invaller voor Danny.

De bezoekers hadden, naast een stevig ratingoverwicht, enigszins gehusseld met hun opstelling, waardoor ik niet tegen Casper Ruigt kwam te spelen, maar tegen Wim van de Kraats. De eerste had ik al eens in een wedstrijd getroffen, maar dat ging dus niet door. De tweede bleek een geduchte tegenstander die lastig te bestrijden was. Toch zag ik kans om tegenspel te krijgen toen hij een dubbele aanval over het hoofd zag. Alleen stond mijn dame wat ver van het strijdgewoel en moest ik daar oppassen. Uiteraard deed ik dat weer niet goed en was het einde oefening.

Theo deed wat hij kon, kreeg een leuke partij op het bord, maar het evenwicht bleek uiteindelijk nooit echt verstoord. In ieder geval hadden we daar een halfje.

Jaap had het heel goed gedaan tijdens zijn invalbeurt tegen WSC 4 en ik zag het dan ook positief in dat hij, last minute, kon en wilde meedoen. Gijs van Dongen bleek echter toch net iets gladder dan zijn vorige tegenstander en na stevige strijd moesten we ook hier een nul laten aantekenen.

Jan maakt een mooie herleving door na een periode van mineur. Het lukt misschien niet altijd, maar zijn plusscore over de laatste zes maanden mag er zijn. Ik vrees dan ook dat het vierde hem volgend jaar niet meer zal kunnen gebruiken. Deze man verdient een team hoger te spelen. Dat dit niet bleek uit zijn resultaat in deze wedstrijd doet hier niets van af. Hij trof de sterkste speler van het team uit Pijnacker, wat nog niet alles zegt, maar moest tenslotte het punt aan zijn tegenstander laten.

Frans speelde als altijd een solide partij met wat kleine schermutselingen en, nadat het evenwicht volledig was geworden, een puntendeling.

Eric, evenals Harold, had ik aan een lager bord gezet. Beide heren hadden stevig klop gehad in voorgaande wedstrijden en ik wilde ze graag de kans geven om daar verandering in te brengen. Het lukte wel en niet. Eric speelde een partij uit één stuk, kreeg voordeel en bouwde dat nauwgezet uit. Hij zou daarmee ons enige volle punt binnenhalen.

Harold had een creatieve stelling, met verdachte gaten op de damevleugel waar stukken van beide spelers rondzwermden, op zoek gaten. De problemen werden er echter knap opgelost, maar toen kwam er een aanval op de koningsvleugel die in opkomende tijdnood door Harold niet goed werden ingeschat. Gevolg: helaas opnieuw een nul op het scorebord. Gewoon blijven proberen.

Lex had zijn dag niet, want hij stond al snel niet erg lekker. Ondanks het voordeel van de witte stukken kwam de zwarte golf dreigend op hem af en was het al voor de helft van de avond over en uit.

Zoals gezegd, de inspiratie voor een gedetailleerd verslag wordt steeds lastiger te vinden. Onze wedstrijden blijven gemiddeld hetzelfde patroon volgen: goede start, moeizaam middenspel en dan blunders aan het eind. Gemiddeld, dus. Bij voetbalploegen wordt dan al snel naar de coach gewezen; de teamleider van het vierde verwacht elk moment zijn congé te krijgen...

 

SHTV 41579-Scheve Toren 216622-6
1André Wagner1573-Wim van de Kraats17860-1
2Theo Dekker1705-Casper Ruigt1734½-½
3Jaap Luijendijk1706-Gijs van Dongen17750-1
4Jan Verheijen1558-Sascha Ottenhof18010-1
5Frans Coers1611-Rob Reiding1594½-½
6Eric Alvares1596-Wim Bergers16251-0
7Harold Fikkert1545-Gerard Rutten15440-1
8Lex van der Meer1335-Richard Klijnsma14360-1