SHTV op het NK voor E-teams

afbeelding van Olav

Zaterdag 26 mei verzamelden 173 schakertjes onder de 11 zich in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk, waar Schaakmat en toernooidirecteur Ard Dekker gastheer waren voor het NK voor E-teams. 9 schakers waren afkomstig van SHTV, dat met twee teams afgevaardigd was.

Iozefina Paulet van het jeugdbeleid van de KNSB uitte haar verwondering dat de kinderen voor schaken kozen boven het warme weer buiten (en binnen), maar het is niet verwonderlijk want schaken kon volop afgewisseld worden met ren- en verstopspellen, schaakpuzzels en sudoku's oplossen en heel veel water drinken.

Rik en Meile waren al vroeg naar Naaldwijk afgereisd en hadden een tafel gevonden waar we de rest van de dag bivakeerden met alle belangstellende (groot)ouders die langskwamen om de jonge schakers te steunen, feliciteren of troosten.

Vooraf leek favoriet voor de titel ESV, die met de E-kampioen Tommy Grooten en Wendy Huang onverslaanbaar leken.

Het 1e E-team met Robin, Jesper, Arvind en Finn hoefde hiermee niet bezig te zijn en alleen te proberen de prestatie van vorig jaar te verbeteren (15e, 8 matchpunten en 14 bordpunten). Ze begonnen voortvarend met een 4-0, hetgeen meestal betekent dat een sterke tegenstander volgt. Dat was het geval en tegen RSR-Ivoren Toren, een van de subtoppers. Daarop volgden weer een overwinning en een nederlaag. Zo schommelden we mooi door de stand heen tussen de zaal waar de eerste 10 teams speelden en de zaal waar plaatsen 11-20 speelden.

In de 6e ronde werd hiermee gebroken door een 3-1 overwinning  op De Stelling. Een spannende pot, waarbij Robin eens een keer een makkie had en snel de zwarte koning op h3 mat zette, Jesper een paard insloot en het afmaakte en Finn in een spannende pot mat zette in een stelling met beide dames op het bord.

In de laatste ronde speelden we tegen de kampioen van vorig jaar (Almere E1), dit jaar met wat onrustige jongens afgereisd. Het was spannend en leek heel goed te gaan, Robin won een kwaliteit in een goede stelling, Jesper zette de koning half mat met een gedekte vrijpion op c7, Arvind won een toren in de opening en Finn zelfs een dame. Het waren gecompliceerde stellingen en de jongens van Almere bleken gehaaider. Finn verloor zijn dame en partij en ook Arvind overkwam dat. Jesper wist zijn voordeel niet in winst om te zetten, maar hield wel remise en alleen Robin haalde het volle punt binnen, hetgeen leuk voor hem was, want dat was de 7e overwinning, waarmee hij als beste jongen van het toernooi werd gekozen. SHTV E1 werd hiermee 10e met 8 punten en 17,5(!) bordpunten (gedeeld 4e qua bordpunten).

Uiteindelijke winnaar werd Magnus Leidsche Rijn, dat alles met 4-0 won, behalve het gelijkspel tegen ESV en een halfje ergens tegen hun eigen E2. Onze buren uit Voorburg werden knap 3e, mede door een overwinning van David Madulera op Tommy Grooten.

E2 met Tijmen, Cas, Imran, Novak en Mirko speelde in de warmste zaal van het gebouw. De eerste twee rondes werd nipt verloren en daarna volgden 2 gelijke spelen en weer twee kleine nederlagen. Teamleider Meile verbeet zich over zoveel pech en misfortuin, maar zijn humeur klaarde wat op toen in de laatse ronde lekker revanche werd genomen met een 4-0 score tegen de nummer laatst.

Tijmen, bovenaan in de Meesterklasse, vond het geen probleem op het eerste bord te gaan zitten. Hij kan nog jaren meedoen aan de E-competities en scoorde nu al een knappe 3 punten. Mirko was ook lekker in vorm en scoorde ook 3 punten uit maar 5 wedstrijden. Imran, Novak en Cas pakten allemaal 2 overwinningen. SHTV E2 werd uiteindelijk 37e. Met een mok als aandenken en eten bij de Mac werd een warme, geluidvolle maar gezellige dag afgesloten.