SHTV HSB rapidkampioen

Op 14 mei organiseerde Haeghe Ooievaar het HSB rapidkampioenschap voor teams. Na 3 jaar stond het toernooi weer eens op de agenda. Helaas leek nog niet iedereen dat te beseffen, want op SHTV na (aanwezig met twee teams), waren alle grote verenigingen uit de omgeving afwezig. Omdat het toernooi ook open stond voor teams buiten de HSB, waren er toch nog 17 deelnemende teams. Ook kwalitatief hield het niet over: ik telde maar drie spelers met een rating van boven de 2000. Het voordeel hiervan was wel dat SHTV kans had om mee te doen om de bovenste plaatsen.

In de eerste ronde stond direct de tweestrijd tussen SHTV 1 en SHTV 2 op het programma. Bij de opening werd nog gemeld dat er niet al te strikt omgegaan zou worden met afgaande mobieltjes, onreglementaire zetten en omgekeerde torens. Ben besloot dat tegen Daniel direct maar eens te testen door zo snel met een pion door te slaan naar a1, dat er in de wijde omgeving geen zwarte dame of toren te bekennen was, dus kozen beide spelers maar voor de optie van een liggende pion. Die verdween al snel weer van het bord, maar de extra toren hield Ben wel en hij had dan ook niet veel moeite om het punt binnen te halen.  Gert-Jan won al snel de dame van Jesper, maar Hans had het een stuk lastiger tegen Eric. Uiteindelijk bleek hij met weinig tijd slagvaardiger. Wouter was tegen Maarten al snel in de problemen. Al na 10 zetten stonden al zijn stukken onhandig. De stelling raakte weer in evenwicht, maar daarna ging het weer mis. Dit herhaalde zich nog een keer en Maarten kreeg een toreneindspel dat waarschijnlijk gewonnen was. Door gebrek aan tijd eindigde de partij alsnog in remise.

In de tweede ronde speelde SHTV 1 tegen Haeghe Ooievaar 1. Alle spelers leken wel bang voor hun tegenstander. Vanwege resultaten uit het verleden, een hoge rating of krakende schoenen. Wouter plaatste zijn stukken weer onhandig en kreeg nu geen kans meer om te herstellen. De andere drie wonnen gelukkig wel. SHTV 2 pakte de eerste punten tegen The Friendly Pawns die dus inderdaad heel vriendelijk bleken.

Vervolgens wachtte voor het eerste team FC Vandalen. Zoals de lezer nu wel gemerkt heeft, waren niet alle teamnamen te herleiden naar een schaakvereniging en dit team wist ik dan ook niet te plaatsen. Eén speler associeerde ik met Limburg en de spraak van een van de anderen ook, maar ik bleek de naam van mijn tegenstander niet goed gelezen of onthouden te hebben, dus het blijft een raadsel waar dit team vandaan kwam. Gelukkig hadden de spelers wel hun rating op het uitslagenformulier gezet en dit team zou een geduchte concurrent moeten zijn. Dat bleek. Ben verloor, Gert-Jan pakte een halfje, maar beide spelers zaten te ver weg om te zien wat er gebeurd was. Ik hoorde Hans op een gegeven moment hm’en en zijn hand terugtrekken. Dat is meestal een teken dat er iets mis dreigt te gaan, of al gegaan is. Na lang nadenken gaf hij een kwaliteit en ging met zijn stukken in de aanval. Toen er ook nog een paard af ging, had ik weinig hoop meer, ondanks dat Hans nog wel richting de zwarte koning ging. Ik zag de bedenktijd van zijn tegenstander behoorlijk afnemen en uiteindelijk werden de dreigingen hem te veel. Voor het resultaat van de wedstrijd leek dit niet uit te maken, want ik stond totaal verloren. Opnieuw stonden alle stukken verkeerd en wit won twee pionnen. In plaats van die tweede pion, had hij met hetzelfde aftrekschaakmotief ook een dame kunnen winnen. Maar dit had ook genoeg moeten zijn. Wit wist echter mijn stukken precies naar die velden te jagen waar ze de witte koning konden belagen. Met nog maar een paar seconden (plus 5 seconden per zet) vond ik remise door eeuwig schaak wel prima, maar omstanders wisten te melden dat er ook nog een mat in zat. Waarschijnlijk klopte dat wel. Maar 2-2 voelde ook al als een overwinning.

De volgende tegenstander was FC Knudde, uit de regio Utrecht. Ben wist te winnen van een – in sommige schaakkringen – bekende Youtuber: Erwin van het schaakvlog van Erwin en Max. Erwin offerde een paard op h7, maar Ben wist alles te verdedigen en won. Gert-Jan won, Hans speelde remise en ondergetekende leverde opnieuw prutswerk. In een prima stand besloot ik de pionnenstructuur voor de zwarte koning aan te tasten met h3-h4. Helaas dekte de pion op h3 een andere op g4, die zwart nu zomaar met zijn paard kon slaan, met ook nog eens aanval op de dame. Weg pion, weg initiatief, weg partij? Dat laatste duurde nogal, maar het liep wel fout af.

Ronde 5 was tegen WeLustenJeRauw, het enige jeugdteam dat deelnam. Vier jongens van VAS van rond de 13 die na de eerste coronagolf waren aangespoeld en die zich dus nog geen twee jaar met bordschaak bezighouden. Als ik bedenk hoe ik op die leeftijd schaakte, is het verschil pijnlijk groot. Met hoe ik tegenwoordig schaak nog steeds trouwens, zo bleek in de wedstrijd. Ben won vrij eenvoudig. Gert-Jan kreeg positioneel alles wat hij wilde, maar was daardoor misschien wat verblind voor de mogelijkheden van zijn tegenstander. Waar het op de koningsvleugel eerst nog drie tegen drie was, had wit ineens een vrijpion op g6 die niet meer gestopt kon worden en ook nog eens materiaal meer. Hans werd verrast door een schijnoffer en kwam in een verloren toreneindspel terecht. Op bord 1 ontstond het betere duw- en trekwerk zonder dat een van de partijen iets wist te bereiken. Al snel speelde wit alleen nog maar op de 5 seconden increment en de spanning bij hem was duidelijk. Helaas leidde dat niet tot slechte zetten. Ik besloot op de h-lijn met mijn torens naar binnen te gaan, maar die bleken alleen maar lucht te happen, terwijl wit intussen genadeloos toesloeg in het centrum. De witspeler was na 10 minuten voldoende hersteld om een volgende partij te spelen en herhaalde dit kunststukje vervolgens nog een keer maar dan in een ingewikkeld eindspel.

Tegen Lierse wist ik zowaar een keer te winnen. Weliswaar deed ik weer bijna alles fout in de opening door een stormloop tegen mijn koning toe te staan, maar zwart was niet doortastend genoeg en gaf in plaats daarvan een stuk weg. Daar kwam er later nog eentje bij, maar met twee paarden voor vier pionnen was het nog wel een tijdje lastig. Hans kreeg een toreneindspel met pion minder, maar dat wist hij alsnog te winnen omdat een vrijpion in het centrum door zijn tegenstander niet gestopt kon worden. Omdat Gert-Jan ook won, werd deze wedstrijd gewonnen.

Met 11 punten waren de Vandalen al uit zicht, SHTV 1 stond met twee punten achterstand net achter WeLustenJeRauw en de Flevo Boys (Almere e.o.) op de vierde plaats, gevolgd door nog een pelotonnetje achtervolgers, waaronder Haeghe Ooievaar.  Winst was dus nodig om in de top-3 te eindigen. We mochten zelf proberen om de Flevo Boys te verslaan voor een plek in deze top-3. Ik won zowaar alweer, Hans verloor en toen was het aan Ben en Gert-Jan om de matchpunten binnen te halen. Ben leek wel goed te staan, maar had heel weinig tijd en kwam niet verder dan remise. Gert-Jan had een moeizaam toreneindspel dat hij echter wel wist te keepen. 2-2 dus.

Bij de prijsuitreiking bleken we tot ieders verbazing tweede geworden. De temperatuur in de speelzaal was behoorlijk opgelopen en de laatste tegenstanders van WeLustenJeRauw waren kennelijk niet meer rauw, maar gekookt en lagen dus te zwaar op de maag. Voor de jongens waren de druiven zuur: in plaats van 150 euro resteerde een rol chocolade, omdat de gewonnen ratingprijs alleen uit alcoholische dranken bestond en dus niet uitgereikt mocht worden. SHTV 1 verdiende niet alleen een leuk geldbedrag maar ook een beker als beste HSB-team. Gert-Jan haalde aan bord 3 de meeste punten voor het team.  SHTV 2 deed ook prima mee en eindigde in de middenmoot. Ook hier bleek bord 3 een goed bord: Jesper haalde ook 5 uit 7. Daniel had het zwaar, maar zijn halfje was wel beslissend voor een teamzege.

 

Individuele resultaten:

SHTV 1: 10 matchpunten; Wouter Noordkamp 3; Hans Segers 4,5; Gert-Jan Willighagen 5; Ben Spierings 4,5

SHTV 2: 7 matchpunten; Maarten vd Vegt 3,5; Eric Alvares 3; Jesper Kool 5; Daniel Alvares 0,5

 

Reacties

Ha Wouter, leuk verslag! Kleine toevoeging: zelf deed ik mee met het Combinatieteam en haalde de derde plaats. Op woensdagavond bedacht ik dat het wel leuk zou zijn om al die bekende gezichten van voor de coronajaren weer eens te zien. Jullie hadden je teams natuurlijk allang rond, dus bood ik mij bij de organisatie aan als reserve. Er was even hoop dat ik bij Pomar de geest van de oude meester Arturo zelf zou mogen channelen, maar de teamleider had al gekozen voor de joker: René Weerts.

Ik dacht al dat ik een hele middag zou gaan lezen in de zon, maar uiteindelijk kon ik toch een met unlikely alliance sluiten met de zeer vriendelijke Hans Coenders (1400, bord 2), Berend Lavrijsen (1000?, bord 3) en Dominique Nierop (1686, onze haai op bord 4). Eerst viel Dominique nog in bij een ander team, dus zolang zat de barman - geen idee of hij echt kan schaken - bij ons op 4. Ik weet zijn naam niet, maar hij haalde toch maar mooi een halfje. Het zette de toon: ons invallersteam was tot veel, misschien wel tot alles in staat!

Hoe het verliep? Het is al een tijdje geleden (geldt zowel mijn geheugen als mijn schaken) dus uit de losse pols:
Ronde 1: Tegen bye. Die jongens deden hun eer aan en waren snel vertrokken. 4-0 clean sweep...

Ronde 2: Tegen Haeghe Ooievaar 2 of 3. Ik speel tegen een jongen die tijdens de lockdown is begonnen. Hij doet het al heel aardig maar is onder de indruk van mijn ervaren motoriek :) en mijn gemene manoeuvres (Pf3-d2-b1) tegen zijn b6-systeem. Uiteindelijk blijkt zijn paard op e4 gestrand en raap ik het stuk en het punt met f2-f3 op. We verloren
deze match wel, ondanks het halfje van onze barman op 4!

Ronde 3: Tegen Pomar. Ik win van joker René Weirds door eerst zijn Londenmuur en daarna al zijn stukken te kraken. Zeer bevredigend. Captain Han Nicolaas redt tegen Hans Coenders de eer maar wij winnen 3-1. Zij wonnen wel de strijd om de rode lantaarn. René nog bedankt voor de gezellige wandeling en lunch!

Ronde 4: Tegen SHTV 2. Ik win van Maarten in een soort geweigerd Blackmar-Diemer. We rokeren allebei lang en ik speel op een langzame koningsaanval. Ik gooi het toch te vroeg open en het wordt ook voor mijn koning link, maar Maarten had weinig tijd en mijn stukken stonden net goed genoeg. Hans stijgt boven zichzelf uit en wint op 2 van Eric Alvares, en Dominique op 4 wint van Erics jongste zoon. We winnen weer en stijgen zowaar naar het linkerrijtje.

Ronde 5: Tegen Flevoboys. Een redelijk team, mijn tegenstander had naar eigen zeggen 1900 gehad. Hij speelde in het begin snel en met vertrouwen (Konings-Indisch). Ik ga een beetje pressen en win in het middenspel een pion maar in het eindspel met zware stukken blunder ik die weer weg. Gelukkig weet ik hem in tijdnood in een 2T-eindspel te truken: mat of torenverlies. Het duurde lang dus ik heb geen idee waarom of waardoor, maar ook deze match wonnen we. Hans met weer een mooie winst op bord 2 had echt de middag van zijn leven!

Ronde 6: Tegen FC Vandaelen! Het is ongelooflijk maar met een foto voor alle nazaten vereeuwigd: we zitten op bord 1 tegen het sterkste team (19+ gemiddeld, bord 1 had 1950). Dit was ons zenith, oftewel we verloren met 0-4. Zelf offerde ik een pion voor mooie activiteit, maar ergens deed ik het onhandig en hield ik alleen maar een slecht eindspel over. Objectief gezien had ik gewoon remise moeten aanbieden toen ik, optisch of echt, nog de controle had. Helaas, het succes van ons Combinatieteam maakte overmoedig - we vlogen te dicht bij de zon.

Ronde 7: Tegen WeLustenJeRauw. Ik heb onze bord 3-speler Berend nog nauwelijks genoemd, maar hij heeft zeker prima gepresteerd en als ik afga op het verslag van onze (en mijn) jeugdige tegenstander William Roolvink (https://www.vas1822.nl/uncategorized/verslag-van-rapidteam-welustenjerauw/), heeft Berend in deze ronde een zeer belangrijk halfje gescoord. Dominique op 4 deed zoals verwacht zijn ding maar Hans stond onder druk, dus ik moest winnen voor de match. Dat lukte, maar op merkwaardige wijze.

Zoals Jan van der Meer het uitdrukte: mijn tegenstander en ik waren twee totaal tegenovergestelde persoonlijkheden. Ik de bolle boeddha zelve, William ontzettend opgewonden. Soms praatte hij met een teamgenoot, soms stond hij op en uiteindelijk bleef hij er maar bij staan. In een gesloten Siciliaan gebruikte hij veel tijd en speelde op een gegeven moment op zijn increment van 5 sec.: vaak had hij na zijn zet nog maar 10 sec. over en na elke zet slaakte hij een zucht van verlichting. Ik vond het erg veel drama... Hij heeft zeker talent maar, om naar Bobby Fischer te spreken: het gaat niet om psychologie maar om goede zetten.

Ik had positionele controle dankzij een gunstige pionstructuur maar moest wel blijven uitkijken dat hij geen tricks had. Het werd lang manoeuvreren om zijn tegenkansen eruit te halen. Complimenten voor William dat hij ook in tijdnood wel gezonde zetten bleef doen. Uiteindelijk kreeg ik mijn dame stevig geplant op c3 (dominantie over de zwarte velden) en trapte hij, in eeuwige tijdnood, in een valletje dat een toren kostte. Maakte niet uit, want hij had toen al geen actief plan meer en ik zou hem anders ook hebben weggeschoven. Hij was nogal teleurgesteld, en ik? Bobby said it best: "I like the moment I crush a man's ego."

Dankzij gunstige uitslagen - de Vandaelen hakten ook Haeghe Ooievaar 1 in de pan (op FM Stefan Bekker na, die gewoon 100% haalde) - eindigde ons Combinatieteam met 10MP en 16,5BP een halfje achter SHTV1 op de derde plaats! We hadden we zelfs bijna de ratingprijs verdiend, want ondanks mijn 21+ hadden we nog maar net boven de 1550 gemiddeld. Maakt uiteraard niets uit, het was gewoon een prima middagje. Iedereen bedankt voor de gezelligheid en Gert-Jan in het bijzonder voor alle relativering zoals altijd :).