SHTV E1 haalt mooi resultaat op NK

We waren het al bijna vergeten, maar ergens in het voorjaar van 2019 had SHTV-E1 zich geplaatst voor het nationaal kampioenschap voor e-teams. Het was niet gemakkelijk gegaan, op het nippertje tweede van alle hsb-teams, maar uiteindelijk gelukt. Op 12 september vond het toernooi plaats in Rotterdam. Georganiseerd door RSR Ivoren Toren, een vereniging die heel actief is in het jeugdschaak. En de organisatoren hadden een schitterend gelegen locatie gevonden aan de Maas, met volop ruimte voor de kinderen om te spelen en te voetballen.

Van te voren hadden wij (de begeleiders van de jeugd) geen al te hoge verwachtingen. “We zullen er wel een paar keer met 4-0 ingaan”, dat was onze boodschap. Om ze zo alvast een beetje voor te bereiden op teleurstellingen.

Maar daar hadden Finn, Tijmen, Zahra, Stijn en Joppe geen boodschap aan. Zonder enig ontzag voor de hogere ratings van de tegenstanders zochten ze vanaf het eerste moment de strijd op. Tot mijn verbazing werden de eerste twee wedstrijden met 3-1 gewonnen! Finn moest op het eerste bord de klappen incasseren. Sterke tegenstanders hebben meestal ook hooggeplaatste spelers op het eerste bord en daar was voor Finn weinig eer te behalen. Maar aan de lagere borden wonnen Tijmen, Zahra, Stijn en Joppe alle partijen.

Volkomen onverwacht aan het begin van de derde ronde een positie in de top van het klassement en een match tegen een van de sterkste tegenstanders, RSR Ivoren Toren. Een beetje te veel van het goede? Ja: tegen de echte topteams komen wij tekort. Eerste nederlaag, en ook in ronde 4 en 5 weinig eer te behalen. Alles bij elkaar drie keer een 3-1 uitslag en aan het begin van de zesde ronde een plek in de middenmoot.

Ronde 6 en 7: wisselvallige resultaten. Eerst een 2½-1½ overwinning, daarna in de laatste ronde weer een 3-1 nederlaag. Finn wist gelukkig in de zesde ronde een eerste punt te pakken (nadat hij in de vijfde ronde al heel goed had gespeeld en gewonnen kwam te staan). Tijmen, Zahra en Stijn speelden goed en hadden misschien hier en daar op de beslissende momenten pech. En een speciale vermelding voor Joppe: 6 uit 6 aan het vierde bord!

Maar het belangrijkste: de vijf schakers speelden als een hecht team en hebben in alle opzichten de naam van de vereniging hoog gehouden. Hopelijk gaan ze nog even door met hun schaakcarrière en mogen we ook voor de D-teams een beroep op ze doen. En wij gaan aan de slag met een nieuwe lichting E-jeugd en de voorbereiding op het volgende kampioenschap.