SHTV 4 wint ook in derde klasse

Na de promotie van vorig jaar speelt SHTV 4 dit seizoen in de derde klasse. Doelstelling is om in de subtop te eindigen. Dit lijkt misschien wat ambitieus voor een gepromoveerd team en gezien het feit dat er versterkte degradatie is geweest uit de tweede klasse. Maar ook ons team is sterker. Helaas hebben Timothy en Kenneth de club verlaten, maar Twan, Joris, Cor, Justus en Thomas zijn de nieuwe aanwinsten.

Op 13 oktober was de eerste wedstrijd tegen Botwinnik 5. Dit team was vorig jaar in de onderste regionen geëindigd van de derde klasse, dus een goede graadmeter om te kijken of we dit seizoen kans hebben op een leuke positionering.

Door enige miscommunicatie was even onduidelijk wie er op bord 1 kon spelen, maar voor de rest liep alles redelijk soepel. David speelde op bord 8. Hoewel hij iets beter stond, had ik het idee, verzandde de partij in een remise.

Twan speelde op bord 4. Twan was vorig seizoen geëindigd met een belangrijke overwinning en wou ook nu winnen. En aldus geschiedde. (Deze laatste zin mag dus absoluut niet van mijn docent ‘rapporteren’, maar ik gebruik hem lekker toch.)

Justus rolde zijn tegenstander helemaal op. Ergens bij zijn tegenstander ontbrak een dame. Justus maakte het verder zonder problemen af. Overigens verwacht ik dit seizoen werkelijk een punten-tsunami van Cor, Justus en Thomas.

Intussen stond mijn vader op bord 2 ook gewonnen. Hier en daar werd rustig een stuk meegepakt. Even afwikkelen naar het eindspel en winnen. Echter, Pim wist het zichzelf nog even lastig te maken. Hij speelde een lekkere afwachtende seniorenzet en kwam daardoor iets in de problemen. Hierna speelde hij echter weer een sublieme zet die liet zien waarom hij ooit nog 1-voudig snelschaakkampioen van de Vogelwijk is geweest. Hij tikte het eindspel uit en puntje erbij! Tussenstand een zeer comfortabele 3½-½.

Ikzelf speelde, een dag voor mijn verjaardag, met zwart op bord 1 tegen een tegenstander die het Frans niet helemaal begreep. Zodoende stond ik snel twee pionnen voor. Na wat werkelijk schandalig slechte zetten van mijn kant vond ik een goed plan. Lees: ik vond een plan, wat op dit niveau al voldoende is om te winnen. Even tikken, stukjes pakken, torentje op de zevende rij en klaar. Puntje voor mij.

Goed, overwinning binnen. Nog 3 borden bezig. Owen speelde een keurige partij en hoewel hij wat wedstrijdritme mist, speelde hij tegen een lastige tegenstander remise. Owen heeft overigens extern nog nooit verloren. Ik kan me ooit een speler van Vogelwijk herinneren die wel eens over de 20/30 partijen zonder verlies heen ging [Omar Booi - red.], dus Owen...

Cor op bord 7 stond beter en nog steeds beter en nog steeds heel veel beter. Maar echt winnen lukte hem niet. Tot het eindspel. Toen werd het lastig. Iets waar Cor het altijd moeilijk mee heeft. Echter, als jeugdspeler sta je in een partij al snel een uurtje voor in tijd en dus begon ook die klok mee te spelen. Tegenstander nog twee minuten, Cor probeerde wel iets maar eigenlijk niet overtuigend. Tegenstander nog een minuut, stelling was zoals die een minuut geleden ook was. Tegenstander door zijn vlag. Geen remiseclaim gehoord, dus een overwinning. We kunnen hele lange discussies voeren (over beleefdheid en zo), maar als je als seniorenspeler de regels niet kent van claimen en je wordt door je vlag gejaagd, heb je gewoon terecht verloren.

Last but not least, onze nieuwe aanwinst Joris. Hoewel Joris nog wel eens speelt in het landelijke D-team, is hij zeker de speler met de minste wedstrijden achter zijn naam. Dit bleek echter geen probleem en een keurige remise werd in de wacht gesleept. Kortom, 6½-1½ zonder verlies. Op naar Promotie.

 

SHTV 4 (1475)           Botwinnik 5 (1389)         6½-1½
Geurt Jan van der Meiden (1673)  Arent Modderman (1314)       1-0
Pim van der Meiden (1452)     Arjen van der Zee (-)        1-0
Owen Poppe (1400)         Bram Doeves (1468)         ½-½
Twan van der Togt (1419)      André Corpeleijn (1465)       1-0
Joris van Berckel (1433)      Erik Middelkoop (1394)       ½-½
Cor Kanters (-)          Husham Al Sam (1396)        1-0
Justus van Klaveren (-)      Frans Battes (-)          1-0
David Dijkerman (-)        Hans Rens (1296)          ½-½