SHTV 4 maakt her vooral zichzelf lastig

De tweede wedstrijd van SHTV 4 bracht ons naar het pitoreske dorpje Zoetermeer. Zoetermeer is alleen met de stoptrein te bereiken of tussen een wisselstoring door via de Randstadrail. Kortom, met drie auto’s reden we naar Zoetermeer. David durfde het aan om de Randstadrail te nemen. Met een marge van een uur. Deze had hij niet volledig nodig en dus was hij wat aan de vroege kant in Zoetermeer.

Toen alle zestien spelers achter hun bord zaten, moesten we even wachten. Ondergetekende moest eerst de opstelling op papier opschrijven voor iedereen mocht beginnen. Uiteraard nam ik hier zeer geamuseerd rustig mijn tijd voor. (nog ff wachten... nog ff wachten... Ach, slaapstad, zijn ze dat gewend toch?)

Uiteindelijk konden we toch beginnen aan deze wedstrijd. Vooraf waren we toch wel de lichte favoriet. Echter, na een klein uurtje stonden we er niet goed voor. Thomas op bord 8 speelde veel te snel en verloor binnen het uur. 0-1. Dit was echt zonde, want wat als Thomas wel gewoon rustig had gespeeld...

Pim op bord 2 offerde in een mindere stelling een paard voor aanval. Deze aanval liep dood. Maar er zat wel eeuwig schaak in. Hierdoor werd het ½-1½.

Joris stond intussen heel goed. De tegenstander had in ieder geval niets te klagen, want hij verloor kansloos. En dat is bijzonder, want Zoetermeerders klagen meer dan welke inwoners ook. X (gecensureerd) merkte hier laatst over op: “Ach, ze hebben ook niets anders te doen in dat dorp”. Maar goed, genoeg Zoetermeerdertje gepest in dit verslag; Joris heeft beloofd dat hij dit jaar niet gaat verliezen, want bord 5 vindt hij toch een beetje makkelijk. We zullen zien. Voor nu in ieder geval: 1½-1½.

Die jongen die al een flinke tijd extern niet meer verliest, won ook deze wedstrijd zonder moeite. En staat nu op acht wedstrijden zonder verlies. Tegenstander kwam, zag en verloor. Owen had een leuke opening met een stelling waarbij hij een mooi centrum kreeg. Stukoffer en geen probleem: 2½-1½.

David had iets te weinig tijd gepakt (in tegenstelling tot zijn reistijd) en verloor iets te veel materiaal. Jammer, kan gebeuren. Hij verloor en kon het station opzoeken: 2½ gelijk.

Nog drie wedstrijden bezig. De twee borden die we verloren hadden waren zonde. Kortom, we hadden het wat spannender gemaakt dan noodzakelijk.

Cor wist als eerste het wereldrecord snelschaken in een serieuze partij te verbreken. Dit resulteerde in 8 minuten bedenktijd voor 20 zetten. En twee minuten achterstand. Maar hierna ging hij denken. Heel geconcentreerd. Toen won hij een kwaliteit. En in het eindspel kon hij met een mooi plan mat zetten. Kortom, geen probleem, als je er even voor gaat zitten: 3½-2½.

Frans Coers op bord 1 speelde de vorige wedstrijd niet mee. Rustig bouwde hij zijn stelling op. Keurig voorbeeld voor de jeugdspelers. Pakte ergens een randpion extra mee, tevens vrijpion. Kreeg nog even een klein aanvalletje over zich heen. Even keepen, stukjes afruilen, nog een pionnetje pakken en de overwinningen voor Frans en team waren binnen.

Twan gebruikte veel tijd en de tegenstander ook. Dus het werd een latertje. Hoewel Twan dacht aan remise, kon de tegenstander van Twan dat lange tijd niet aannemen. Twan maakte echter geen enkele fout. De tegenstander uiteindelijk wel. Dit kostte hem een vrijpion. Na wat moeite werd dit keurig verzilverd en ook deze overwinning was een feit: 5½-2½.

Op naar de volgende wedstrijd: Rijswijk uit over drie weken.

 

Promotie 6 (1443)            SHTV 4 (1402)              2½-5½
Niels Smit (1490)            Frans Coers (1592)            0-1
Willem Jutte (1428)           Pim van der Meiden (1502)        ½-½
H. Bragonje (1458)           Owen Poppe (1522)            0-1
Peter Hijma (1499)           Twan van der Togt (1418)         0-1
J. de Roo (1409)            Joris van Berckel (1458)         0-1
Shota Kevlishvili (-)          Cor Kanters (-)             0-1
Chris Schoon (1422)           David Dijkerman (-)           1-0
H. van Werven (1392)          Thomas Luk (922)             1-0