SHTV 3 wint openingswedstrijd

Na het fel bevochten kampioenschap in de tweede klasse is het voor SHTV 3 nu zaak om zich in de eerste klasse te handhaven. Op 3 oktober jl. stond de thuiswedstrijd tegen Botwinnik 3 op het programma. Als teamleider had ik mijn teamgenoten meegegeven dat we er fanatiek tegen aan moesten gaan en proberen de eerste matchpunten binnen te slepen. Bij binnenkomst herkende ik de nodige spelers van de tegenpartij en concludeerde dat ze een sterkere afvaardiging hadden gestuurd dan dat ik van te voren had verwacht. Dat zou een zware avond betekenen.

De eerste partij waar tekening in de strijd kwam, was die van René Weerts. Zijn dame was van het bord en hij had er loper en paard voor terug gekregen, normaliter niet genoeg. Het was echter de partij van André Wagner waar als eerste een beslissing viel. Het ging gelijk op en ik had er denkbeeldig al een halfje van gemaakt, toen hij een paardvork over het hoofd zag. René vocht ondertussen voor wat hij waard was, maar moest toch het hoofd buigen. Een 0-2 achterstand weliswaar, maar er hing een tegenstoot in de lucht. Piet Sikkes speelde een mooie aanvalspartij en kon door aanhoudende druk afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel. Zelf kon ik in het middenspel door een kleine combinatie een stuk winnen, maar moest toen nog hard werken om de buit binnen te slepen. Een geforceerde matcombinatie betekende een 2-2 tussenstand.

Gert-Jan Willighagen speelde op het topbord een degelijke partij die gelijk op ging. Eerder was een remiseaanbod afgeslagen (gezien de 0-2 achterstand) en het toreneindspel bood nog perspectief op meer, maar uiteindelijk werd de vrede getekend. Ed Olvers had lange tijd een partij met ongelijk materiaal, na het ruilen van paard en loper tegen toren en pion. In het slot van de partij waren de twee paarden van de tegenstander sterker dan de eenzame toren en dat gaf de doorslag in het pionnen snoepen aan beide zijden: 2,5-3,5 achter.

Een positieve verrassing kwam er aan het achtste bord. Cor Kanters speelde een zeer boeiende partij tegen een ervaren en op papier beduidend sterkere schaker. Tot het einde toe bleef hij geconcentreerd spelen en terwijl de tegenstander ook de nodige (mat)dreigingen had, ging Cor stoïcijns door met een vrijpion naar de overkant brengen. Zijn winst betekende weer een gelijke stand op het bord. Alle ogen waren nu gericht op de partij van Jan Verheijen, die in een eindspel met ongelijke lopers en ieder een toren was beland. De winstkansen voor Jan zaten in de vrije pluspion en na gemanoeuvreer door beide spelers, werd de strijd door Jan beslist door een dubbele aanval op koning en loper.

De schitterende 4,5-3,5 overwinning smaakt naar meer. Op maandag 28 oktober gaan we op bezoek bij HSV 1.

 

 SHTV 31676-Botwinnik 317584½-3½ 
1Gert-Jan Willighagen1786-Wilco Kort1820½-½ 
2Ben Spierings1731-Frank Michielen17781-0 
3Ed Olvers1726-Dick de Witt17770-1 
4Piet Sikkes1668-Rogier Zoun17111-0 
5René Weerts1643-Peter Heek17860-1 
6Jan Verheijen1611-Alfons Termaat17911-0 
7André Wagner1664-Mischa van Spronsen16700-1 
8Cor Kanters1578-Dave Eijsbroek17331-0