SHTV 3 vergeet te winnen

In de centrale slotronde speelde ons derde team tegen het reeds gedegradeerde Scheve Toren 2. We misten André Wagner (teamleider SHTV 1) en Gert-Jan Willighagen (invaller SHTV 2) en voor hen in de plaats werden Rik Pronk en Eric Alvares opgeroepen.

We begonnen met 7 man, want René was verdwaald in Zoetermeer. Eenmaal achter het schaakbord vond hij snel de goede weg en naar eigen zeggen stond hij na 10 zetten al gewonnen. Zijn tegenstander gebruikte bijna zijn hele tijd en sputterde met twee stukken achter lang tegen. Hierdoor werd hij nog ingehaald door Cor, die vanuit een vol bord opeens had gewonnen. Ik weet niet wat ik heb gemist, maar het punt was binnen. Met 6 uit 7 heeft Cor een mooi debuut in de 1e klasse. Nu nog op bord 8, volgend seizoen maar aan een hoger bord. Al snel volgde het punt bij René.

Piet volgde ook al snel; hij wikkelde af naar een gewonnen toreneindspel en gaf dat niet meer uit handen. Ook Piet heeft met 5½ uit 7 aan bord 4 een goed seizoen gedraaid. Met een 3-0 voorsprong kreeg ik een remiseaanbod op bord 1. Ik stond iets beter, maar het zou wel een hele lange zit worden en het idee van met een biertje naar de verrichtingen van SHTV 1 en 2 kijken lonkte. Nog even langs de andere borden gelopen: dat zou nog wel 2 à 3 punten opleveren en anders in ieder geval toch wel dat ene puntje om de teamwinst binnen te slepen. En zo nam ik de remise aan.

En dan zal je altijd zien dat het niet gaat zoals je verwacht aan de borden. Eric gaf een gewonnen stelling in tijdnood uit handen en nam ook de remise niet aan, omdat hij niet wist wat de tussenstand was. Mij was inderdaad verwijtbaar dat ik een kijkje nam bij de andere teams, maar het uitslagenformulier en de wedstrijdleider bieden dan ook uitkomst. Enfin, Eric vocht door en raakte zijn voordeel kwijt, maar remise was het zeker nog wel. Alleen de tijd was helaas op.

Ed leek een klein voordeeltje te hebben, maar dat was niet voldoende voor de winst. Zijn tegenstander had al 6 nullen gehaald en hoopte op remise. Hij had Ed eerder op de avond al voor gentleman uitgemaakt, dus de vrede werd snel getekend. Inmiddels stonden we 4-2 voor.

Nog een halfje nodig. Rik stond wat minder en een boertje achter, maar had wellicht compensatie door zijn vrijpion? Het mocht niet zo zijn en het punt ging naar de tegenpartij. De hoop was op Jan gevestigd, hij stond volgens mij wel wat beter gedurende de partij, maar soms verdwijnt dat als sneeuw voor de zon. En zo werd het enigszins teleurstellend 4-4 en zakten we in de eindstand naar de 4e plaats. Al met al niet slecht voor een promovendus en met een beetje mazzel hadden we nog hoger gekomen, maar een kampioenschap heeft er niet in gezeten en de Promotieklasse zou voor dit team ook iets te veel van het goede zijn.

 

Scheve Toren 21636-Schaakcombinatie HTV 316834-4
1Casper Ruigt1734-Ben Spierings1731½-½
2Gijs van Dongen1649-Rik Pronk18911-0
3Rob Reiding1649-Ed Olvers1726½-½
4Gerard Rutten1596-Piet Sikkes16680-1
5Agus Sutrisno1532-René Weerts16430-1
6Arie Kies1664-Jan Verheijen16111-0
7Cees Kerkhof1707-Eric Alvares16161-0
8Richard Klijnsma1553-Cor Kanters15780-1