SHTV 3 toont veerkracht...

...tegen Lierse 1 om onze titelaspiraties warm te houden. In onze negen koppige selectie bleef Geurt Jan deze keer aan de kant.

Het scoreverloop begon slecht door een snelle nederlaag van Piet Sikkes. Daar tegenover stond gelukkig een snelle overwinning van André Wagner. Het bleef toen een tijdje bij 1-1, maar naast mij zag ik hoe het verging met Olav van Leeuwen. Ver opgerukte pionnen op de koningsvleugel die gedekt werden door twee torens leken het stukoffer wel waard. Maar de tegenstander wist steeds de juiste zetten te vinden en stukken geforceerd te ruilen, waardoor de mogelijkheden tot winst verder afnamen en een nederlaag zelfs onvermijdelijk was.

Zelf hoopte ik de stand weer gelijk te kunnen trekken, maar moest constateren dat na een goede openingsfase het voordeel verdwenen was en dat het toreneindspel remiseachtig was. Mede gezien de stand op de klok accepteerde ik het aanbod dan ook (1,5-2,5), na een rondje langs de borden en de hoop dat het voor het team toch nog goed ging komen.

Jan van Delden was ouderwets op dreef. Hij zat geconcentreerd achter het bord en waar hij soms moeite heeft om het plan in een goede stelling te vinden, kon hij zijn winstplan in de praktijk brengen door een mooie samenwerking van de stukken. Met nog drie borden te gaan kon het nog alle kanten op gaan, zeker nu de tijdnoodfase was aangebroken en we er in deze tweede klasse (in tegenstelling tot de hogere klassen) geen increment van 10 seconden per zet bij krijgen en er dus in complexe stellingen nog gevluggerd moet worden.

Bij Jan Verheijen ging het mede daardoor mis. Hij ging het eindspel in met een plusje, maar het toreneindspel wat overbleef behandelde hij verkeerd en de tegenstander kon een dame halen.

Ed Olvers kreeg een remiseaanbod in een stelling waarin hij een kwaliteit meer had. Dit aanbod mocht hij van mij als teamleider zelf beoordelen. Hij speelde gelukkig door en wist de winstweg te vinden in de beperkte tijd.

De stand was daarmee 3,5-3,5 en alleen Theo Bovenlander was nog bezig. Een vol bord maakte het beoordelen in tijdnood wat onoverzichtelijk voor mij als teamleider, maar het belangrijkste was dat Theo het overzicht hield. In tijdnood werd een voordeel gecreëerd en uitgebuit, een knappe prestatie die de winst voor het team betekende!

SHTV 3 (1727)             Lierse 1 (1671)           4½-3½
Ben Spierings (1759)         Adriaan Verduijn (1714)        ½-½
Olav van Leeuwen (1840)        Teun van Dijk (1726)         0-1
Theo Bovenlander (1765)        Gerard Stolze (1804)         1-0
Ed Olvers (1735)           Dick Valk (1610)           1-0
Piet Sikkes (1694)          Dennis van Berkel (1653)       0-1
Jan Verheijen (1693)         Jan Valstar (1693)          0-1
Jan van Delden (1629)         Pascal van Dijk (1602)        1-0
Aandré Wagner (1702)         Cock Hazeu (1495)           1-0