SHTV 3 ruikt het kampioenschap

Op vrijdag 22 maart jl. werd er afgereisd naar de Hofkerk in Delft, waar het eerste en enige team van de Delftse Christelijke Schaakvereniging ons opwachtte. Althans in eerste instantie alleen twee personen van de thuisclub. Aangezien SHTV al met 6 personen aanwezig was, werd er goed samengewerkt om de speelzaal gereed te maken. Tafels, stoelen, borden, stukken en... Garde klokken! Kees van Gelder schreef onlangs een mooi stuk in het clubblad over deze klok en leefde helemaal op toen hij zag dat daarmee gespeeld werd. Zelf ben ik al zo gewend aan de digitale klokken en kan mij ook niet meer heugen wanneer ik voor het laatst met zo’n ouderwetse klok had gespeeld. Maar goed dat we niet met increment spelen.

De score werd geopend door invaller Hugo van der Laan, die een incorrect stukoffer van zijn tegenstander pareerde en nog meer materiaal wist te winnen. Daarna volgde al snel de solide winst van Olav van Leeuwen op de hoogste ratinghouder bij de tegenpartij en bracht daarmee de stand op 2-0.

Kees van Gelder, de andere invaller, kreeg een remiseaanbod in een stelling die redelijk in evenwicht leek, maar waarin de tegenstander weinig tijd had. Van mij mocht hij zelf bepalen of hij doorspeelde en Kees nam geen risico en pakte de puntendeling. Een tweede halfje volgde door André Wagner, die in een ogenschijnlijk nadelig eindspel terecht was gekomen, maar waarin hij zijn bijnaam ‘schwindel’ zeker eer aan deed. Hij wikkelde slim af naar een eindspel met twee verbonden vrijpionnen tegen een toren, waarin de tegenstander in tijdnood geen winst meer zag.

Theo Bovenlander had al vroeg in de partij zijn ogen gericht op de vijandelijke koningsvleugel en wist de druk op te voeren en het punt binnen te slepen. Met een 4-1 tussenstand was er één matchpunt al binnen, maar we kwamen voor de volle buit. Zelf speelde ik een gelijkopgaande partij en was blij dat Jan Verheijen met een kwaliteit minder remise wist binnen te slepen, waardoor ik ook niet hoefde te forceren en remise kon aanbieden.

Ed Olvers was als laatste bezig. Hij had een plusje op het bord èn een tegenstander in grote tijdnood. Die combinatie was voldoende om nog een paar speldenprikjes uit te delen en de vlag te zien vallen.

DCSV 1 (1648)             SHTV 3 (1701)             2-6
Robert Boermans (1709)        Ben Spierings (1739)         ½-½
Ton Paalvast (1760)          Olav van Leeuwen (1850)        0-1
Fedde Stegenga (1645)         Theo Bovenlander (1775)        0-1
Mark Jager (1673)           Ed Olvers (1731)           0-1
Reinier van der Veen (1611)      André Wagner (1721)          ½-½
Arjen Hofman (1584)          Hugo van der Laan (1649)       0-1
Carlos Cornejo (-)          Kees van Gelder (1532)        ½-½
Paul Steenweg (1556)         Jan Verheijen (1615)         ½-½

Met deze ruime overwinning hebben we ons aan de top van het klassement genesteld en moeten op woensdag 3 april tegen RVC 2 alles uit de kast halen als we kampioen willen worden.