SHTV 3 in de wachtkamer gezet

Op donderdag 14 februari jl. troffen de derde teams van SHTV en Rijswijk elkaar. Wedstrijdleider Evert Baak memoreerde aan het begin van de avond al dat de teams gelijk staan en dat de winnaar zou aanhaken bij koploper RVC 2, de verliezer zou voorlopig moeten afhaken.

Op sommige borden was het ratingverschil dermate groot dat ik als teamleider de punten al stiekem had meegerekend. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Ed Olvers, maar die werd op de koningsvleugel onder de voet gelopen, waardoor het team snel op achterstand werd gezet. De overige borden gaven nog geen signalen af dat een teamoverwinning in de maak was, alleen bij André Wagner zag ik een duidelijk voordeeltje die hij ook beheerst omzette in winst en de gelijkmaker voor het team.

Inmiddels was Jan Verheijen al in een verloren eindspel terecht gekomen en kwam Geurt Jan van der Meiden in een toreneindspel niet verder dan remise.

Piet Sikkes hield lang stand in een stelling van alleen lichte stukken en knokte voor een halfje, maar toen de tegenstander verbonden vrijpionnen wist te creëren viel het doek ook op dit bord.

Een achterstand van 1½-3½ met de drie topborden nog aan de gang. Zelf kruiste ik voor het derde seizoen op rij de degens met Bart van Strien en ook voor de derde keer met zwart, maar wel steeds op een ander bord (5, 3 en nu 1). Het was een gelijkopgaande strijd met wederzijdse kansen, maar remise leek de meest realistische uitslag.

Naast mij was Olav na een zware strijd in een voordelige eindspel terecht gekomen en werd plots meegeholpen door zijn vrouwelijke tegenstander die zich midden op het bord mat liet zetten.

Teleurstellend vernam ik het nieuws van bord 3, waar Theo Bovenlander door zijn vlag was gegaan. Het team had daarmee al verloren, maar bordpunten kunnen ook nog een rol spelen. Toen mijn tegenstander met twee seconden op de klok remise aanbood, besloot ik dan ook door te spelen. Toen ik ook nog twee minuten er bij kreeg vanwege een onreglementaire zet van de tegenstander was de klok de bepalende factor. Een onbevredigend einde van een leuke schaakavond.

De 3½-4½ nederlaag betekent dat er nu twee koplopers (RVC 2 en Rijswijk 3) zijn die twee matchpunten meer hebben. Op bordpunten staan we zelfs 6e in de ranglijst. In het positieve scenario winnen we alles en zijn alle andere uitslagen ons goed gezind, waardoor we toch kampioen worden. In het reële scenario eindigen we ergens in de subtop. In het doemscenario degraderen we zelfs.

SHTV 3 (1714)             Rijswijk 3 (1621)          3½-4½
Ben Spierings (1739)         Bart van Strien (1792)        1-0
Olav van Leeuwen (1850)        Rosanne Bakels (1747)         1-0
Theo Bovenlander (1775)        Otto Berger (1575)          0-1
Ed Olvers (1731)           Wesley van der Burg (1490)      0-1
Piet Sikkes (1671)          Henk van der Tol (1693)        0-1
André Wagner (1721)          Mark Knigge (1519)          1-0
Jan Verheijen (1615)         Erik van Dop (1512)          0-1
Geurt Jan van der Meiden (1669)    Niek Praagman (1637)         ½-½