SHTV 2 - BF/W 1

De eerste tegenstander van het nieuwe seizoen is de grote onbekende in onze pool. Vorig jaar promoveerde Bobby Fischer/Wassenaar 1 uit klasse 2B na twee seizoenen in de tweede klasse. Daarvoor werd het team teruggetrokken uit de KNSB na het vertrek van een viertal 2000-spelers. Is dit opnieuw een jeugdig team dat de weg naar boven is ingeslagen? Maar nee, de leeftijden zijn ver-gelijkbaar met ons tweede. Alle reden dus om te mikken op twee matchpunten.

Ik had alle tijd om bovenstaande gade te slaan, omdat mijn tegenstander steeds lang nadacht in voor mij bekend vaarwater. Drie en een half punt op de onderste vier borden en nog een punt nodig uit de resterende drie die niet slechter stonden en twee met meer tijd.

Met ieder 34 minuten begon Evert lang te denken. Toch een probleem?

Ik had mijn aandacht even nodig om uit een lastige penning te komen. Toen dat lukte, kreeg ik prompt een remiseaanbod. Vervolgens keek ik naar links en zag een gezicht als een oorwurm dat zachtjes nee schudde. Nee, geen remise of alleen nee, het gaat niet goed? Hoopvol verlegde ik mijn blik naar het vierde bord. Ton stond toch gewonnen? Het gezicht van Ton deed me denken aan Jack Nicholson als de joker. Vol walging en zelfspot was hij vraagtekens aan het noteren. Vragen was overbodig.

Ondanks dat met één blunder het seizoen eigenlijk ten einde kon zijn achtte ik het toch nodig om te proberen de volle winst binnen te halen. Zowaar kon ik de zwarte stelling verzwakken. Ik zag een niet te dekken pion en viel hem nogmaals aan. Mis, mijn tegenstander produceerde a tempo de verdediging. Dan maar wat anders aanvallen, dacht ik. Een blunder was het gevolg. Gelukkig blunderde mijn tegenstander vrijwel onmiddellijk terug. Stond ik toch nog op winst. Doch twee fouten maakten dat ongedaan. Gelukkig zag ik nog dat ik mijn e-pion moest offeren om erger te voorkomen. Daarna was het de vraag wie eeuwig schaak zou geven. Remise en dus 4-4.

Alles is nog mogelijk dit seizoen. En Bobby Fischer/Wassenaar 1 ontpopt zich misschien als een gevaarlijke outsider met 2 à 3 hele sterke borden.

 

SHTV 2 (1806)           Bobby Fischer/Wassenaar 1 (1623)  4-4
Olav van Leeuwen (1855)      Eric van der Marel (1951)      0-1
Karl Baak (1847)          Timo Bottema (1819)         ½-½
Evert Baak (1839)         Martin Voorn (1991)         0-1
Ton Bodaan (1938)         Michaël Claushuis (1452)      0-1
Niek Wisse (1706)         Willem Groothuis (1666)       ½-½
Jaimy Luk (1696)          Eddy Schuyer (1247)         1-0
Gert-Jan Willighagen (1798)    Frans Blauw (1384)         1-0
Ed Olvers (1772)          Arash Hoseni (1472)         1-0