SHTV 1 blijft 2e ondanks nederlaag

Op 18 april jl. was de gezamenlijke slotronde van de Promotieklasse en de eerste klassen. Als teamleider kreeg ik te maken met drie afmeldingen, waarvan eentje last-minute door ziekte. Voor vervanging kon ik niet putten uit SHTV 2, dat elders in de speelzaal voor het kampioenschap streed. Ook enkele sterke reservespelers waren niet beschikbaar. Zodoende stelde ik naast Armin ook mij zelf op als playing captain en werd op de middag van de wedstrijddag Twan nog bereid gevonden. Op papier dus een verzwakt SHTV team tegen een Botwinnik op volle oorlogssterkte.

Hoewel een school niet de meest gezellige uitstraling heeft, zorgde de vulling met 13 teamwedstrijden voor een goede schaaksfeer. Er werd gestreden voor promotie, tegen degradatie en de eer. Dat laatste was ook een beetje het geval met ons team. DD 2 was overtuigend kampioen geworden en onze tweede plaats gaf nergens recht op. Maar na een redelijk goed seizoen was het mijn eer te na om deze wedstrijd te laten lopen. Er mocht maximaal met 5-3 worden verloren, er van uitgaande dat DD 2 van Promotie 2 zou winnen, en dan bleven we 2e.

Na een uurtje spelen had Koos al remise bereikt in een pionneneindspel met een pion minder. Vooraf had ik op meer gehoopt gezien het ratingverschil. Weer een uurtje later moest het team drie klappen incasseren door achtereenvolgens nederlagen van Twan, Armin en Mike. We stonden nu met fors 3,5-0,5 achter en de eerste drie borden en mijn eigen partij was nog gaande. Hans speelde aan het topbord een moeilijke partij, maar heeft wel vaker zitvlees en vechtlust getoond. De winst werd binnen gehaald en zodoende kwam Hans als clubkampioen op het ere-topbord tot een goede score van 6 uit 9! Naast hem haalde Melchior het volle pond binnen en kwam zelfs tot een score van 6,5 uit 9! In mijn eigen partij kwam ik in de opening moeilijk te staan door het achterwege laten van een theoriezetje. Naar mate de partij vorderde hield ik nog goede hoop op een goede afloop, maar toen het slagveld van stukken ruilen klaar was had ik een houtje minder en konden de stukken in de doos. Mijn boodschap aan Maarten was dan ook dat remise ‘genoeg’ was, althans voor de 5-3 nederlaag. Inmiddels had DD 2 inderdaad van Promotie 2 gewonnen. Maarten, die eerder een remiseaanbod na overleg had afgeslagen, ging stoïcijns door en wikkelde magnifiek af naar een gewonnen eindspel. Ook Maarten heeft met 6 uit 8 een fantastische score gehaald.


 

Botwinnik 1 (1891) - SHTV 1 (1898)
Lourens Smaal (1832) - Hans Segers (1934) 0-1
Sander van der Vlugt (1796) - Melchior Vesters (2166) 0-1
John Pouwels (2078) - Maarten Stolte (2012) 0-1
Jan Willem Duijzer (2072) - Mike Hoogland (2023) 1-0
Ruben s' Jacob (1869) - Twan van der Togt (1658) 1-0
Erik Middelkoop (1839) - Armin Segger (1851) 1-0
Stefan Buchly (1941) - Ben Spierings (1749) 1-0
Wouter Bik (1700) - Koos Roeleveld (1792) ½-½


 

Ondanks deze nederlaag bleven we dus 2e met slechts 2 bordpunten voorsprong op Botwinnik 1 en 3 bordpunten op Promotie 2. Dat belooft volgend seizoen weer een spannende Promotieklasse te worden.