Rijswijk - SHTV, bekerwedstrijd

afbeelding van Evert

In de tweede ronde van het HSB-bekertoernooi speelden we uit tegen Rijswijk. De wedstrijd werd tegelijk gespeeld met de externe wedstrijd Rijswijk 3-SHTV 3, maar helaas niet in dezelfde zaal. Als teamleider van beide teams pendelde ik regelmatig heen en weer, net zoals de teamleider van Rijswijk die ook dubbelteamleider was en de wedstrijdleider van het derde.

De wedstrijd van het derde was spannend. De bekerwedstrijd was misschien nog wel spannender. Misschien?? Vrij snel stonden er ingewikkelde stellingen op de eerste twee borden, die ik moeilijk kon inschatten. Op bord 3 speelde Hans in een type stelling waarin niet veel aan hand was maar (het zal persoonlijke voorkeur zijn) ik mogelijkheden voor Hans zag. Op bord 4 had Alex een gambiet geweigerd maar was toch in een passieve stelling beland. Overleven en voor remise vechten, dat was wel duidelijk.

Jan Aart had duidelijk de touwtjes in handen, maar ook een taai verdedigende tegenstander en een pion in het initiatief gestoken. De partij leek onze kant op te gaan. Erik was duidelijk in de aanval. De stelling bleef echter nog altijd onoverzichtelijk. Zijn tegenstander klaagde op de gang dat hij een fout (te vroeg Lb7) had gemaakt. Erik had inmiddels een witte pion op f7 en besloot op g6 een loper te offeren. Zwart trok als een haas snel al zijn stukken naar de koning en toonde zich een uitstekende verdediger.

De 0-1 werd op het scorebord gezet door Jan Aart, die de witte stelling openbrak en toen was het snel voorbij. Het verzet van Alex was kort daarna gebroken onder de niet aflatende druk en het was weer gelijk 1-1. Hans probeerde het lang. Een ongelijk lopereindspel maakte een eind aan de winstpogingen. Dus bij de stand 1,5-1,5 was alleen Erik nog bezig. Het eindspel was niet voordelig voor hem. Er stond weinig materiaal op het bord en weinig tijd op de klok. Ook hier werd tot remise besloten, 2-2.

Opnieuw hadden we, gesteund door het succes van de vorige ronde, voor loting gekozen. Resultaten uit het verleden zijn echter geen garantie voor de toekomst, dus voor dit seizoen zijn we klaar. Wat rest, is Rijswijk feliciteren met deze zwaarbevochten zege en succes wensen in het vervolg.

 

Rijswijk1919-SHTV20422-2
1Marco de Groot2059-Erik van der Raaf2090½-½
2Tony Goudriaan1925-Jan Aart van der Steen21350-1
3Hans Hulshof1831-Hans Segers1936½-½
4Vincent Geerlings1862-Alex Hut20081-0