Puntendeling

Er stond een lichte wind uit oostelijke richtingen en die bracht een tot de tanden bewapend team uit Delft met zich mee. Het was vooraf al bekend dat het een pittige wedstrijd zou gaan worden tussen twee teams die in het recente verleden al landelijk hebben gespeeld en beide de ambitie hebben om dat weer te gaan doen. Verliezen was geen optie.

Aan de meeste borden duurde het even voor er tekening in de strijd begon te komen. Alleen Twan en Ton hadden al een duidelijk voordeel, terwijl Marco in een dynamische stelling iets meer ruimte leek te hebben. Hans stond niet echt gemakkelijk, Maarten had een prettige stelling en Mike was op de hoogte van het feit dat er gewonnen moest worden. Alleen bij Jan Willem en Sander zag ik nog niets dat op enig doorslaggevend resultaat leek aan te sturen. Wel had onze clubkampioen het opnieuw moeilijk tegen een sterkere tegenstander, maar hij zit altijd schijnbaar onverstoorbaar achter het bord.

De punten aan de laatste twee borden waren welkom, maar de positie van Hans was inmiddels toch wel zorgwekkend en toen hij een paardaanval op zijn dame beantwoordde met het niet wegspelen van de vorstin, konden de stukken terug in de beginstelling met een zwarte koning op e5.

Marco had nu echt het intiatief en stuurde aan op een overwinning. Op de middelste borden bleek het evenwicht lastiger te verstoren van beide zijden en nadat Marco de felicitaties van zijn tegenstander mocht aannemen, berustten Maarten en Mike in een puntendeling. Het eerste matchpunt was binnen, nog een halfje zou genoeg zijn, maar Jan Willem moest zijn meerdere erkennen in zijn opponent.

En dus kwam het aan op Sander. Hij had lange tijd veel stukken op het bord gehad en een (voor de teamleider dan toch) lastig te doorgronden stelling. Er werd afgeruild en het eindspel werd in tijdnood gespeeld. Dat bleek een cruciale rol te spelen, want onder toekijken van beide teams verloor Sander alle grip op de stelling en moest hij als laatste opgeven.

En zo blijft ons eerste twee matchpunten achter op de leiders in de Promotieklasse. Er zal flink gewonnen moeten gaan worden om dichterbij te komen en dan nog zal één concurrent niet meer gevloerd kunnen worden, want daar speelden we gelijk tegen.

SHTV 1 (1930)             DSC 4 (1929)             4-4
Jan Willem le Grand (1880)      Hans Stam (2061)           0-1
Hans Segers (2000)          Jaap Flohil (2016)          0-1
Marco van Straaten (1964)       Jan Pieter de Vries (1970)      1-0
Maarten Stolte (2035)         Kees van der Meer (1938)       ½-½
Mike Hoogland (2013)         Evert van der Hooven (1881)      ½-½
Sander Pauw (1950)          Pieter Goossens (1876)        0-1
Twan van der Togt (1714)       Willem Jan van den Broek (1863)    1-0
Ton Bodaan (1884)           Henrik Tamerus (1826)         1-0