Ondanks rommelige voorbereiding toch een matchpunt voor het eerste

Op vrijdagmorgen om 5:30 uur schrok ik wakker. Ik had vergeten de teamleider van het bezoekende Oud Zuylen Utrecht een uitnodiging te sturen! Nu heb ik het idee dat veel clubs dit sowieso niet meer doen, maar het is toch wel netjes. Ik vroeg me af hoe dit nou toch kon gebeuren en al snel had ik het antwoord. Meestal is er een week voor de wedstrijd ongeveer duidelijk wie er wel en niet kunnen, wie er dan als invaller beschikbaar is en wat de opstelling moet worden. Met de mail aan het eigen team met de opstelling kan dan direct de uitnodiging voor de tegenstander de deur uit. Deze keer verliep alles op rolletjes. Anderhalve week van tevoren een appje in de groepsapp: ‘laat even weten dat je mee kunt doen’. Binnen twee uur had iedereen bevestigd, snel nog even wat opstellingswensen geïnventariseerd, een masterplan bedacht met de opstelling en klaar was Wouter. Ik vond het wel erg vroeg om de tegenstander ook al te mailen, dat kon nog wel een paar dagen wachten. Mooi, alles onder controle. En dat werd vervolgens vergeten. Tevreden met deze conclusie viel ik weer in slaap om later op de ochtend alsnog de uitnodigingsmail te versturen.

Enkele uren later, een appje van Peter: hij kon niet meespelen. Gelukkig had het tweede nog een speler over, dus dit zou snel onder controle moeten zijn. Alleen nog even de strijd winnen over wie in het eerste zou willen spelen. Helaas bleek dit wat te optimistisch en had Martijn intussen al andere plannen. Gevolg was druk app- en belverkeer, waarbij vooral Ben veel moeite deed om een invaller te vinden. Uiteindelijk zou Meile de overstap van team 3 naar team 1 maken en was er voor hem een invaller beschikbaar. Net voordat het weer bedtijd was zag ik een nieuwe afmelding van het tweede langskomen, een slachtoffer van de vele regen, maar daar kon ik toch weinig aan veranderen, dus tijd voor een goede nachtrust.

 

Op de zaterdag was het rond 12:15 uur tijd om de speelzaal in te richten. Meile, Hans, Ben en Eric en dan vergeet ik vast nog iemand, waren al druk bezig met het slepen met meubels en materiaal. Voor het eerst met drie teams tegelijk en dat allemaal in de grote zaal. Op wat zoekgeraakte bordnummerbordjes na ging het inrichten ook al bijzonder voorspoedig. Ben mopperde nog wat waar de hulptroepen bleven, maar desondanks stond om half een alles al klaar. De opstelling met drie lange rijen bleek uiteindelijk wel wat krap en dat de verwarming vol aanstond, was met 52 aanwezigen (spelers, arbiters en nog wat anderen) ook niet echt nodig. Maar ja, de vorige wedstrijd in zo’n rij kan ik me nog goed herinneren. Het was de eerste na de coronapauze in 2022. Met mondkapjes op en jassen aan vanwege de openstaande buitendeuren en dat in februari was dat weer het andere uiterste. Dit was dan toch wel een stuk relaxter.

Om 12:50 werd ik iets minder relaxed. Invaller Meile was er natuurlijk al en Twan had geappt dat hij iets later dan 12:45 zou zijn, maar van de vaste spelers nog geen spoor. Terwijl het verzoek toch was om te proberen een kwartier voor tijd aanwezig te zijn. Ik zou toch niet de verkeerde datum in de uitnodigingsmail hebben gezet of een te lange stilte hebben laten vallen na de laatste berichten? Gelukkig druppelde de een na de ander al snel binnen. Om een paar minuten voor een, terwijl de meeste spelers hun bord al hadden opgezocht, kwam Ben naar mij toe met een telefoon. Hij had Hans aan de lijn, die bleek de verkeerde datum in zijn agenda te hebben gezet en ook te ver weg te zijn om de wedstrijd nog te kunnen halen. Dat was even slikken want onderdeel van het masterplan was dat Hans zou winnen. Hans verzocht mij zijn excuses aan de teamleden door te geven, dus bij deze.

Gelukkig bleek er nog een goede vervanger aanwezig te zijn in de persoon van Hans de Haan die deze middag als barman zou optreden. Ik hoefde alleen de achternaam maar aan te passen op het opstellingsformulier en toen konden we beginnen. Gelukkig was Eric Alvares bereid om de bar in zijn eentje te bemannen.

 

Snel over naar de wedstrijd zelf. De opstelling leek niet verkeerd uit te pakken, last-minute invallers Meile en Hans troffen met wit beide ook een invaller die slechts een iets hogere rating had. Het eerste resultaat viel bij Sander. Hij gebruikte veel tijd, leek misschien wat beter te staan en kreeg toen een remiseaanbod. Over de ontwikkelingen op de andere borden viel niet veel te zeggen, het kon nog alle kanten op variërend van een cruciaal halfje voor de winst tot we verliezen dik, dus het maakt allemaal niet meer uit. Ik liet de keuze daarom maar aan Sander, die voor het halfje ging.

Hans voegde een remise aan het totaal toe. Met wit leek hij vrij gemakkelijk gelijke tred te houden tegen de Utrechtse teamleider. Net toen ik dacht dat wit misschien toch wat kleine problemen leek te krijgen, besloten de spelers tot remise. Een succesvolle invalbeurt!

 

Minder goed ging het bij Luka aan bord 1. Vorige week had hij nog een prima resultaat behaald bij het Amsterdam Chess Open (zie https://tornelo.com/chess/orgs/amsterdam-open-organisatie/events/amsterdam-open-2023/players/luka-wink), maar deze dag wilde het niet zo lukken. Helaas is dat dit seizoen wel vaker het geval. Ooit had ik een teamgenoot die zei dat zijn lage score de schuld was van zijn teamgenoten. Omdat die zo slecht speelden, voelde hij veel druk om tot een resultaat te komen terwijl zijn tegenstanders juist ontspannen konden spelen. Ik ga er maar van uit dat het bij Luka vooral toeval is en dat de overwinningen dit seizoen snel gaan komen.

Er kwam na de opening een variant op het bord met voor mij de nodige onverwachte zetten. Ik had geen idee of Luka dit allemaal uitgerekend had, of dat het zelfs theorie was, of dat zijn tegenstander voor de nodige verrassingen zorgde. Wit won een pion, maar Luka kreeg compensatie door de witte dame op te jagen tijdens het ontwikkelen van zijn stukken. Intussen stond de witte koning nog in het midden en Luka leek op het juiste moment ook een pion terug te kunnen pakken. Maar wit had de nodige verrassingen in petto. Luka gaf na afloop aan het nodige niet gezien te hebben en wit wist een tweede pion te pakken, zijn stelling te consolideren en toen ook nog de dames te ruilen. Luka probeerde een eindspel met twee pionnen minder nog manmoedig te keepen, maar dat zat er toch niet echt in.

 

Ook bij Maarten aan bord 2 ging het niet zoals gehoopt. Na de opening liet hij toe dat zwart een paard op f3 sloeg met een verminkte pionnenstructuur tot gevolg. Daarna wist zwart ook nog de dames te ruilen, dus compensatie leek ver weg. Stockfish vindt het overigens een stuk minder erg dan ik de stelling had ingeschat. Maarten wist zwart nog wel een dubbelpion te bezorgen, maar terugkijkend leek dat vooral zwart te helpen. De g-lijn kwam open en daarmee kreeg een zwarte toren toegang tot de witte zwaktes. De actie van Maarten op de damevleugel leidde tot niets en daarna was het voor zwart prijsschieten op de witte pionnen. Ook Maarten probeerde nog lang een halfje te redden, maar dat mislukte. Ik hoop dat Maarten bij het etentje na afloop geen spruitjes voorgeschoteld heeft gekregen.

Met dank aan het verslag van Oud Zuylen de cruciale fase van de partij:

 

[Event "SHTV 1 – Oud Zuylen Utrecht 1"]
[Site "KNSB-competitie 3e klasse E"]
[Date "2023.11.04"]
[Round "3.2"]
[White "Stolte, Maarten"]
[Black "Hummel, Albert Jan"]
[Result "0-1"]
[ECO "B53"]
[WhiteElo "2008"]
[BlackElo "2027"]
[Annotator "Wouter"]
[PlyCount "92"]
[EventDate "2023.??.??"]
[SourceVersionDate "2023.11.05"]
[FEN " r3k2r/pp2bppp/2bppn2/q5B1/3QP3/2N2N2/PPP2PPP/2KRR3 w kq - 0 11"]

11. e5 Bxf3 12. gxf3 dxe5 13. Rxe5 Qb4 14.
Qxb4 Bxb4 15. Ne4 Be7 16. Bxf6 gxf6 17. Rb5 (17. Rh5 {lijkt de beter keuze.})
17... b6 18. a4 Rd8 19. a5 f5 20. Rxd8+ Kxd8 21. Nc3 Kc7 22. axb6+ axb6 23. Na4
Rb8 24. Kd2 Kc6 25. c4 (25. Rb3 {beperkt de schade nog, hoewel zwart ook dan
beter staat.}) 25... Bd8 26. Ke3 Bc7 27. f4 Rg8 28. Rb3 Rg4 29. Ke2 h5 30. Rh3
h4 31. b4 Rxf4 32. b5+ Kb7 33. Nb2 Bd6 {En zwart won.} 0-1

Gelukkig was er ook nog goed nieuws te melden. Daniël speelde remise. In een partij waarin hij hooguit iets beter stond, had hij een remiseaanbod gekregen. Gezien de ontwikkelingen op de eerste twee borden, leek het me beter als Daniël nog even doorspeelde, maar er bleek toch niet echt meer in te zetten en even later werd het alsnog remise.

Beter nieuws kwam er van bord 3, waar ik het mocht proberen. Mijn tegenstander was te laat wat een van zijn teamgenoten de opmerking ontlokte dat hij altijd al als laatste klaar was en dat dat nu wel helemaal zo zou zijn. Met mijn eigen spelopvatting in gedachten vermoedde ik dat het een lange middag zou gaan worden. En dat terwijl ik eigenlijk vroeg weg moest.
Wit koos voor een bijzondere opstelling van het Engels, eentje die ik nog nooit gezien had. De witspeler zelf ook niet en hij had veel tijd nodig om zichzelf ervan te overtuigen voor deze opstelling te gaan. Wit bleef erg lang nadenken, maar hij kreeg er dan ook wel een prettige stelling voor terug. Mijn stukken stonden passief of buitenspel en waar ik hoopte dat de witte hangende pionnen in het centrum zwak werden, kwamen ze juist snel naar voren. Net als in de laatste drie partijen kreeg ik weer een enorme tijdsvoorsprong, alleen deze keer geen stelling met goede kansen. De vorige keren leidde die tijdsvoorsprong tot een nul, dus het leek me verstandig om het deze keer beter te doen. De goede kansen kwamen alsnog toen wit wat aarzelde. Ineens kwam de zwarte dame binnen in een stelling waarin de pionnen voor de witte koning al weg waren. Daarna greep wit mis door een belangrijke verdediger af te ruilen om een vrijpion te creëren in plaats van te realiseren dat het tijd werd om even op de rem te trappen. Het einde werd versneld toen wit een volle toren cadeau deed, maar toen was de stelling al erg goed voor zwart.

[Event "SHTV 1 – Oud Zuylen Utrecht 1"]
[Site "KNSB-competitie 3e klasse E"]
[Date "2023.11.04"]
[Round "3.3"]
[White "Van der Linde, Meindert"]
[Black "Noordkamp, Wouter"]
[Result "0-1"]
[ECO "A22"]
[WhiteElo "2061"]
[BlackElo "1999"]
[Annotator "Wouter"]
[PlyCount "54"]
[EventDate "2023.??.??"]
[SourceVersionDate "2023.11.05"]
[FEN "3r1r1k/pp1qb1pp/n1p2p2/Q7/3PPBb1/P4NP1/1P4BP/2RR2K1 w - - 0 20"]

20. Rd2 (20. d5 {
was wit aanvankelijk van plan en dat ziet er ook sterk uit.} cxd5 21. Rxd5 Qe8)
20... Bd6 21. d5 {Maar hier is de zet minder goed.} Bxf4 22. gxf4 Bxf3 23. Bxf3
Qd6 24. Be2 {Dit lijkt de beslissende fout. Wit gaf achteraf aan f5 helemaal
niet overwogen te hebben. Zwart staat dan nog steeds wel aardig, maar er kan
nog van alles gebeuren.} (24. f5 Qf4 25. Bg2 (25. Rf1 {is beter}) 25... cxd5 {
hebben we bekeken tijdens de partij.} ({Stockfish komt met het verbluffende} 
25... Nc5 26. Rxc5 {Als wit niet slaat, komt het paard beslissend binnen.} b6))
24... Qxf4 {Ik vroeg me af of ik eerst een paardzet moest doen, pion f4 loopt
niet weg. Maar als de witte loper weg is uit de verdediging, lijkt het veel
beter voor zwart.} 25. Bxa6 bxa6 {Ook hier kan zwart nog allerlei tussenzetten
doen. Mede met het oog op de witte tijdnood besloot ik hier maar simpel te
doen en dan te proberen de torens erbij te krijgen. Als dat plan niet zou lukken,
zou er vast nog wel eeuwig schaak in zitten. Ik voelde me wel een beetje
schuldig dat ik niet uitgebreid naar de beste zet ging zoeken met het idee dat ik
altijd wel remise zou hebben, juist omdat ik mijn buurman net had gezegd dat hij niet
akkoord moest gaan met remise. Maar ja, het is sowieso een lastige stelling
voor wit.} 26. Rxc6 Qxe4 {Zwart kan ook eerst allerlei
schaakjes geven, maar dit leek me ook wel sterk. Zwart dreigt nu Tde8-e5-g5 en
vind daar maar eens iets tegen met weinig tijd.} 27. Qc5 {Dit is het in ieder
geval niet.} Qe1+ 0-1


Aan bord 5 speelde Twan. Twan? Ja, inderdaad. Hij is grotendeels terug uit Engeland en wilde zich wel weer beschikbaar stellen om een aantal keer mee te doen in de KNSB-competitie. Het was even afwachten hoe het zou gaan na zo’n 5 jaar geen serieuze partij gespeeld te hebben (bullet en blitz op internet reken ik daar niet onder), dus daarom had ik hem maar niet direct op bord 1 gezet, maar hij bleek het spelletje niet verleerd. Er kwam een lange theoretische variant op het bord, die na zet 11 nog honderden malen in de database te vinden is. Nadat wit met een zeldzame, niet zo goed scorende zet verderging, ontspon zich een interessante partij, waarin Twan de overhand leek te krijgen. Een paar keer ging de stellingsbeoordeling heen en weer tussen beter voor zwart en ongeveer gelijk. Wit probeerde f7 onder vuur te nemen, zwart pakte de b-lijn. Toen wit echter zijn g-pion opspeelde om een belangrijke verdediger op de f-lijn weg te jagen, verlegde Twan zijn aandacht naar de koningsvleugel waar wit onoverkomelijke problemen bleek te hebben en al snel een volle toren moest inleveren. Een fraaie rentree!

[Event "SHTV 1 – Oud Zuylen Utrecht 1"]
[Site "KNSB-competitie 3e klasse E"]
[Date "2023.11.04"]
[Round "3.5"]
[White "Busstra, Freek"]
[Black "Van der Togt, Twan"]
[Result "0-1"]
[ECO "D17"]
[WhiteElo "1909"]
[BlackElo "2071"]
[Annotator "Wouter"]
[PlyCount "60"]
[SourceVersionDate "2023.11.05"]
[FEN "5rk1/4qpp1/1rp2np1/p1b1p3/P3P2P/2N2RP1/QP3P2/3R1BK1 b - - 0 25"]

25... Rfb8 ({Stockfish is meer fan
van } 25... Rb4 {met als idee het paard vervolgens om te spelen naar d6 en dan pas
verdubbelen op de b-lijn.}) 26. Rd2 Bd4 27. Bc4 {Wit richt zijn
pijlen op f7.} R8b7 28. g4 {Het plan achter deze zet is duidelijk: met g4-g5
het paard wegjagen. De zet heeft echter een belangrijk nadeel.} Qd7 $1 {
Valt g4 twee keer aan wat niet alleen de pion dreigt te winnen, maar ook een
dubbele aanval op toren en koning inhoudt.} 29. g5 Qg4+ 30. Kf1 (30. Rg3 {Die kan
gewoon geslagen worden omdat de f-pion gepend staat.} Qxg3+) 30... Qxf3 0-1

Daarmee was het aan Meile om een matchpunt veilig te stellen. Hij kwam met wit goed uit de opening en leek het initiatief richting de zwarte koning te hebben. Dit initiatief verpieterde en zwart won een pion. Omdat de zwarte pionnenstelling niet best was, kon Meile met een actieve toren remise afdwingen.

Daarmee eindigde de wedstrijd in 4-4, iets waar ik in de eerste helft van de middag niet meer op had gerekend. Maar met dank aan de invallers en vooral de getoonde flexibiliteit bij alle betrokkenen, doen we nog volop mee in de derde klasse. Hopelijk gaat het de volgende ronde iets soepeler in de voorbereiding en we wachten natuurlijk ook nog steeds op een overwinning. 25 november is alweer de volgende ronde, uit tegen Zukertort Amstelveen 2. Noteer het alvast in je agenda.

SHTV 11944Oud Zuylen Utrecht 119714 - 4
Luka Wink1971Andre Bouwmeester21040 - 1
Maarten Stolte2008Albert Jan Hummel20270 - 1
Wouter Noordkamp1999Meindert van der Linde20611 - 0
Daniël van Loenen2027Arie Schwartz1983½ - ½
Twan van der Togt2071Freek Busstra19091 - 0
Meile Tamminga1781Daniel Kuijper1887½ - ½
Sander Pauw1961Hemmo Mulder1995½ - ½
Hans de Haan1736Bertrand Weegenaar1804½ - ½