Monsterscore in Naaldwijk

Op maandag 13 februari jl. speelde SHTV 2 de uitwedstrijd tegen WSC 4. Als koploper van klasse 1A moesten we ruim winnen om op titelkoers te blijven, het liefst met 8-0. Om niet onnodig risico te lopen op bordpuntverlies door een lekke band, OV-problemen of andere hindernissen ging ondergetekende mee als supporter en tevens back up mocht er iemand niet zijn. Omdat het team gewoon compleet en op tijd was, kon ik de avond doorbrengen als teamleider.

Jaimy was (uiteraard) als eerste klaar. In een interessante stelling met aanval over en weer, leek de tegenstander een gevaarlijke aftrekaanval te plaatsen, maar Jaimy won ontnuchterend een stuk. Omdat de tegenstander er twee pionnen voor terug had moest nog wel even worden opgelet, maar het punt was snel binnen.

Peter stond al eerder op de avond een stuk voor. Hij wilde een pion winnen, maar kreeg een heel paard. De tegenstander vocht nog wel door, maar tevergeefs.

Niek wist een pion voor te komen en af te wikkelen naar een gewonnen toreneindspel, die hij stijlvol tot winst omzette.

Gert-Jan speelde een goede partij aan het topbord. Hij speelde erg aanvallend en wist de dame te winnen tegen een toren en een loper. Daarbij had hij ook nog een enorme tijdvoorsprong. Toen meer materiaal gewonnen dreigde te worden vond de tegenstander het wel genoeg.

Ed speelde een partij op het randje. Hij had zelf niet gerokeerd en ging al snel af op de vijandelijke koning. Die verdedigde zich kranig en bood remise aan. Als teamleider wees ik dit aanbod af, want Ed leek de beste winstkansen te hebben en anders altijd nog terug te kunnen vallen op remise. Ed’s tegenstander ging er toen goed voor zitten en wist een pion te promoveren. Met een dame achter had Ed nog steeds matdreigingen, maar toen die weerlegd waren was de nul een feit. De teamleider wil de helft van het puntverlies voor zijn rekening nemen.

Evert stelde de teamwinst veilig. Hij had snel de dames geruild en een pion gewonnen en dankzij een ijzersterk loperpaar wist hij een gewonnen pionneneindspel te bereiken.

Ton speelde meteen op koningsaanval en wist al snel een pion op h3 te krijgen. Op de andere vleugel ontstond een vrije a-pion en dat gevaar werd omgezet in kwaliteitwinst. Dit bleek voldoende voor de volle buit.

Karl was als allerlaatste klaar. De partij ging gelijk op en er ontstond een paardeneindspel. Karl had het initiatief en leek in eerste instantie makkelijk te gaan winnen, maar toen ging Karl lang nadenken en produceerde verrassende zetten waardoor de uitslag van de partij nog alle kanten op kon gaan, maar Karl bleef rustig en had alsnog de winstweg gevonden.

WSC 4 (1647)              SHTV 2 (1819)               1-7
André Duijvesteijn (1729)       Gert-Jan Willighagen (1765)        0-1
Vincent Kuyvenhoven (1617)       Ton Bodaan (1951)             0-1
Dick Post (1613)            Evert Baak (1839)             0-1
Ronald van Etten (1596)        Karl Baak (1794)             0-1
Jan van den Ende (1640)        Peter Vorstermans (1950)         0-1
Jan van Paassen (1786)         Jaimy Luk (1762)             0-1
Leen van Nieuwkerk (1579)       Niek Wisse (1737)             0-1
Jordy Zuidgeest (1612)         Ed Olvers (1752)             1-0

Dankzij deze ruime overwinning blijft SHTV 2 koploper, maar voelt het team de hete adem in de nek van Bobby Fischer/Wassenaar dat slechts 3 bordpunten achter staat. Ook Promotie 4 kan in matchpunten gelijk komen als zij later deze maand ook winnen. De slotronde op woensdag 18 april wordt allesbeslissend voor het kampioenschap.