Moeizame start van eerste team

Dit jaar zal het eerste team flink moeten vechten voor lijfsbehoud in de KNSB-competitie. Veel tegenstanders zijn gemiddeld meer dan 60 ratingpunten sterker, dus onze spelers moeten flink aan de bak.

Zaterdag 25 september probeerden we dat tegen RSR Ivoren Toren 2. Als playing teamcaptain heb ik een minder goed overzicht van het verloop van de partijen. Ik baseer mij dus op informatie die ik in de analyseruimte opvang.

Onze hoop aan het eerste bord, Melchior, speelde keurig remise tegen een sterkere tegenstander. Sander verloor naar eigen zeggen vrij snel, maar daar stond weer tegenover dat onze hoop voor de toekomst Stijn kort en krachtig won van een stevige tegenstander. Het is dat Stijn vorig jaar al eens een goede invalbeurt had in het eerste, anders zou het een droomdebuut zijn geweest.

Ton Bodaan had een krachtige aanvalsstelling opgebouwd, maar er kwam nog flink wat rekenwerk aan te pas. Hard rekenen is naar eigen zeggen niet Tons beste kwaliteit en hij verloor daarom helaas.

Mike en invaller Marco wisten de stelling goed in evenwicht te houden en konden remise niet uit de weg gaan. Marco deed nog wel zijn uiterste best om te winnen, maar in de korte analyse na afloop konden wij geen winst vinden.

Zelf speelde ik tegen iemand met een Slavische naam, wat ik altijd een beetje eng vind, gezien het schaakniveau in die landen. In de partij kwam ik echter al snel een pion voor en bouwde een goede stelling op. Op het beslissende moment probeerde ik te consolideren, waardoor mijn tegenstander veel spel kreeg en ik mijn pion weer moest teruggeven. Na een spannende tijdnoodfase berustten we in remise.

Alleen Hans was nog bezig. Hij probeerde een slecht staand eindspel met actief spel te verdedigen tegen de in Den Haag niet onbekende Philip Westerduin. De pluspion van de tegenstander bleek beslissend.

De eindstand kwam hiermee uit op 3-5 voor de tegenstander. Voor mij als teamcaptain was dit geen droomdebuut. Volgende keer tegen Leiderdorp moeten we toeslaan.

SHTV 1 (1969)                   RSR Ivoren Toren 2 (2048)          3-5
Melchior Vesters (2004)         Jos van der Kaap (2168)            ½-½
Hans Segers (2062)              Philip Westerduin (2062)           0-1
Sander Pauw (2013)              Tim Benning (2052)                 0-1
Marco van Straaten (1881)       Arno Beljaars (2092)               ½-½
Tjomme Klop (1990)              Peter Torczynski (2005)            ½-½
Stijn Gieben (1955)             Leo Kranenburg (2051)              1-0
Mike Hoogland (1946)            Wil Sparreboom (1936)              ½-½
Ton Bodaan (1904)               Paul Batenburg (2017)              0-1