Missie geslaagd

De laatste wedstrijd van het seizoen met enige druk op de ketel, want hoewel de tegenstander niets meer te winnen of te verliezen had, gold dat voor ons vierde niet. Het enige voordeel was dat we ‘alleen maar’ moesten winnen, want concurrent Schaakhuis 3 was na de monsterzege op DSC 10 uitgeschakeld voor het kampioenschap. Franck genoot van een vakantie met familie in Frankrijk en Geurt Jan, die drie dagen eerder kampioen was geworden met het vijfde team, was bereid om de opengevallen plaats in te nemen. Geen verzwakking derhalve.

Als je als teamleider meespeelt, concentreer je je in eerste instantie op de opening van je eigen partij voor je eens een rondje langs de borden gaat maken. Je wilt toch niet in de opening al onderuit gaan. Dat gold niet voor de tegenstander van Danny, die een lastig gat op f7, met een verstoorde rokade, niet snel genoeg wist te dichten. Na kwaliteitswinst combineerde Danny zich naar ons eerste punt van de avond.

Rik had zijn stukken op dat moment al mooi staan en kon aan een winstplan gaan werken, terwijl Ed het met zwart iets rustiger en gedegen aanpakte. Geurt Jan had nog geen zichtbaar voordeel en Lex was snel in een eindspel met zware stukken en veel pionnen terechtgekomen. Frans had het typische voordeel van de witte stukken en naast mij zag ik dat Eric zonder problemen uit de opening kwam tegen de competitieleider van de HSB. Mijn eigen partij werd een tactisch spel waar lange tijd niets bijzonders over te melden was, behalve dat beide spelers elkaar goed in evenwicht wisten te houden.

Lex kwam niet verder, kreeg een remiseaanbod en mocht het aannemen. Frans had namelijk een gepasseerde pion weten te krijgen en Rik sloot zijn tegenstander steeds verder in. Eric keek tegen wat minder goed geplaatste witte stukken aan. Ed stond inmiddels beter, maar Geurt Jan had een sluwe, taaie opponent die geen krimp gaf.

Terwijl ik in afwachting van een zet van mijn tegenstander even een praatje bij de bar ging maken, brak Frans door de linies heen en toucheerde een tweede vol punt voor ons team. Nog twee punten te gaan naar de tweede klasse...

Om half tien was het voor elkaar. Eric kreeg de kans een vervelend aftrekschaak in de stelling te breien en direct nadat zijn tegenstander opgaf, deed die van Rik hetzelfde. De buit was binnen! Helaas gaf ik juist op dat moment een cruciale centrumpion weg. Zul je altijd zien.

Geurt Jan was in een eindspel met ongelijk materiaal verzeild geraakt. Met twee torens tegen een dame en elk paard en een ris pionnen zou het een duw- en trekwerk worden om de eer. Bij Ed was een open h-lijn ontstaan, maar de pionnen stonden keurig tegenover elkaar. Zelf offerde ik een tweede pion voor tegenspel, maar moest verdraaid goed oppassen (de laatste partij die ik tegen dezelfde speler had, jaren geleden want er werd nog afgebroken, was niet zo goed afgelopen).

Terwijl ik druk doende was om de damevleugel te ruimen teneinde een ongeveer gelijkstaand eindspel in te gaan, trok Ed zijn partij naar zich toe. Niet veel later bood mijn tegenstander in opkomende tijdnood remise aan, wat ik uiteraard aanvaardde, en toen ging de aandacht naar Geurt Jan. Beide spelers deden nog hun best om er meer uit te halen, maar het zat er niet in. Het punt werd daarom gedeeld en zo waren we mooi op tijd klaar met de wedstrijd.

Ik hoop volgend jaar met dezelfde mensen een klasse hoger te gaan bewijzen dat we ons daar kunnen handhaven. Iedereen die een handje heeft meegeholpen met het bereiken van dit succes wil ik van harte danken voor de inzet.

 

Haeghe Ooievaar 31415-SHTV 41620-
1Rob van Duivenboden1394-Rik Pronk18680-1
2Koos Croes1480-Ed Olvers17170-1
3Rob Bes1549-Danny Lindhout15670-1
4Koos Suyker1532-Geurt Jan van der Meiden1653½-½
5Hans Hendriks1472-André Wagner1619½-½
6Louis Wulffers1321-Eric Alvares16140-1
7Arno van der Kruijs1187-Frans Coers15950-1
8Aad Middeldorp1385-Lex van der Meer1323½-½