Matige start voor eerste team

Een nieuw seizoen met nieuwe kansen, maar helaas werd één lijn van vorig seizoen direct doorgetrokken: we hadden twee invallers nodig, want Aleksander en Peter waren verhinderd. Gert-Jan was eerste keus, maar stuitte samen met de teamleider op bezwaren van twee andere teamleiders. Hij is, als speler van het derde, misschien nog nodig voor het tweede. En dus werd Armin bereid gevonden om in te springen. Olav was de andere invaller. Op de dag van de wedstrijd meldde Marco zich ziek en zag het er qua speelsterkte somber uit. Maar geen nood, de invallers waren allen uit het goede hout gesneden en geen van hen verloor. Dat kon jammer genoeg niet gezegd worden van een aantal basisspelers, zodat we uiteindelijk toch tekort kwamen voor een overwinning.

Het zag er aanvankelijk helemaal niet zo slecht uit. De witspelers hadden een licht voordeel aan alle borden, zoals verwacht mag worden. Pas in het middenspel kwam er bij een aantal partijen tekening in het spel. Twan stond wat gedrukt, maar had op het oog nog geen grote problemen. Hij moest bij zijn debuut als kopman van het eerste team gelijk tegen een zeer lastige, ervaren tegenstander. Melchior had iets meer ruimte en ook bij Jan Willem was er nog geen sprake van duidelijk overwicht. Maarten had een open stelling met alleen nog zware stukken en een zooi pionnen op het bord. Wit had daarbij een toren op de zevende rij weten te plaatsen en dat beloofde niet veel goeds, want hij stond ook nog een pion achter.

Armin had het op dat moment al bekeken en was remise overeengekomen. Er zat niets meer in. Sander had, zoals zo vaak, een gesloten stelling met potentiële verwikkelingen. De vraag was ook nu weer wie daar het eerst van zou gaan profiteren. Een pionoffer leverde onze man in ieder geval een open b-lijn op. Olav was wat voorzichtig in zijn spel, want de voorgaande weken was het in de interne competitie niet helemaal lekker verlopen. Hij kwam echter goed te staan, maar durfde toen niet door te drukken en greep de kans op remise met beide handen aan.

Ton was op het laatste moment ingevallen en speelde op zijn bekende rustige wijze naar een iets voordeliger stelling. Hij kwam ook nu weer in een toreneindspel terecht. Een pluspion leek niet voldoende, maar wie Ton een beetje kent, weet dat hij de winst weet te vinden als die er in zit. Deze keer was geen uitzondering en hij zette het team op voorsprong. Daarmee waren de invallers klaar en moesten de anderen het karwei af geen maken, maar wat was dat een lijdensweg...

De eerste die klappen kreeg was Maarten. Er was materiaal afgeruild en wat restte was een eindspel K+T tegen K+T+2 pionnen. Het lukte hem nog wel om één van de vijandelijke pionnen te verschalken, maar dat betekende wel dat het andere boertje kon doorlopen. Stand weer gelijk.

Twan had zich lange tijd geweerd, maar had weinig actieve lichte stukken overgehouden. Zijn tegenstander had daardoor alle kans om de druk nog verder te verhogen en dat was dat. Nu stonden we achter en het werd nog erger, want Sander had alle greep op de stelling verloren en kon niet alle dreigingen meer pareren. Dus hoppa, nog een nul erbij. De laatste twee moesten dus winnen om een totale afgang te voorkomen.

Jan Willem stond in een dame-eindspel een pion voor, een mooi pion zelfs, want het was een ver verwijderde vrijpion. Hij moest alleen wel steeds oppassen voor eeuwig schaak. Heel behoedzaam schoof hij zet voor zet het pionnetje naar voren en dwong daarmee de zwarte koning uit zijn veilige hoek. Toen eindelijk een verplichte dameruil op het bord kwam, was het punt binnen. Melchior stond op dat moment heel goed, maar het was even de vraag of hij er wel echt door zou komen. Er volgde een fraai lesje in eindspelbehandeling en zo redde hij het team van de ondergang.

Het was kantje boord. Geluk bij een ongeluk is dat alleen Botwinnik 1 en Promotie 2 (onze volgende tegenstander) hun wedstrijden hebben gewonnen, zodat we alle kans hebben om deze halve nederlaag uit te wissen.

 

 SHTV 11953-Scheve Toren 118844 -4  
1Twan van der Togt1981-Kees Dekker19980-1 
2Melchior Vesters2153-Rudi de Smit19821-0 
3Maarten Stolte2050-Wim Kentstra19770-1 
4Jan Willem le Grand1863-Erik Jan Tromp18971-0 
5Armin Segger1859-Aad van Gent1827½-½ 
6Sander Pauw1926-Dave Theijn18240-1 
7Olav van Leeuwen1867-Jeroen Kleijn1815½-½ 
8Ton Bodaan1921-Michiel Hubert17491-0