Intermezzo

Ronde 4 en 5 lijken slecht intermezzo tussen het in onbeslist geëindigde treffen met onze concurrenten en de laatste rondes waar de uiteindelijke beslissing gaat vallen.

Na een rampzalige start op het eerste bord probeert Olav op het vijfde  de vorm van vorig jaar terug te vinden. De ironie van het lot wilde dat hij deze avond de eerste bord speler van Haeghe Ooievaar trof die met nul uit 4 hem in negatieve zin nog had overtroffen. Toen ik kort na de opening keek moest ik denken aan het bericht dat ik eerder die dag had gelezen over een kok in het Australische Canberra, die het plukken en bereiden van een paddenstoel slecht was bekomen. Ook nu bleek de champignon op b2 een groene knolamaniet en fataal voor de schrokop. Lang keken we niet tegen een achterstand aan. Jaimy brak de koningsstelling van zwart open en creëerde en spervuur aan motieven. Dat hij pas als tweede klaar was slechts te wijten aan het lange denken van zijn tegenstander, die nog niet in het onvermijdelijke kon berusten.

In de partij van Ed werd het evenwicht nimmer verbroken en in het eindspel werd de vrede getekend.

Bij Ton gebeurde dat ook, maar pas nadat de tegenstander van een flinke achterstand was teruggekomen door pionnetjes te sprokkelen. Soms helpt dat toch wel.

Niek zette ons op voorsprong met een partij waarop hij patent lijkt te hebben. Er lijkt niet veel te gebeuren tot het eindspel, dan volgt een soort demarrage en is de tegenstander nergens meer.

Evert kroop door het oog van de naald toen hij verrast werd door een ruimingsoffer. Nog zo’n offer was winnend en lag voor de hand zou je denken, maar zijn tegenstander zag het nu niet. Langzaam werkte hij zich los en in complexe stelling met wederzijdse tijdnood zag zijn tegenstander een tussenzet over het hoofd. Tot slot volgde nog twee plusremises voor Gert-Jan en mijzelf wat ons weer 5 bordpunten opleverde. Misschien weer een halfje te weinig als je naar de concurrenten kijkt.

 

SHTV 2 (1810)             Haeghe Ooievaar 1 (1736)         5-3
Gert-Jan Willighagen (1765)      Henk van Huizen (1987)          ½-½
Karl Baak (1794)            Rafal Zydek (-)              ½-½
Evert Baak (1839)           Maurits Bons (1699)            1-0
Ton Bodaan (1951)           Rob Warmerdam (1700)           ½-½
Olav van Leeuwen (1882)        Ton Thijssen (1894)            0-1
Jaimy Luk (1762)            Edwin van der Leij (1643)         1-0
Niek Wisse (1737)           Aad van Eijk (1628)            1-0
Ed Olvers (1752)            Dominique Nierop (1603)          ½-½