Inhaalwedstrijd in Zaandam gaat verloren

Op zaterdag 11 juni werden de laatste inhaalwedstrijden in de KNSB-competitie afgewerkt. Ook SHTV 2 moest nog aan het werk. Slechts drie basisspelers waren beschikbaar, dus ik kon op zoek naar maar liefst vijf invallers. Nu ben ik wel wat gewend als teamleider, maar vijf is best veel, zeker als er een aantal vaste invallers ook niet kunnen. Het helpt dan wel als mensen überhaupt reageren op mijn verzoek en dan liefst snel en positief. Na een lange zoektocht had ik een representatief achttal op de been gebracht dat afreisde naar Zaandam waar de strijd met Het Witte Paard Zaanstad 1 wachtte.

Maarten v/d Vegt was in Zaandam op bekend terrein en kende ook de speellocatie al. Voor zover ik kon nagaan was dit zijn debuut in de KNSB. Hij speelde een goede partij die gelijk op ging. Hij kreeg een remiseaanbod dat hij netjes afstemde met mij als teamleider. Het was nog vroeg in de middag en hij mocht zelf bepalen wat te doen en na enig nadenken ging hij op het aanbod in.

Sander Pauw had in Kees Dekker een bekende uit de HSB, want Kees speelt ook bij Scheve Toren. Sander begon nog goed, maar moest ergens een kwaliteit inleveren en daarmee was zijn stelling ook niet goed meer te verdedigen. Het is qua score niet het seizoen geworden waar hij op hoopte, maar ik ben er van overtuigd dat hij zijn oude niveau weer gaat vinden.

Ikzelf was zeer tevreden na de opening. Mijn tegenstander was al te laat aan de start begonnen en verbruikte onbegrijpelijk veel tijd in een stelling waar nog niet zoveel aan de hand was. Naast een ruime voorsprong op de klok had ik het initiatief te pakken en kon met het loperpaar de toren aanvallen, waardoor ik een kwaliteit voor kwam. Wat er daarna in mijn hoofd gebeurde kan ik niet goed verklaren. Ik gaf vrijwillig materiaal terug, omdat ik een geforceerde zettenreeks wilde voorkomen, maar dit bleek in de analyse makkelijk af te wenden en mijn offer was dus totaal onnodig. Het initiatief werd overgenomen en ik kon een nederlaag niet voorkomen. Het is niet de eerste kans die ik laat liggen.

Bij Eric Alvares gebeurden er vreemde dingen op het bord. Beide spelers vielen een paard aan. Terwijl Eric het vijandelijke paard met een pion sloeg, sloeg de tegenstander deze pion terug in plaats van ook een paard te winnen. Niet veel later was Eric met heel wat troepen in de aanval en kon ook de vijandelijke dame worden geslagen. De gedachte kwam op dat de tegenstander mogelijk een wat zwakkere invaller was, maar gezien de rating was daar geen sprake van en heeft Eric gewoon heel goed gespeeld tegen een sterke tegenstander en zijn kansen gegrepen.

Bij Piet Sikkes gingen al heel snel de dames er af. Door het afruilen op d8 kon de vijandelijke koning niet meer rokeren, maar dat zie je wel vaker in zo’n opening. Wit probeert vervolgens deze zwakte uit te buiten, maar het over en weer manoeuvreren vergt veel geduld en nauwkeurigheid. Het eindspel van paard tegen loper met ieder wat pionnen leek potentieel te hebben, maar Piet moest ook een vrijpion in de gaten houden. Uiteindelijk werd het punt gedeeld.

Bij Thomas Alvares gingen ook al snel de dames van het bord. Er gebeurden geen hele spannende zaken en de partij eindigde in een toreneindspel met ieder twee pionnen. Er werd nog even wat geprobeerd, maar vervolgens werd er afgeruild naar koning+pion tegen koning en een standaard remisestelling.

Peter Lincewicz speelde in Arnhem al vaker in de KNSB-competitie, maar dit was zijn eerste partij voor SHTV. Hij stond goed en heeft waarschijnlijk een kans op meer laten liggen. In het eindspel stond hij een pion achter, maar de tegenstander had een dubbelpion en met elk nog en toren en een paard was er hoop op een halfje aan dit bord. Maar een ongelukkige paardvork deed hem uiteindelijk de das om.

Tot slot Maarten Stolte, die op bord 1 tegen de sterkste speler van de tegenstanders speelde. Maarten had in het verleden al eens eerder tegen hem gespeeld en besloot nu in de opening het iets anders aan te pakken. Er kwam een zeer gecompliceerd eindspel op het bord, waar Maarten een loper tegen een paard had, een pion minder, maar wel een vrije randpion. Daar tegenover stond dat de tegenstander twee vrijpionnen had die de koning en loper van Maarten bezig hielden, maar hij had ook heel weinig tijd. Er werd stug doorgestreden en met kleine stapjes kwam de nederlaag toch dichterbij.

Al met al een 5½-2½ nederlaag. Wellicht te verwachten op basis van het ratingverschil, maar eerlijk gezegd was dit op de borden niet altijd zichtbaar en hadden we met een beetje fortuin wel een beter resultaat kunnen neerzetten. Ik zal niet zeggen dat het komt door al die invallers, want die scoorden netjes 2½ uit 5, terwijl de basisspelers op 0 uit 3 bleven. Ondanks de nederlaag bleven we netjes op de 6e plaats in poule 4F. In poule 4G was SHTV 1 in afwachting van de uitslag van Spijkenisse 2 tegen Krimpen aan de IJssel 3. De enige uitslag die niet tot promotie zou leiden was een 4-4 gelijkspel, want dan zouden de twee teams op de plaatsen 1 en 2 eindigen en promoveren. Teleurstellend, maar weinig verrassend, werd het inderdaad 4-4. Dus ook komend seizoen zijn onze beide teams in de 4e klasse vertegenwoordigd. 

HWP Zaanstad 11929SHTV 217465½-2½
Chris de Saegher2122Maarten Stolte20471 - 0
Kees Dekker1985Sander Pauw19591 - 0
Paul van Haastert1976Thomas Alvares1746½ - ½
Bryan Wijk1984Ben Spierings16281 - 0
Jaap de Berg1871Piet Sikkes1641½ - ½
Robin Mandersloot1842Peter Lincewicz16821 - 0
Jan Brink1864Eric Alvares16180 - 1
Roland van Soest1788Maarten van der Vegt1648½ - ½