Het kan verkeren

De eerste helft van het seizoen leek er nog geen maat te staan op ons eerste. Potentiële directe concurrenten werden hardhandig hun plaats gewezen. In vier wedstrijden was de volle buit binnengehaald en stond er een indrukwekkend doelsaldo van 23½ - 8½ op de borden. De vijfde ronde had SHTV 1 vakantie, zodat goed uitgerust het karwei in 2016 geklaard kon worden. Maar 2016 zou niet brengen wat we er van verwacht hadden. Tegen DD 3 dat met slechts één schamel wedstrijdpunt uit de eerste vijf ronden naar de Bosbeskapel was getogen, wist eerste bordspeler Erik pas in de laatste speelminuten de gelijkmaker te produceren. Een voorbode dat de voorspoed van 2015 bij de wisseling van het jaar weleens achtergebleven zou kunnen zijn. Ronde zes bracht onze eerste acht naar Naaldwijk. Daar volgde de bevestiging. Opnieuw ontsnapten we met een blauw oog. Jan Willem counterde in blessuretijd naar de 4-4. Nog geen man overboord maar de concurrentie sloop dichterbij. Volgende misstappen konden weleens fataal zijn. Op 17 maart ontvingen we een andere laagvlieger: Rijswijk 2. Onze glanzende sterren in de Bosbeskapel verbleekten. Een derde opeenvolgend teleurstellend gelijkspel - ondanks de snelle openingstreffer van Peter met zwart! - zorgde ervoor dat we niet meer zelf aan het roer stonden. Het kampioenschap was alleen nog mogelijk als DSC 4 in de slotronde op zijn minst een matchpunt wist te halen tegen Promotie 2. Zelf zouden we dan in een rechtstreeks duel tegen Botwinnik 1 uitmaken wie de beker aan het einde van de avond omhoog mocht houden.

U weet inmiddels, een wonder is die avond uitgebleven. Weliswaar voldeed DSC 4 keurig aan haar sportieve plicht door Promotie 2 op 4-4 te houden (hulde!) maar het eerste ging riant ten onder tegen Botwinnik 1. De details zal ik u besparen. De ineenstorting van het eerste kan misschien nog wel het beste worden geïllustreerd met mijn eigen partij. Wit reageerde niet goed op een dubieus pionoffer van zwart en na 23 zetten is de volgende stelling ontstaan.

[Date "2016.04.06"]
[White "Beeren, Thom"]
[Black "Pauw, Sander"]
[SetUp "1"]
[FEN "2r1kr2/5pQp/p1b5/qp1Rp3/4P1P1/b1N2B2/K1P2B1P/4R3 b - - 0 23"]
23... Be7+ $2 ({Na het voor de hand
liggende} 23... Bxd5+ 24. Nxd5 Rxc2+ 25. Kb1 Rb2+ 26. Ka1 {zag ik niet hoe wit
mat zou gaan en speelde daarom onder lichte tijdsdruk het armzalige 23... Le7?. Na het doeltreffende} Rxf2 {
was mat evenwel niet meer te verhinderen geweest. De partij vervolgde met}) 24. Kb1 Qxc3 $2 25. Rxe5 Qxf3 $4 26. Rxe7+
$1 Kxe7 27. Qe5+ Kd7 28. Bc5 ({1-0})

Door deze nederlaag kwam Botwinnik 1 op 4½ bordpunt en werd daarmee kampioen van de HSB Promotieklasse en werd Thom Beeren gedeeld topscorer met 7 punten uit 8 partijen.
Een typisch geval van uithuilen en opnieuw beginnen. Als het aan de KNSB ligt, misschien wel het laatste seizoen dat er in de promotieklasse meer te winnen valt dan alleen de spreekwoordelijke eer.

Felicitaties aan Botwinnik 1 met het behaalde kampioenschap! Zij waren het afgelopen seizoen de gelukkigste en op het moment dat het er echt op aan kwam, het meest koelbloedig. Dank aan alle spelers van het eerste en de invallers voor de geleverde inzet waarmee we tot en met de laatste ronde toch hebben meegestreden om het kampioenschap.