Derde team scoort opnieuw

Andermaal moest teamcaptain Ben verstek laten gaan en viel Rik voor hem in. Dat er ook nu tegen een team van de nestor van de Haagse verenigingen, DD, gespeeld moest worden is overigens puur toeval.

Als vervangend playing captain van het derde, en tegelijkertijd captain van het bekerteam dat die avond speelde, had ik het behoorlijk zwaar. Tel daarbij op dat ik al slecht geslapen had en het mag geen verwondering wekken dat mijn partij heel krakkemikkig werd opgezet en vervolgens enkele toevallige wendingen volkomen over het hoofd werden gezien. Na een goed uur spelen was een nul dan ook het resultaat.

Een twintigtal minuten eerder had Cor daarentegen laten zien dat minder nauwkeurige zetten tegen hem in toenemende mate onverstandig zijn. Met een paar ferme mokerslagen zette hij zijn tegenstander in 12 zetten van het bord.

Aan de andere borden was het allemaal nog niet zo duidelijk. Gert-Jan had problemen en René werd gedwongen een stuk voor twee pionnen te geven. Jan stond iets gedrongen en Piet had een vertrouwde solide stelling opgebouwd. Ed leek als enige een voordeeltje te hebben. Kortom, per saldo niet iets om over te juichen en het adagium 'wie de laatste fout maakt, verliest' hing als het zwaard van Damocles boven de wedstrijd.

Een verrassende uitslag, voor beide spelers, viel aan het vijfde bord. René had de materiaalverhouding veranderd en speelde met twee torens en een loper tegen dame en toren. Hij vroeg of hij remise mocht aanbieden en ik gaf daar toestemming voor. Eerdere stellingen gaven een ietwat zorgwekkend beeld en een halfje zou zeer welkom zijn. Helaas, de tegenstander was het er niet mee eens en er werd doorgespeeld, maar het laatste foutje viel plotseling aan de kant van de bezoekers en René kon de zweetdruppels van het voorhoofd vegen. Hij had onverwacht gewonnen. Het zou de inleiding worden van een mooie voortzetting van de avond…

Gert-Jan begon zich langzaam los te wurmen uit de wurggreep van zijn tegenstander. De partij werd er alleen maar interessanter door, want zoals onze man na de wedstrijd toegaf gingen de kansen heen en weer. Rik had geen problemen en leek zeker van remise, evenals Piet die afwikkelde naar een pionneneindspel met vijf boertjes elk. Ed stond nog steeds lekker en kreeg een beetje meer initiatief. Alleen Jan, die er een kwaliteit tegenaan gegooid had en met loper en een duo pluspionnen tegen toren speelde, had naar mijn inschatting niet meer dan gelijkspel. Toen hij dan ook een remiseaanbod kreeg, mocht hij dat aannemen. Na enig nadenken accepteerde hij en hadden we drie bordpunten. Het leek er inmiddels op dat de topborden er wel in zouden gaan slagen om de laatste punten te pakken.

Piet rekende nauwkeurig en probeerde zijn tegenstander in tempodwang te brengen, de enige manier om een materieel gelijk pionneneindspel te winnen. En dat lukte. Even later deed Ed er nog een schepje bovenop door zijn tegenstander tot overgave te dwingen. De buit was binnen, maar er hing nog meer in de lucht.

Rik wikkelde af naar een toreneindspel met een extra pionnetje voor onze man. Omdat we al gewonnen hadden, mocht hij een remiseaanbod aannemen, maar met een schuins lachje wees hij dat van de hand en ging op zoek naar meer, tot hilariteit van alle omstanders en collega-strijder Gert-Jan, die alle dreigingen gepareerd had en nu zelf aan een aanval was begonnen. De tijdnood van zijn tegenstander was daarbij een goede hulp en dat het een verre van simpele stelling was met scherpe kantjes leverde een fraai schouwspel dat tenslotte eindigde in opnieuw een punt voor ons team.

Rik was als laatste nog bezig. Rustig manoeuvreerde hij zijn pionnen op de koningsvleugel, gesteund door de koning, naar voren en wist er één aan de overkant te krijgen. Over en uit.

Met deze forse overwinning is ons derde team ruimschoots geslaagd in zijn opdracht om zich te handhaven in de eerste klasse. De volgende wedstrijd is medio maart tegen de huidige koploper DSC 5.

 

SHTV 31696-DD 517076½-1½ 
1Gert-Jan Willighagen1786-Alex van Leuken17911-0 
2Rik Pronk1891-Adri Voermans17011-0 
3Ed Olvers1726-Hans Ortwin Noija17351-0 
4Piet Sikkes1668-Ruud van Manen17171-0 
5René Weerts1643-Frans Wentholt17081-0 
6Jan Verheijen1611-Peter Zwolsman1693½-½ 
7André Wagner1664-Jan-Kees Bartel16690-1 
8Cor Kanters1578-Frans Engering16451-0