Derde team doet zichzelf tekort

Op donderdag 21 november jl. traden SHTV 3 (twee keer gewonnen) en Haeghe Ooievaar 1 (twee keer verloren) aan voor de derde ronde in klasse 1B. Het voorafgaande weekend hadden de bevriende clubs samen nog het Haags Weekendtoernooi georganiseerd, maar deze avond werden de degens gekruist en werd het een spannende schaakavond.

De speelzaal werd al vroeg in de avond opgeschrikt door een oerkreet van René Weerts, die kort daarvoor drankjes had gehaald en nu weer snel de zaal verliet. Was de koffie smerig? Was er een drankje omver gegooid? Nee, niets van dat alles, er was (legaal) een stuk van het bord verdwenen. Virtueel stonden we dus al snel een punt achter, hoewel René de rest van de avond stug bleef vechten en hoopte op een wonder.

De eerste daadwerkelijke nul kwam van Ed Olvers, die snel in de problemen kwam met een niet gerokeerde koning. De tegenstander voerde de druk op en incasseerde het punt. Niet veel later maakte Cor Kanters de gelijkmaker. Ik heb het einde niet helemaal gezien, maar zag bij mijn rondje langs de borden dat hij stukwinst dreigde. Gemakshalve neem ik aan dat dat de beslissing bracht. Het team kwam weer op achterstand doordat de nederlaag van René niet alleen meer virtueel was.

Bij de overige vijf borden hadden we niet te klagen. Op het topbord versloeg Gert-Jan Willighagen de op papier veel sterkere tegenstander met een wat ik maar noem “partij uit één stuk”. Zittend op het bord naast Gert-Jan en met een tegenstander die lang nadacht, kon ik uitgebreid genieten van zijn partij. De tegenstander had wilde plannen die op zich duidelijk waren, alleen leek Gert-Jan simpelweg een tempo meer te hebben, waardoor het initiatief werd overgenomen en uitgebuit. André Wagner haalde iets later ook de volle buit binnen. Na een goede partij kwam hij in een eindspel met ongelijke lopers terecht, maar wel met drie pionnen meer. Dat was ruim voldoende.

Met een 3-2 voorsprong zag ik bij Jan Verheijen nog geen duidelijkheid op het bord, stond Piet Sikkes gewonnen en had ik in mijn eigen partij ook het punt wel gerekend. Dat was voldoende voor de teamwinst. Echter, bij Piet ging er toch iets mis, waardoor dat remise werd. En in mijn eigen partij kwam mijn tegenstander met een onverwachte wederopstanding richting mijn koning die ik niet vertrouwde en wellicht iets heb overschat. Ik koos eieren voor mijn geld en pakte de remise, er van uitgaande dat Jan ook wel minimaal een halfje zou pakken. Die was echter in tijdnood gekomen en werd in de verdediging gedrukt en verloor daarbij materiaal. Daarmee werd het toch wat teleurstellend 4-4, maar zijn we nog steeds knap ongeslagen. Onze vrienden van Haeghe Ooievaar zijn daarmee van de hatelijke nul punten af, maar zullen meer punten moeten pakken om degradatie te ontlopen.

 

SHTV 31676-Haeghe Ooievaar 117694-4
1Gert-Jan Willighagen1786-Henk van Huizen19781-0
2Ben Spierings1731-Rafal Zydek1833½-½
3Ed Olvers1726-Maurits Bons17360-1
4Piet Sikkes1668-Rob Warmerdam1725½-½
5René Weerts1643-Flip Oosterhout18440-1
6Jan Verheijen1611-Dan de Jager18090-1
7André Wagner1664-Aad van Eijk15921-0
8Cor Kanters1578-Dominique Nierop16311-0