Derde keer is scheepsrecht

We reisden af naar Haeghe Ooivaar, wat op maar 2 km van de Boskapel ligt. We speelden tegen Haeghe Ooievaar 3, een team met een gemiddelde rating van 1431. Op papier zijn we hun meerdere en dat bleek ook te kloppen.

De 1ste partij, op bord 8, (Andreas von Imhof) was al snel klaar. Ik heb niet gezien hoe, want ik was pas bij de 3de zet, maar hij stond binnen 10 minuten al mat. Zijn verklaring daarvoor was: “ik had het niet gezien”. Die dingen gebeuren wel eens, Andreas! Helaas 1-0 voor de tegenstander.

Ard van der Zwart, op bord 6, kreeg al snel een aanval tegen zich. Dat wist hij goed te keepen, al stonden zijn paarden daardoor wel ietsjes kwetsbaar. Maar dat maakte niet uit. 4 zetten later was het mat (mat in 3 was al makkelijk te zien). Hierdoor waren we weer in evenwicht: 1-1

Na de 1-1 dacht ik dat een 4-4 of een 4½-3½ voor ons zeer reëel was. Ik vond dat ik zelf gewoon een remise had, evenals Kees van Gelder, Henk Bouma en Frans Coers (waar ik ook mijn twijfels bij had).

Bij Rob Dijkstra had ik geen goed gevoel, bij Hugo van der Laan wel.

Hugo van der Laan, op bord 1, ging al snel in de aanval zonder de rest van zijn stukken eerst te ontwikkelen. Dit bleek een pion te winnen en die voorsprong bleef hij ook behouden. Later gaf zijn tegenstander op, omdat hij een dame verloor. 2-1 en de kansen gingen onze kant op.

Als 4de was Henk Bouma klaar op bord 7. In het begin speelde hij een beetje passief, maar zijn pionnen stonden mooi. Hierna kreeg hij een prachtig paard, dat veel velden afdekte. Helaas moest dit paard afgeruild worden en werd het paard van de tegenstander heel actief. Toen ze er allebei niets meer in zagen, werd het vrede en dus 2½-1½ voor ons.

Met nog 4 borden te gaan en 2½-1½ voor ons, dacht ik aan 4½-3½ of 5½-2½. Ik stond gelijk, Rob Dijkstra iets slechter, maar Frans Coers en Kees van Gelder stonden een pion voor met winstkansen.

Rob Dijkstra eindigde als 5de. In het begin had hij een vervelende dubbelpion, waar hij een vrijpion van maakte. De tegenstander deed een aanval, maar Rob verdedigde dit. Dat leverde nog een dubbelpion op. Maar uiteindelijk had Rob een betere pionnenstructuur dan zijn tegenstander. Hij ruilde alle stukken af, tot er nog een loper (Rob) tegen een paard (zijn tegenstander) stond. Uiteindelijk kon Rob promoveren en hij won: 3½-1½ voor ons.

Op bord 6 zat Kees van Gelder, waar al snel een dame werd afgeruild. Daarna veroorzaakte hij een dubbelpion bij de tegenstander. Alle stukken werden afgeruild, op gelijke lopers na. Maar de koningen konden er niet meer bij en het was remise. In ieder geval al 1 matchpunt.

4-2 was de stand, met nog 2 partijen te gaan en met een goed gevoel erbij.

Frans Coers, op bord 4, had al snel wat rare stukken op de 5de rij. Daardoor kreeg hij een aanval tegen zich. Hij hield dit tegen en probeerde een tegenaanval. Door deze aanval won hij een pion. Uiteindelijk kon niemand meer zetdwang afdwingen, met nog maar 2 pionnen tegen 3 pionnen (Frans Coers had 3 pionnen). Het leuke is, dat het nog remise werd. We hadden gewonnen!

Er was nog een bord over en dat was ikzelf (Cor Kanters). Mijn tegenstander probeerde in het begin wat aanvalletjes, maar die kon ik gewoon tegenhouden. Later, door twee zetten, werden mijn paard, dame en loper erg actief. Deze moesten helaas afgeruild worden. Later kon hij een stuk winnen, maar ik dreigde mat. Hij had nog maar 15 minuten en na de dreigende zet moest hij lang nadenken. Met nog maar 4 minuten over, raakte hij in tijdnood en deed de verkeerde zet. Hij gaf op met nog maar 2 minuten op de klok: 5½-2½ voor ons.

Toen ik eerst keek stond het er slecht voor. Na nog een uurtje zag het er iets beter uit en op het eind wonnen we. Heel goed gedaan, SHTV 4! De volgende keer krijgen we bezoek van RVC 3 en dat is geen eitje...

Haeghe Ooievaar 3 (1431)              SHTV 4 (1476)                        2½-5½
Rob van Duivenboden (1425)            Hugo van der Laan (1651)              0-1
Koos Suyker (1544)                    Rob Dijkstra (1495)                   0-1
Hans Hendriks (1573)                  Cor Kanters (1417)                    0-1