Broedermoord deel 2

Het is éénmaal eerder voorgekomen, de match tussen de twee topteams van onze club. Om precies te zijn 6 jaar geleden trapten zij het competitieseizoen voor onze kersverse club af en het eerste team won met 5½-2½. Zou dit stuntje met twee invallers herhaald kunnen worden? Het tweede team speelde ook al met een invaller voor de zieke Eduard Supit, die met een longontsteking in het ziekenhuis verbleef.

Onze gloednieuwe wedstrijdleider extern offerde zichzelf op tegen zijn voorganger. Op papier een ongelijke strijd, maar hij hield het toch lang vol en liet zich niet onbetuigd. De buren waren zelfs eerder klaar, toen Aleksander Henke, terug van weggeweest, onze clubkampioen binnen een uur met de rug tegen de muur zette en het vaardig uitspeelde. SHTV 2 leidde de dans, tot Hans ook een punt toucheerde dus.

Olav en Karl kennen elkaar al heel lang, waren de afgelopen jaren ploeggenoten, en dan weet je echt niet welke kant het op zal vallen. Olav had iets meer ruimte, maar Karl is een vindingrijke speler. Ze voltooiden als derde koppel hun partij, waarbij invaller Olav het eerste team op voorsprong bracht. Op dat moment hadden Sander en Koos al een heel spannende stelling op het bord, waarbij het nog onduidelijk was wie de beste papieren zou blijken te hebben. Ton kreeg een remiseaanbod en op gevoel mocht hij dat aannemen. Hij was zelf echter minder positief over de partijen die nog gaande waren en speelde voor de zekerheid door in een dame-eindspel met aan beide kanten een zooi pionnen.

Peter en Jaimy speelden solide, probeerden elkaar vliegen af te vangen maar moesten uiteindelijk in remise berusten. Marco stond duidelijk iets beter dan Armin, maar ook daar gold dat de laatste heel creatieve oplossingen weet te vinden. Deze keer echter niet en de voorsprong van SHTV 1 liep op tot 3½-1½. Kort daarop bleek Sander het niet te kunnen bolwerken en sloop het tweede team weer wat dichterbij.

Niek had zich de hele partij al stevig geweerd tegen routinier Gert-Jan en was er zelfs in geslaagd om een kwaliteit te winnen, maar de witte dame stelde hem voor veel problemen en nauwkeurig spel was van het grootste belang. Deze partij leek dan ook doorslaggevend te gaan worden, hoewel Ton inmiddels na afruil van enkele pionnen een beetje meer aanval leek te krijgen en zelfs winstkansen had. Maar Twan was niet voor één gat te vangen en de vrede werd alsnog getekend.

En dus ging bij een stand van 4-3 in het voordeel van het eerste team de aandacht volledig naar de eindstrijd tussen Gert-Jan en de in flinke tijdnood verkerende Niek, die er in slaagde de dames te ruilen. Daardoor kreeg hij lucht en kon hij zijn kwaliteit tot gelding brengen. Dat vergde nog wel wat rekenwerk, maar het ging hem goed af en toen zijn toren achter de witte stelling kwam, werd het bijna a tempo uitgespeeld. Beide invallers bezorgden daarmee het eerste team het volle pond, maar het tweede team heeft zeker niet over zich laten lopen.

 

SHTV 1 (1903)             SHTV 2 (1768)             5-3
Jan Willem le Grand (1880)      Aleksander Henke (1923)        0-1
Hans Segers (2000)          Kees van Gelder (1539)        1-0
Marco van Straaten (1964)       Armin Segger (1857)          1-0
Olav van Leeuwen (1840)        Karl Baak (1857)           1-0
Niek Wisse (1789)           Gert-Jan Willighagen (1782)      1-0
Sander Pauw (1950)          Koos Roeleveld (1758)         0-1
Peter Vorstermans (1915)       Jaimy Luk (1713)           ½-½
Ton Bodaan (1884)           Twan van der Togt (1714)       ½-½