Blijde gezichten bij SHTV 3

Na de magere resultaten van de eerste helft van de competitie was de wedstrijd tegen het op papier even sterke Rijswijk 3 cruciaal. Nog een nederlaag zou ons vaster op de laatste plaats drukken en behoud van de plaats in de eerste klasse zou heel moeilijk worden. Er stond dus iets op het spel op dinsdag 10 januari.

Al snel hadden beide teams hun eerste winstpartij binnen. Danny speelde een ongelukkige partij op bord 8 en kon na verlies van een toren niet veel meer doen dan compromisloos op de aanval spelen. Op het oog waren er nog wel kansjes, maar daar was wel medewerking van de tegenstander voor nodig. En die bleef uit. Daartegenover stond dat invaller André met wit goed gebruik wist te maken van de verzwakkingen in de zwarte koningsstelling. Een mooie winstpartij, zij het dat zwart bij goed spel langer stand had kunnen houden.

De overige zes partijen waren een stuk spannender.

Piet heeft in de vakantie in Groningen meegedaan met het Chess Festival en is duidelijk in vorm. Op bord 7 krijgt hij een Hollandse verdediging tegenover zich. Hij valt op klassieke wijze de zwarte zwakte op e6 aan, weet daar een paard te positioneren en als de zwartspeler er niet in slaagt deze te neutraliseren, dan wordt het heel moeilijk. Piet wint drie pionnen bij een betere stelling als zijn tegenstander capituleert. Punt voor ons.

Ik speel zelf op bord 4 met zwart de Steinitz-verdediging van het Spaans. De partij gaat gelijk op. Mijn tegenstander ziet echter over het hoofd dat ik een pionnetje op h3 kan meesnoepen. Op zich niet onmiddellijk rampzalig, temeer daar ik besluit mijn loper voor een paard te ruilen en dat geeft wit het voordeel van het loperpaar. Ik reken erop dat ik de zwartveldige loper ook kan afruilen, maar dit weet wit te voorkomen. Mijn besluit om vervolgens vol op de aanval te spelen, blijkt bij analyse riskant. Maar na een paar onzorgvuldigheden van mijn tegenstander is het mat.

Een 3-1 voorsprong dus, we hebben slechtere tijden gekend. En de overige vier stellingen zijn minimaal gelijk. Teamleider Evert geeft aan dat Geurt Jan een remiseaanbod mag aannemen. Maar Geurt Jan bijt zich vast in de stelling. Met nog een paar minuten op de klok weet hij steeds weer dreiginkjes te creëren. Het lijkt er echter op dat zijn tegenstander de zaak onder controle heeft. Totdat niet Geurt Jan, maar zijn Rijswijkse tegenstander onder de druk bezwijkt. Binnen een paar zetten is het afgelopen.

We hebben nu nog maar één remise nodig, en die haalt Ed op bord 2 binnen. In het begin van de partij heeft hij wat geluk en ziet Rijswijk materiaalwinst over het hoofd. Ed wint een kwaliteit maar moet wel een aanval op de pionnen op de damevleugel het hoofd bieden. Dat doet hij keurig en op een gegeven moment meen ik hier winst voor ons te zien. Dat lukt dan weer niet, maar remise (twee koningen op een verder leeg bord) is voldoende.

Ben speelt een Koningsindiër waar ik niet zo veel van begrijp. Beide koningen blijven lang in het midden van het bord staan, maar kennelijk mag dat allemaal. Er komt een sterk zwart paard op d4, ik zie niet hoe je dat weg moet krijgen. Maar Ben houdt stand, een keurige remise op het eerste bord.

Roy is naar eigen zeggen in de opening de weg kwijtgeraakt, maar schaakt stug verder. In het eindspel behalen beide spelers een dame, maar Roy heeft nog een pion over. Zijn tegenstander Henk van Tol verdedigt zich taai. Volgens mij heeft Roy op een gegeven moment het punt binnen handbereik, maar beide partijen hebben tijdnood en Roy ziet het niet (of ik heb het verkeerd gezien). Maar nog een half punt is meer dan voldoende.

Uiteindelijk dus een 5½-2½ overwinning en volgens mij verdiend, zonder geluk vaart niemand wel, maar echte blunders zijn er van beide kanten niet gemaakt. Onze toekomst ziet er nu heel wat rooskleuriger uit. DD 3 wordt kampioen, de overige teams strijden om plaatsen 2-8 en we doen weer volop mee.

 

Rijswijk 31573-SHTV 3-
1Peter Gaemers1829-Ben Spierings1735½-½
2Bart van Strien1688-Ed Olvers1712½-½
3Henk van der Tol1654-Roy van der Smitte½-½
4Tomas Gallardo Banez1447-Meile Tamminga16880-1
5Harm Gerlings1208-André Wagner15840-1
6Kees den Otter1591-Geurt Jan van der Meiden16320-1
7Floris Lantzendörffer1581-Piet Sikkes15970-1
8Erik van Dop1588-Danny Lindhout15571-0