Bijna telt niet

De halve finale voor de bekercompetitie werd vrij kort na de kwartfinale afgewerkt. Een uitnodiging van Promotie, onze volgende tegenstander, viel al snel in mijn inbox en hoewel het aanvankelijk wel kort dag leek (10 dagen), bleek men in Zoetermeer een week later de ALV te houden en ik wilde de spelers van hun bekerteam niet de kans om bij dat jaarlijkse evenement aanwezig te zijn ontnemen. En zo liepen op de warme winteravond van dinsdag 25 februari vijf vastberaden SHTV-ers binnen bij Wijkcentrum Gondelkade, nabij station De Leyens. Samen uit, samen thuis met de Randstadrail.

Een sterke vertegenwoordiging van de gastheren was wel geanticipeerd en ik had dan ook geschoven met de borden om onze kansen te vergroten. Dat bleek goed te werken. Met drie spelers van het eerste team en één van het tweede deden we niet onder voor het viertal van de tegenstander. Olav was als libero ingezet aan bord 1: scoor wat je er uit kunt halen, forceer niet en je hoeft niet te overleggen over een remiseaanbod. De anderen moesten doen wat ze in het eerste team al hadden gepresteerd, namelijk spelen om te winnen.

We lootten wit aan de oneven borden, wat een klein beetje jammer was voor Twan, want die wilde graag met wit, maar dat nam niet weg dat hij een prima verdediging opbouwde en een spannende strijd tegemoet ging met tegengestelde rokades. Sander pakte vanaf de opening de zaken stevig aan en zette de teamleider van Promotie onder druk. Marco kwam ook al zonder veel problemen tot ontwikkeling en toen ik zag wat Olav allemaal op het bord bracht, begon de zon een beetje te schijnen (en dat na zonsondergang!). Het werd zelfs nog mooier, want Olav kwam een pion voor en had een flink initiatief.

Een snelle inschatting maakte een overwinning waarschijnlijk. De tegenstander van Twan viel aan op de damevleugel en onze clubkampioen deed hetzelfde aan de andere kant; beide koningen stonden onder druk. Twan hield met creatief spel de damevleugel onder controle, maar zijn aanval kwam ook niet snel op gang. Geen nood, want Sander combineerde zich naar een eindspel met een kwaliteit meer. Alleen de verbonden vrijpionnen van zwart moesten onder controle gehouden worden. Marco vereenvoudigde naar een dame-eindspel met gelijk aantal pionnen en daar begon toch een remise af te tekenen. Olav won twee pionnen en rekende een sterke combinatie uit die hem een te winnen stelling opleverde. Het publiek, waaronder FIDE-meester Bernard Bannink en leden van de thuisclub en Botwinnik (er was tegelijkertijd een wedstrijd in de 2e klasse) keek belangstellend toe.

Sander kwam helaas niet verder. De twee vrijpionnen compenseerden net voldoende voor de kwaliteit en de vrede werd getekend. Ook Marco moest in puntendeling berusten, maar dat zat er aan te komen. Twan moest vervolgens tot de conclusie komen dat hij ook niet verder kwam, evenals zijn tegenstander, en ook aan het vierde bord verschenen de halfjes. Resteerde Olav die rustig was blijven doorspelen en de winnende zetten voor het uitkiezen leek te hebben. Tot 20 minuten voor het einde van de speeltijd stond hij op winst, toen hij een gewaagde pionzet deed die nu juist geen voordeel opleverde. Na nog een reeks zetten viel het witte bolwerk en daarmee de wedstrijd. We hadden bijna gewonnen, maar bijna telt helaas niet.

Alle partijen waren van een hoog niveau en er werd van beide kanten niet angstig gespeeld. Het is jammer dat we ook dit jaar de beker niet zullen winnen, maar we kwamen een stuk verder dan voorgaande keren en dat is te danken aan alle spelers die hebben meegedaan aan de drie wedstrijden.

 

 Promotie1945-SHTV19432½-1½ 
1Sipke de Swart1972-Olav van Leeuwen18671-0 
2Joost Mostert2048-Marco van Straaten1998½-½ 
3Han Baas1945-Sander Pauw1926½-½ 
4Rens Minnema1814-Twan van der Togt1981½-½