Bekerteam exit

Het lot sloeg keihard toe op maandag 28 januari in Delft. Ons bekerteam stond voor de zware taak om het ervaren viertal van DSC te verslaan, maar evenals in de ontmoeting in de Promotieklasse bleek dat een schier onmogelijke opgave. We hadden wit aan de oneven borden geloot.

Mike begon met een half uur achterstand, want voor het eerst met de auto naar de Zusterlaan liep anders dan hij had bedoeld toen een verkeerd genomen afslag leidde tot een dwaalpartij in het zuiden van Delft. En daar wil je echt niet verdwalen! Maar gelukkig vond hij het spoor weer terug en nadat hij was aangeschoven bracht hij al snel een gelijke stand op het bord. Hans stond op dat moment onder druk, maar rekende stevig door, wat beloond werd toen zijn tegenstander zich vergiste. Twan stond iets beter, maar leek niet meer dan remise te gaan halen, terwijl Jaimy naast hem zich teweer moest stellen tegen de storm van veteraan Kees van der Meer, vorig jaar tweede in de interne competitie van DSC.

Terwijl Hans een tegenaanval begon op te zetten, vergiste Mike zich in een afruil en moest hij uiteindelijk opgeven. Jaimy was er op dat moment niet beter aan toe in een eindspel met loper tegen paard en een pion achter. Twan had nog steeds het betere van het spel en de open b-lijn onder controle. Jaimy kon het niet bolwerken en daarmee stond het bekerteam op de rand van de afgrond. Gelukkig werd de executie uitgesteld door de doorslaande aanval van Hans die daarmee revanche nam voor de partij in de reguliere competitie en Twan, zeer scherp, wist wat hem te doen stond. Hij joeg de koning van zijn tegenstander op, bracht zijn tegenstander in zwaar weer en won een stuk. Gelijkspel.

En dus ging fase twee in: we hadden vooraf afgesproken om in dat geval met snelschaken te proberen tot een beslissing te komen. Er werd met verwisselde kleuren gespeeld, als te doen gebruikelijk, en het zag er goed uit. Hans won opnieuw, kort daarop gevolgd door Mike, maar bij Jaimy zag het er wederom niet best uit en ook Twan stond moeilijk. Jaimy moest het helaas opnieuw afleggen tegen de ervaring. Twan had zich losgewurmd en was in een toreneindspel met een pion meer terechtgekomen. Het had beide spelers alleen wel veel tijd gekost... Gooiend met stukken en hamerend op de klok (dat hij het heeft overleefd mag een wonder heten) werd het een strijd tussen snel inzicht en reflexen. Als teamleider (en dus buitenstaander) mocht ik niet melden dat remise voldoende was en zo gebeurde het dat Twan het in deze partij niet kon bolwerken.

En daardoor ging fase drie in: loting. Wedstrijdleider Arno Wiersma toverde een Duitse euro tevoorschijn en de vraag aan de teamleider van de gasten was eenvoudig: “Wil je de muntzijde of de Duitse adelaar?” De munt werd opgegooid en landde met de muntzijde boven. Jammer alleen dat de keus nu net was gevallen op de andere zijde van de munt. En daarmee zijn we terug bij het begin van dit relaas: het lot sloeg keihard toe op maandag 28 januari in Delft.

DSC (1950)              SHTV (1860)              2-2 [2-2]
Jan Pieter de Vries (1970)      Mike Hoogland (2013)         1-0 [0-1]
Jaap Flohil (2016)          Hans Segers (2000)          0-1 [0-1]
Pieter Goossens (1876)        Twan van der Togt (1714)       0-1 [1-0]
Kees van der Meer (1938)       Jaimy Luk (1713)           1-0 [1-0]
DSC door na loting