12/12/13, het werd nog even spannend

afbeelding van Evert

Tegen Schaakhuis 2 speelden we een wedstrijd die op papier te winnen was, maar papier is geduldig en je weet nooit waar ze mee komen opdagen. Voordeel was dat we thuis speelden en dat is dan weer beter voor de gezondheid. Prettig omdat Jaimy en ik de avond toch al snotterend doorbrachten.

Iedereen was mooi op tijd, behalve Jaimy, want die moet op donderdag altijd even de voetbaltraining afwerken. Zelfs Schaakhuis was compleet en op tijd, dit seizoen geen gratis bordpunten van Schaakhuis. Ze moesten nu iemand tegenover Koos plaatsen en dat was prettig voor Koos, want bij een eerder treffen moest hij tot 20:45 wachten om het punt te claimen.

Nu rokeerde Koos lang en zijn tegenstander kort. Een opstelling voor de wederzijdse aanval, doch alleen Koos viel aan en wel zo snel, dat hij spoedig gedag zwaaide en naar huis ging. (1-0)

Ondertussen gebeurden er bij Armin rare dingen. Zijn tegenstander begroette hem vrolijk en zei: laten we er een gezellige pot van maken. Onze man stond echter binnen 10 zetten gewonnen, na een klein missertje van de tegenstander die daarna een boos gezicht opzette en dat lang vol hield. Probleem is natuurlijk als je na 10 zetten verloren staat dat je niet wilt opgeven, daar heb je gewoon geen zin in. Nu begon Armin houtjes te verzamelen en ging het van verloren naar totaal hopeloos geploeter. Dit gaf Theo wel de mogelijkheid om de 2-0 te maken. Hij was al met materieel voordeel uit de opening gekomen, toen hij met een dame-offer en vork een stuk won. Hierop volgde direct nog een stuk omdat zijn tegenstander kennelijk even van de kaart was.

Armin bracht, ondertussen een toren en 2 pionnen voor, de 3-0 op zijn naam. De witte stelling van Karl was mooi, zijn tegenstander deed vanaf eerste zet niet veel, maar dacht daar wel lang over na. De a- t/m de d-lijn waren van Karl en van de e- t/m h-lijn beheerste hij de eerste vijf rijen. Bovendien stond hij 2 pionnen voor en had een pion op c7. Het einde weet ik niet; de zwarte vlag was gevallen en wit dreigde (niet te voorkomen) mat in 1 (4-0).

In de stemming gebracht door zoveel moois verwacht u nu een glorieuze voortzetting, maar het werd nog even spannend. Zelf was ik redelijk uit de opening gekomen, maar twijfel over het juiste plan had mijn stelling geen goed gedaan. Olav stond ook dubieus en Jaimy verdacht; alleen Ton had zijn tegenstander onder druk, maar dat was geen eenvoudige stelling.

Spoedig kwam ik in een stelling met permanente zetdwang en toen mijn tegenstander ook nog een pion naar de overkant begon te sturen, moest ik de witte vlag hijsen (4-1). Olav probeerde tegenkansen te krijgen of eventueel de stelling naar een ongelijk lopereindspel te sturen. Ook toren tegen 2 stukken was een optie, wat met weinig pionnen ook remisekansen gaf. Zijn tegenstander speelde echter een heel goede partij en Olav kreeg geen kans. (4-2).

Ton had een pion gewonnen en er was veel geruild, zodat Ton een toren en loper had versus toren en paard. De druk op zijn tegenstander werd te groot en Ton gaf een pion terug voor 2 vrijpionnen. Die kostten de kwaliteit en daarna won Ton ook nog het paard. 5-2, waarmee de spanning weer weg was.

Jaimy was zich aan het verdedigen in een toreneindspel dat verloren zou moeten zijn. De opkomende tijdnood van zijn ervaren tegenstander was zijn enige compensatie en die leek hem te redden. Die dacht de zaak te snel te beslissen en gaf zijn pion voorsprong weg. In het pionneneindspel dat vervolgens op het bord stond valt een hoop te analyseren, maar ik denk dat zwart gewonnen stond. Met nog 3 minuten op de klok en waarschijnlijk balend over het foutje deed zwart het niet goed en werd spoedig tot remise besloten (5½-2½).

We staan slechts 1½ bordpunt achter op de beide koplopers. De volgende ronde mogen we tegen Rijswijk 2, één van de twee.

 

SHTV 21830-Schaakhuis 216795½-2½ 
1Evert Baak1797-Paul Regeer18270-1 
2Armin Segger1859-Nadeem Taverne17551-0 
3Olav van Leeuwen1867-William Giraldo16800-1 
4Jaimy Luk1819-Patrick Tjioe1734½-½ 
5Ton Bodaan1921-Marcel Cruden16351-0 
6Koos Roeleveld1771-Gerrit Horst16911-0 
7Theo Bovenlander1805-Marc de Meij16171-0 
8Karl Baak1804-Guido Onselen14901-0